ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΧΩΡΙΣ... ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Ζήτημα σχετικά με την κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλαπούτα και Κ. Παλαμά στο Παλαιό Ηράκλειο θέτει η Δημοτική παράταξη “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Νίκος Μπάμπαλος. Η παράταξη με γραπτή ανακοίνωση της διαψεύδει τον ισχυρισμό της Δημοτικής Αρχής πως το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου θα γίνει στο εν λόγω οικόπεδο.

Όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατο φύλλο, ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, εξήγγειλε πρόσφατα δημοσίως πως το Κέντρο Υγείας θα γίνει στο ανωτέρω οικόπεδο, ενώ στον ίδιο χώρο θα κατασκευαστεί και ο Παιδικός Σταθμός. Εδώ οφείλουμε να θυμίσουμε πως το οικόπεδο έχει δεσμευτεί επί σειρά ετών από το Δήμο για τη δημιουργία Παιδικού Σταθμού Στην ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει πως η Πολεοδομία έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί το Κέντρο Υγείας σε οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο για άλλη χρήση και πως το έργο ουσιαστικά βρίσκεται στον αέρα. Καταγγέλλει δε τη διοίκηση για “εύκολες μεγαλοστομίες”, “πυροτεχνήματα” και “βεγγαλικά”.

Ο Χ-τύπος επικοινώνησε με τον κ. Νίκο Μπάμπαλο, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Εκείνος μας ενημέρωσε πως πριν μερικές εβδομάδες ο Δήμος έστειλε έγγραφο στην Πολεοδομία, με το οποίο ζητούσε όρους δόμησης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ενώ γινόταν το ερώτημα αν επιτρέπεται εκεί η κατασκευή Κέντρου Υγείας. Η Πολεοδομία έχει απαντήσει γραπτώς, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Μπάμπαλο, πως το ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος ανέγερσης Παιδικού Σταθμού, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. “Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει το Κέντρο Υγείας σε αυτό το οικόπεδο. Για να κάνει κάτι άλλο εκεί θα πρέπει να αλλάξουν οι χρήσεις γης και να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο”, υποστηρίζει ο κ. Μπάμπαλος που καταγγέλλει την τακτική του Δημάρχου: “Αυτή η διαδικασία του να χρησιμοποιεί οικόπεδα του Δήμου κάθε φορά υποσχόμενος διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με το ακροατήριό του, δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και απουσία κεντρικού σχεδιασμού για την πόλη” .

Δεν υπάρχει πρόβλημα υποστηρίζει η Διοίκηση
Για τη Δημοτική Αρχή της πόλης, πάντως, δεν φαίνεται να υφίσταται κάποιο ζήτημα σχετικά με την κατασκευή του έργου με τις σχετικές διαδικασίες να προχωρούν κανονικά, όπως μας είπαν. O Χ-τύπος έθεσε υπόψη του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, κ. Γιώργου Παπαδημητρίου, τις καταγγελίες της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”. “Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας του κ. Μπάμπαλου”, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, που υπογράμμισε πως, όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο κοινωνικής πρόνοιας, υπάρχει ειδική διαδικασία, όπου κατά παρέκκλιση δίνεται η δυνατότητα κατασκευής του στα ακίνητα ανεξαρτήτως χρήσης. Όπως μας τόνισε, τόσο το Κέντρο Υγείας, όσο και ο Παιδικός Σταθμός είναι έργα κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, να προσθέσουμε ότι ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, στη ομιλία του στο ΚΑΠΗ Καναπίτσας την περασμένη εβδομάδα είπε πως το Κέντρο Υγείας προχωράει, σημειώνοντας πως έχει γίνει η μελέτη του έργου και ότι σύντομα θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση.

"Φαίνεται ότι το έργο πλέον είναι στον αέρα"
Η ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει τα εξής: “Διαβάσαμε πρόσφατα στον τοπικό τύπο, ότι η Δημοτική Αρχή προτίθεται να δημιουργήσει παιδικό Σταθμό στο κτήμα Δανηγγέλη, σύμφωνα με δημόσια δήλωση του κου Γεωργόπουλου. Επίσης, ο κος Γεωργόπουλος, αναφερόμενος στα έργα, που προτίθεται να κάνει η Διοίκησή του αναφέρθηκε και εξήγγειλε τη δημιουργία και κατασκευή “Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου” σε οικόπεδο που ανήκει στο Δήμο και βρίσκεται στο Π. Ηράκλειο μεταξύ των οδών Πλαπούτα και Κ. Παλαμά. Στο έργο αυτό έχει αναφερθεί και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, χωρίς να είμαστε αντίθετοι στο έργο, του είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το έργο, γιατί το παραπάνω οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο και προορίζεται για παιδικό σταθμό. Πριν από λίγες ημέρες η Νομαρχία Αθηνών, το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας, έδωσε αρνητική απάντηση και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να κατασκευαστεί το Κέντρου Υγείας σε οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο για άλλη χρήση. Έτσι οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει και φαίνεται ότι το έργο πλέον είναι στον “αέρα”. Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή δείχνει ότι δεν έχει προγραμματισμό, της λείπει ο ­κεντρικός σχεδιασμός για την πόλη και αρέσκεται σε "πυροτεχνήματα και βεγγαλικά”. Εύκολες μεγαλοστομίες, διακηρύξεις και, όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, κατακάθεται και πάλι η μιζέρια και η απογοήτευση στην τοπική κοινωνία”.

Αναζητώντας την άκρη στο Υπουργείο...
Ο Χ-τύπος προσπάθησε να έχει μια ενημέρωση για το θέμα από το Υπουργείο Υγείας. Απευθυνθήκαμε στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απ’ όπου, όμως, εξέφρασαν την άγνοια τους (!) για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στο Ηράκλειο Αττικής. Τελικά, από το γραφείο του Υπουργού μας παρέπεμψαν για ενημέρωση σε έναν στενό συνεργάτη του, ο οποίος όμως βρισκόταν στις αρχές της εβδομάδας στο εξωτερικό, συνοδεύοντας τον κ. Αβράμοπουλο. Πιστεύουμε ότι στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας θα μπορέσουμε να έχουμε νεότερα για το θέμα, αν και η άγνοια των υπηρεσιών (γιατί ήταν άγνοια και όχι άρνηση να μας μιλήσουν!) μας βάζει σε σκέψεις...

Από την τοπική εφημερίδα Χ-Τύπος