ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

Σε εστία μόλυνσης με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τους κατοίκους οι οποίοι διαμένουν περιμετρικά του καθολικού νεκροταφείου στο Παλαιό Ηράκλειο τείνει να εξελιχθεί ο χώρος συγκέντρωσης απορριμμάτων ο οποίος βρίσκεται περιμετρικά της μάντρας του καθολικού κοιμητηρίου.

Ως γνωστόν στο τέρμα της οδού Λέλας Καραγιάννη στο Παλαιό Ηράκλειο βρίσκεται η κύρια είσοδος του καθολικού νεκροταφείου.
Πενήντα μέτρα δεξιά και πίσω από την κύρια είσοδο, παραπλεύρως της μάντρας και επί της Οδού Κρυστάλλη βρίσκεται ο χώρος όπου χρησιμοποιείτε για τη συγκέντρωση των απορριμμάτων και για τα δύο νεκροταφεία (ορθόδοξο και καθολικό) τα οποία συστεγάζονται ανέκαθεν στον ίδιο χώρο.

Διαμαρτυρίες των κατοίκων
Ο συγκεκριμένος χώρος και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και χρησιμοποιείται από τη διοίκηση του Νεκροταφείου, όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής στην «ΖΩ» είναι μια ανοικτή πληγή επί σειρά ετών. Πιο συγκεκριμένα η Παρασκευή Σακελαρίου η οποία κατοικεί σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των Οδών Αποστόλου Παύλου 2 και Κρυστάλλη δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και πολλά χρόνια. Η δυσοσμία που προέρχεται από το συγκεκριμένο χώρο είναι μεγάλη και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου είμαστε υποχρεωμένοι να ψεκάζουμε τα σπίτια μας για να απαλλαγούμε από τα έντομα». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Μαριάνθη Βελίδου η οποία διατηρεί βιοτεχνία κεραμικών ειδών στην Οδό Κρυστάλη ακριβώς απέναντι από την κύρια είσοδο του καθολικού νεκροταφείου.

Η κα. Βελίδου δήλωσε συγκεκριμένα: «Αναγκάζομαι με προσωπικά μου έξοδα να προχωρήσω σε ψεκασμό της επιχείρησης για την εξόντωση εντόμων, και άλλων ζωυφίων τα οποία πληθαίνουν από την μόλυνση που έχει προκληθεί από τη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου.
Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες είμαστε αναγκασμένοι τόσο εγώ, όσο και άλλοι περίοικοι να κυνηγάμε ποντίκια».

Π. Περδικάρης: «Η δημοτική Αρχή αδιαφορεί»
Η «ΖΩ» επικοινώνησε με τον Περικλή Περδικάρη ο οποίος είναι ταχυδρομικός υπάλληλος στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ της Οδού Αλεξάνδρου Διάκου και είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής του Παλαιού Ηράκλειου. Ο κ. Περδικάρης είναι ιδρυτικό μέλος της ΑΚΕΠ του Παντελή Βλασσόπουλου και εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματος του επισκέπτεται σε καθημερινή βάση εκατοντάδες σπίτια στο Παλαιό Ηράκλειο και είναι γνώστης των προβλημάτων της περιοχής. Ο ίδιος επισημαίνει: «Το θέμα του νεκροταφείου και ιδιαιτέρως του περιορισμένου χώρου που υπάρχει απασχολεί τους κατοίκους και τις διοικήσεις του Δήμου διαχρονικά.
Όμως σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Λόγω του περιορισμένου χώρου που διαθέτει το νεκροταφείο γίνεται πρόωρα εκταφή νεκρών. Στο χώρο των απορριμμάτων που βρίσκεται δίπλα από την κύρια είσοδο του καθολικού νεκροταφείου κατά καιρούς εκτός από κάθε είδους απορρίμματα και αστικά λύματα, υπήρχαν και μέρη πτωμάτων τα οποία είχαν τοποθετηθεί εκεί ως προϊόντα εκταφής. Ο σημερινός δήμαρχος είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έδινε κάποια λύση. Λύση όχι μόνο δεν έχει δοθεί αλλά παρά τις καθημερινές καταγγελίες των κατοίκων η δημοτική αρχή επιδεικνύει πρωτόγνωρη αδιαφορία»

Υγειονομικός έλεγχος από την Νομαρχία Αθηνών Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι συνεργείο της διεύθυνσης προστασίας καταναλωτή και υγειονομικού ελέγχου του τμήματος εποπτείας ελέγχων της Νομαρχίας Αθηνών ενήργησε αυτοψία στις 2 Οκτωβρίου 2008 στο χώρο περιμετρικά του καθολικού νεκροταφείου. Η αυτοψία έγινε ύστερα από αναφορά – καταγγελία που έκανε προς το συγκεκριμένο τμήμα της Νομαρχίας ο Δημήτρης Αμπατζης ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Παλαιού Ηρακλείου και διαμένει στην Οδό Πλαπούτα 91. Με έγγραφο το οποίο πρωτοκολλήθηκε στις 10/10/2008 και φέρει Α.Π 3411 και κοινοποιήθηκε τόσο προς τον καταγγέλλοντα, όσο και προς την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής το τμήμα εποπτείας ελέγχων της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή και Υγειονομικού Ελέγχου της Νομαρχίας Αθηνών ζητά από τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση πόρτας στο χώρο συγκέντρωσης των απορριμμάτων.

Επίσης ο προϊστάμενος της συγκεκριμένης διεύθυνσης της Νομαρχίας Αθηνών Παναγιώτης Ντόντος ο οποίος είναι υγιεινολόγος Τ.Ε και υπογράφει τη σχετική αυτοψία καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό και την συντήρηση του φρεατίου ομβρίων υδάτων το οποίο βρίσκεται εκτός της περίφραξης του ορθόδοξου νεκροταφείου προκειμένου να εξαλειφθούν οι οποιεσδήποτε ανθυγιεινές καταστάσεις.

Η θέση του Δήμου
Για το όλο θέμα η «ΖΩ» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Παπαδημητρίου ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχει στασιμότητα στην συγκεκριμένη υπόθεση ωστόσο τόνισε: «Δεν μπορούμε να κοιτάμε τι γινόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα συνεργεία της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου έχουν καταγράψει πολλά προβλήματα που
απασχολούν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας. Το ζήτημα του νεκροταφείου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς.
Είναι ενήμερος και ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή. Μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του καθολικού νεκροταφείου και στο άμεσο μέλλον τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα θα έχουν εξαλειφθεί»

Από την τοπική εφημερίδα "ΖΩ"