ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΚΕΠ

Ανοιχτή συνέλευση πραγματοποίησε η Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών (ΑΚΕΠ) Ηρακλείου Αττικής την Κυριακή, 24 Μαΐου, στον πρώτο όροφο γνωστής καφετέριας στην οδό Πεύκων. Παρουσία πολλών πολιτών (και όχι μόνο μελών) που γέμισαν την αίθουσα, πρώτος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΑΚΕΠ, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της κίνησης μετά την ιδρυτική διακήρυξη του Μάρτιου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συγκροτούμενη επιτροπή νεολαίας.

Ο κ. Βλασσόπουλος προανήγγειλε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς τους επόμενους μήνες και ενημέρωσε πως μετά τις θερινές διακοπές θα γίνει η επόμενη συνέλευση που θα εκλέξει και τη νέα συντονιστική επιτροπή. Ο γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής, κ. Ανδρέας Δαυίδ, είπε πως η ΑΚΕΠ δέχεται χτυπήματα από πολλές πλευρές και προειδοποίησε πως, αν υπάρξουν “διώξεις” μελών της κίνησης στον επαγγελματικό τους χώρο, θα υπάρξει σκληρή και επιθετική απάντηση εκ μέρους της ΑΚΕΠ απέναντι σε “μεθοδολογίες πρωτόγνωρες” για τον τόπο. “Η ΑΚΕΠ δεν ανήκει πουθενά, παρά μόνο στους πολίτες. Ο καθένας έχει κομματική ταυτότητα, την οποία αφήνει έξω από την πόρτα”, ήταν το μήνυμα του Γραμματέα, που προειδοποίησε τα μέλη πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, θα υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Η συνέλευση επικεντρώθηκε στη συζήτηση βασικών προβλημάτων της πόλης, όπως το κτήμα Φιξ, την Λ. Ηρακλείου και τα σχεδιαζόμενα έργα από τον ΗΣΑΠ στην κεντρική πλατεία και το Κάτω Ψαλίδι, με τον λόγο να δίνεται αρχικά στους παρισταμένους πολίτες να τοποθετηθούν. Αρκετοί εξ αυτών κάλεσαν τα στελέχη της ΑΚΕΠ να βγουν πόρτα-πόρτα και γειτονιά-γειτονιά για να κοιτάξουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και να ενημερώσουν τον κόσμο.

Προσοχή στο κτήμα Φιξ
Αρκετή κουβέντα έγινε για το κτήμα Φιξ, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο και πάλι στο προσκήνιο. Ο κ. Γκρέτσης ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο χώρο αυτό, ζητώντας να υπάρξει περιφρούρηση του κτήματος, η οποία είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή. “Αν καεί αυτή η έκταση δεν θα υπάρχει κτήμα Φιξ”, είπε ο κ. Γκρέτσης. Ο κ. Γιάννης Νικολάου ζήτησε να καταστήσει η κίνηση το Δήμο υπεύθυνο για ό,τι συμβεί στο χώρο και να πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την ΑΚΕΠ.

Εκ μέρους της Συντονιστικής, ο κ. Δαυίδ είπε πως το κτήμα Φιξ είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την ΑΚΕΠ και τόνισε πως, αν δεν υπάρξουν κινητοποιήσεις από το Δήμο και τους κατοίκους, ο χώρος θα χαθεί. “Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς, όπως απαθής κάθεται ο Δήμος εδώ και 15-20 χρόνια”, είπε ο κ. Δαυίδ και υποσχέθηκε να αναδείξει η Κίνηση το θέμα με παρεμβάσεις της, τόσο προς το Δήμο, όσο και προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως ευθύνη για τη φύλαξη του χώρου ανήκει στο Δήμο, ενώ η ΑΚΕΠ θέτει το θέμα πολιτικά.

"Με γνώμονα το συμφέρον της πόλης"
Σχετικά με το σταθμό στο Ψαλίδι, ο κ. Δαυίδ είπε πως η ΑΚΕΠ είναι σε επαφή με τους κατοίκους και ακούει όλες τις απόψεις με γνώμονα το συμφέρον της πόλης, ενώ θα περιμένει και τις τελικές μελέτες του ΗΣΑΠ. Επιφυλακτική ήταν η συντονιστική επιτροπή και για το ζήτημα της Λεωφόρου Ηρακλείου, με τον κ. Δαυίδ να σημειώνει πως είναι ένα θέμα που θέλει παρά πολλή συζήτηση. Για το πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας είπε πως σημαίνει “θάνατος της πόλης-θάνατος του κέντρου” και υπογράμμισε πως βασική θέση της ΑΚΕΠ είναι να δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς στους κοινόχρηστους χώρους. Κάποια άλλα θέματα που τέθηκαν από τα μέλη αφορούσαν στα τοπικά μέσα συγκοινωνίας, την κατάσταση των πεζοδρομίων και εκπαιδευτικά ζητήματα.

Η κα Μαρία Γαλακτοπούλου ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιτροπές της κίνησης ενώ ο κ. Γιάννης Κεσκινίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες από την Κίνηση. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία του κ. Βλασσόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως τα μέλη της ΑΚΕΠ μπορούν να συμμετέχουν στις κομματικές εκδηλώσεις που γίνονται για τις Ευρωεκλογές, αλλά ταυτόχρονα τόνισε πως "πάνω από τα κόμματα έρχεται η πόλη".

Από το www.xtypos.gr