Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Δικαιολογώντας την απόφαση της Διοίκησης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Μήνας, τόνισε πως η νυν Δημοτική Αρχή όταν ανέλαβε το Δήμο διαπίστωσε πως ο δανεισμός του Δήμου από το ΤΠΔ ανερχόταν στα 10 εκ. ευρώ, με το χρόνο αποπληρωμής να λήγει σε 6 ή 7 χρόνια και ετήσιο τοκοχρεολύσια της τάξης του 1,7 εκ. ευρώ. Σε αυτό το διάστημα των δύο χρόνων η Δημοτική Αρχή έχει πετύχει να μειώσει την ταμειακή εξάρτηση κατά 2,5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μήνα. Ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως στόχος της Διοίκησης με την αναχρηματοδότηση είναι να επεκταθεί ο χρόνος αποπληρωμής στη 15ετια και να μειωθούν τα ετήσια τοκοχρεολύσια στις 600.000 ευρώ (1 εκ. ευρώ κέρδος σε ετήσια βάση!). Παράλληλα, θα επιδιωχθεί και περίοδος χάριτος 1-2 ετών. “Ειδικά τώρα που το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων έχει περάσει στο Δήμο, χρειαζόμαστε αυτή τη αναχρηματοδότηση για να πάρει ο Δήμος ανάσες.
Το ΤΠΔ δεν προβλέπει αναχρηματοδότηση και είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε από ιδιωτική τράπεζα... Είναι προς το συμφέρον Δήμου και εργαζομένων να πάρουμε το δάνειο”, εξήγησε ο κ. Μήνας σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης του δανείου. Για μια πολύ δύσκολη περίοδο έκανε λόγο και ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, που σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει επενδυτικό πρόγραμμα, ενώ προειδοποίησε πως αν δεν προχωρήσει το δάνειο, ο Δήμος θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα ρευστότητας και θα λειτουργεί “στατικά”. “Θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε πιστώσεις από άλλους οργανισμούς, αλλά κάποια έργα πρέπει να γίνουν και με ιδίους πόρους”, δήλωσε ο κ. Γεωργόπουλος.

“Είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς αγωγές και κατασχέσεις”
Απάντηση στις επικρίσεις έδωσε ο κ. Μήνας, που είπε πως η Δημοτική Αρχή τα προηγούμενα δύο χρόνια έκανε πολιτική απεξόφλησης δανείων και όχι πολιτική με δάνεια. “Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα που βρήκαμε. Προσπαθούμε να αναπνεύσει ο Δήμος”, δήλωσε ο Δήμαρχος που αναφέρθηκε στις συνεχείς αγωγές και κατασχέσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Διοίκηση. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η Δημαρχιακή Επιτροπή τη διερεύνηση των απαιτούμενων διαδικασιών. Παρόντες δήλωσαν ο κ. Κουτρούλης και η κα Μαρία Παντερή.

Στήριξη από την Αντιπολίτευση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης έδειξαν τη διάθεση τους να στηρίξουν την επιλογή της Διοίκησης, αναγνωρίζοντας πως είναι προς το συμφέρον του Δήμου. Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, σημείωσε πως η δική του Διοίκηση, όταν ανέλαβε το Δήμο το 1990, βρήκε δάνεια με επαχθέστερους όρους και χωρίς περίοδο χάριτος. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αναχρηματοδότησης, αλλά χωρίς την περίοδο χάριτος και ζήτησε να υπάρξει προσανατολισμός προς ένα σταθερό επιτόκιο.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ζήτησε να γίνει μια ουσιαστική κουβέντα για τα οικονομικά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σχετικά με το θέμα της αναχρηματοδότησης, είπε πως η παράταξη του δεν είναι αρνητική για την λήψη ενός τέτοιου δανείου, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να διαχειριστεί καλύτερα τα έσοδά του. Σύμφωνος παρουσιάστηκε και ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής.

Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης δήλωσε και αυτός υπέρ της αναχρηματοδότησης σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά είχε επιφυλάξεις, καθώς στην ίδια ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης υπήρχαν άλλα θέματα με λήψη δανείων. Γι’ αυτό τον λόγο ζήτησε από τη Διοίκηση να συγκεντρώσει όσα δάνεια επιθυμεί να συνάψει το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να έχει το Σώμα μια σαφή εικόνα των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου. “Με αυτό το ρυθμό που πάμε μέσα σε 6 μήνες θα έχουμε διπλασιασμό των δανειακών υποχρεώσεων... Δεν γίνεται πολιτική με δάνεια. Πρέπει να μαζευτούμε, να αλλάξει η λογική”, δήλωσε. Επίσης, ήταν αντίθετος με τη διετή περίοδο χάριτος, υποστηρίζοντας ότι η Διοίκηση μετατοπίζει έτσι το πρόβλημα σε 2 χρόνια.

Από το www.xtypos.gr