Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σήμανε εν τέλει η πολυαναμενόμενη «Ώρα Δημάρχου» κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Μαΐου. Πρόκειται για ένα «ραντεβού» του δημάρχου με τους δημοτικούς συμβούλους που εκκρεμούσε σχεδόν ένα χρόνο. Ωστόσο δεν έδωσαν όλοι το «παρών» σε αυτό, καθώς αποχώρησαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Μαστοράκος (ο οποίος όμως δεν είχε θέσει ερωτήματα!!!!!!!!!!!!) και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Μπάμπαλος και Δημήτρης Τσεκούρας της παράταξης «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη».

Απευθυνόμενος στο Σώμα ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι δύναται να απαντήσει στο 92% των ερωτημάτων που του έχουν τεθεί. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι θα απαντηθούν και τα υπόλοιπα, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες προσκομίσουν στη διοίκηση τα απαιτούμενα στοιχεία. Μάλιστα, ευχήθηκε η συνάντηση αυτή να γίνει «καθεστώς».

Χρόνια ζητήματα
Ο κ. Γεωργόπουλος, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει με στόχο την επικείμενη αγορά του κτήματος ΦΙΞ, προκειμένου αυτό να απαλλοτριωθεί και στη συνέχεια να αποδοθεί στους δημότες. Μαζί με τους δημάρχους των όμορων Δήμων, Πεύκης, Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου (ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης δεν μπορούσε να παραστεί) επισκέφτηκαν τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, προκειμένου να συζητήσουν εάν αποδέχεται την τιμή των 13 εκατ. ευρώ για την αγορά του κτήματος. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και στο υπουργείο Πολιτισμού, παρόλο που είχαν γίνει και παλαιότερα χωρίς να αποδώσουν καρπούς (ιδιοκτήτες του κτήματος είναι οι απόγονοι της οικογένειας Φιξ, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και χρόνια σε δικαστικές διαμάχες με το Δημόσιο. Το Μάρτιο του 2001 το υπ. Πολιτισμού έκρινε το κτήμα κατάλληλο για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ξεκινώντας τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης - και για τα 27 στρέμματα- τη στιγμή που το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εφορείας δημοσίων Κτημάτων είχε αποφανεί ότι στους Φιξ ανήκαν μόνο τα 13. Η τιμή ορίστηκε στα 16.065.087 ευρώ. Ωστόσο, στις 5/3/2004, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, δεν καταβλήθηκε το ποσό από το υπουργείο Πολιτισμού και η απαλλοτρίωση ήρθη αυτοδικαίως. Επίσης, το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι από το 2002).

Όσον αφορά στο «ξεπάγωμα» της διάνοιξης της Λ. Κύμης ο δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μετά από πιέσεις σε «υψηλά πολιτικά πρόσωπα», το έργο θα προχωρήσει. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σε δυο μήνες, ενδεχομένως, να υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη προκειμένου να ξεκινήσει ο ανάδοχος το έργο.

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την επικειμένη κατασκευή του πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία της πόλης ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε: «Θεωρώ άδικο να βγάζουμε πανό και να καταγγέλλουμε ένα έργο για το οποίο δεν έχουμε δει ακόμα μελέτες».

Επίσης, υπερθεμάτισε υπέρ της διαμπερούς κυκλοφορίας στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μερική υπογειοποίηση της Μ. Μερκούρη. Ακόμα πρόσθεσε ότι, επειδή τα έργα που γίνονται μέσω ΣΔΙΤ αργούν να αποπερατωθούν, θα προσπαθήσει να το εντάξει σε έργα του ΕΣΠΑ.

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε ο κ. Γεωργόπουλος την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, τονίζοντας ότι «πρέπει να μπει τάξη προκειμένου να πάψει να μοιάζει με τσαντίρι». Κάποιες από τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν είναι η χρήση συγκεκριμένου τύπου τεντών και προδιαγραφών για τις προσόψεις των καταστημάτων. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για πιλοτικό κλείσιμο του κέντρου, μέσω της απαγόρευσης διέλευσης των οχημάτων από Νεότητας και Πευκών, ώστε να μπορεί ο Ηρακλειώτης να κάνει τον περίπατο του απερίσπαστος. Ακόμα μια πρόταση είναι και η μεταφορά της πιάτσας των ταξί, αλλά και της αφετηρίας των λεωφορείων.

Στα σχέδια της διοίκησης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι και η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης. Όπως σημείωσε, ήδη ήρθε σ’ επαφή με ιδιωτική επιχείρηση, χωρίς να έχει λάβει ακόμη απάντηση, αλλά θεωρεί ότι λύση μπορεί να δοθεί και μέσω μιας δημοτικής επιχείρησης όπως η ΔΕΤΕΗΑ (Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων Ηρακλείου Αττικής), η οποία όμως είναι υπό μετασχηματισμό.

Για την εκπόνηση του Κανονισμού Λειτουργίας, ένα θέμα που έχει τεθεί κατά κόρον στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ένα πρώτο σχέδιο το οποίο θα τεθεί υπόψη της δημαρχιακής επιτροπής και της επιτροπής καταστηματαρχών.

Αναφορικά με την ενημέρωση που ζήτησαν οι σύμβουλοι για τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν για τα έτη 2007, 2008 και 2009 σημείωσε ότι εκταμιεύθηκαν για απαλλοτριώσεις, κάλυψη μισθοδοσιών, οφειλές σε ιδιώτες και για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων. Σημείωσε, δε, ότι η παρούσα διοίκηση κατάφερε να μειώσει τον δανεισμό του Δήμου.

Όσον αφορά στην ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής Μαγκουφάνα Φιξ σημείωσε ότι η πρόταση βρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να περάσει από το ΣΧΟΠ (Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος). Σημείωσε, δε, ότι η πρόταση για το Κάτω Ψαλίδι επεστράφη στον Δήμο με παρατηρήσεις από το ΣΧΟΠ. Έτσι θα το ξαναφέρει η διοίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθούν οι ενστάσεις του ΣΧΟΠ και να επανυποβληθεί στο αρμόδιο όργανο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τέλος, ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης.

Απαντήσεις για την καθημερινότητα
Ο δήμαρχος ενημέρωσε επίσης σε ποια στάδια βρίσκονται έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Για την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού στην Κωστή Παλαμά ανέφερε ότι η μελέτη έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια και είναι θέμα ημερών να πάρει την έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, εκτιμά ότι τέλος του μήνα μπορεί να υπάρχει ένταξη για δημοπράτηση.

Σημείωσε επίσης ότι θα προχωρήσει η κατασκευή Ειδικού Σχολείου (ΑμεΑ), Κλειστού Κολυμβητηρίου και Γυμναστηρίου, όπως έχει προγραμματιστεί από τον ΟΣΚ. Σημείωσε δε ότι τελείωσε και η μελέτη για την κατασκευή αστικού τύπου κέντρου υγείας, ενώ πρότεινε και την κατασκευή γηροκομείου.

Όσον φορά στην αποξήλωση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τόνισε ότι ο Δήμος συνεργάζεται με σύμβουλο, ειδικό στα θέματα περιβάλλοντος, ο οποίος θ’ αναλάβει παράλληλα και το έργο απομάκρυνσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

Τέλος, πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Θησέας» για αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία όλων των παραρεμάτιων περιοχών του. Για το ρέμα Κηφισιάς, και συγκεκριμένα στη περιοχή Κατσαούλη, σημείωσε ότι θα γίνει καθαρισμός, κατασκευή πεζοδρομίων και γέφυρας, ώστε να είναι προσβάσιμο.

Επίσης ανέφερε ότι η κατασκευή των πεζοδρομίων της πόλης θα ενταχθεί σε επόμενη εργολαβία, με την ελπίδα να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, καθώς το κόστος είναι μεγάλο.

Από το www.amarysia.gr