ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ xtypos.gr

“Οδηγός μου το τοπικό συμφέρον και η αλήθεια”

«Κι εγώ τόσο ως Δήμαρχος και ως Δημότης έχω παράπονα από την εικόνα της πόλης και τη λειτουργία του Δήμου. Δεν λύσαμε όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά βάλαμε τις βάσεις και σχεδιάσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επίλυσή τους».

«Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε Δημότη του Ηρακλείου να διεκδικεί την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, υπό την προϋπόθεση ότι γνώμονας όλων θα είναι το καλό του Ηρακλείου πάνω από προσωπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

«Τον Ιανουάριο του 2015 θα έχω τη δυνατότητα να παραδώσω τη θέση και την ευθύνη του Δημάρχου, τις τύχες της πόλης μας, που θα είναι τότε πολύ ομορφότερη και λειτουργικότερη, σε έναν άλλο συνδημότη μου με όραμα, στο νέο Δήμαρχο Ηρακλείου».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για το Ηράκλειο», κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη του σε ηλεκτρονική εφημερίδα μετά τις εκλογές του 2006, μιλάει για το τι έκανε η Δημοτική Αρχή αυτά τα δυόμιση χρόνια, τα σχέδια και τα μεγάλα στοιχήματα μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Ο κ. Γεωργόπουλος δίνει απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται και περνάει στην αντεπίθεση ιδιαίτερα εις βάρος της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Μαστοράκου. Σχολιάζει τις παραιτήσεις στελεχών της διοίκησης αναγνωρίζοντας λάθη που έχει κάνει αλλά και ρίχνοντας εμμέσως «καρφιά» προς τον κ. Παντελή Βλασσόπουλο.
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του πως δεν σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του Δημάρχου μετά την οχταετία (αν φυσικά επανεκλεγεί). Τέλος σχετικά με τις δημοτικές εκλογές του 2010 προβλέπει πως θα είναι συναρπαστικές και νικηφόρες για την παράταξή του.

[XΤΥΠΟΣ] Λέγατε πριν τις εκλογές του 2006 ότι ο Δήμος πρέπει να γυρίσει σελίδα. Σήμερα ακόμα υπάρχουν αρκετά προβλήματα αλλά και παράπονα δημοτών. Εσείς ως Δήμαρχος, αλλά και ως δημότης, είστε ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Ο Δήμος Ηρακλείου γύρισε σελίδα από την 1η Ιανουαρίου του 2007, αυτό το αντιλαμβάνεται κάθε καλοπροαίρετος Δημότης. Το Ηράκλειο πέρασε στην αντεπίθεση, ανασυντάχθηκε, δημιούργησε προοπτικές και έθεσε στόχους.
Παράπονα πάντα θα υπάρχουν και, όπως πολύ εύστοχα ρωτήσατε, κι εγώ τόσο ως Δήμαρχος και ως Δημότης έχω παράπονα από την εικόνα της πόλης και τη λειτουργία του Δήμου. Δεν λύσαμε όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά βάλαμε τις βάσεις και σχεδιάσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επίλυση τους.
Πρόσφατα πραγματοποίησα Κοινωνικό Διάλογο στις γειτονιές του Δήμου και με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι παρά τα δικαιολογημένα παράπονα που έχουν οι συνδημότες μας, αναγνωρίζουν την προσπάθεια και τις προοπτικές που ανοίγονται για το Ηράκλειο.

[XΤΥΠΟΣ] Προεκλογικά παρουσιάζατε μακέτες για την λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της πόλης με υπογειοποίηση της Μελίνας Μερκούρη; Σήμερα διαπιστώνεται ότι αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Πως σκοπεύετε λοιπόν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Από την προεκλογική περίοδο δεν υποστήριζα ότι η λύση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης είναι εύκολη. Αυτό που πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω είναι ότι με μερική υπογειοποίηση της Μελίνας Μερκούρη και με τη διαμπερή κυκλοφορία η εικόνα της πόλης θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο. Αυτό άλλωστε πιστεύει και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του Ηρακλείου.
Πρέπει να διευκρινίσουμε όμως ότι αυτό δεν είναι έργο του που μπορεί να υλοποιήσει ο Δήμος, αλλά ο ΗΣΑΠ. Σήμερα ο ΗΣΑΠ, όπως μας ενημερώνει, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο εκπόνησης των σχετικών μελετών, τις οποίες αναμένουμε. Έχουμε ήδη διανύσει σημαντική απόσταση σε αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε διεκδικώντας την ολοκλήρωση του έργου. Μάλιστα έχουμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι το συνολικό έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

[XΤΥΠΟΣ] Σας κατηγορούν ότι δεν προωθείτε γρήγορα τον νέο οργανισμό εργασίας και προσλήψεις μονίμου προσωπικού, ενώ προσλαμβάνετε εποχιακό προσωπικό. Επίσης υπάρχουν επικρίσεις για την αντιμετώπιση εν γένει των εργαζομένων. Τι απαντάτε;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι εργαζόμενοι του Δήμου είναι 800, απίστευτος αριθμός για τα πληθυσμιακά δεδομένα του Ηρακλείου και σχεδόν το σύνολο των εσόδων μας διατίθεται για την πληρωμή μισθών. Αυτό νομίζω απαντά από μόνο του το ερώτημα που αφορά νέες προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Από την άλλη συμβάσεις έργου έρχονται να καλύψουν άμεσες και εξειδικευμένες ανάγκες, τις οποίες το δημόσιο συμφέρον μας επιβάλλει να καλύπτουμε. Τέλος έχω δεσμευτεί ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει και εμμένω στη δέσμευσή μου, δεν πρόκειται όμως να κάνουμε τίποτε βιαστικά και πρόχειρα.

Όσον αφορά τις επικρίσεις, στις οποίες αναφέρεστε, αυτές τις αποδίδω σε μια οργανωμένη μειοψηφία που παραμένοντας στη νοοτροπία του χθες κατορθώνει να παρασύρει κάποιες φορές την πλειοψηφία των ευσυνείδητων εργαζόμενων του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και σε όσους προσπαθούν να προσποριστούν μικροκομματικά οφέλη.

Γνωρίζουν όμως πολύ καλά πως αυτό που έκανα ως Δήμαρχος για την μεταφορά των υπαλλήλων -του πολύ μεγάλου αριθμού εργαζομένων - από τις Δημοτικές επιχειρήσεις σε μόνιμες θέσεις δεν το έχει κάνει κανένας άλλος Δήμαρχος στην Ελλάδα.
Σε όλους αυτούς απαντώ ότι όσο επιζητώ την εποικοδομητική κριτική, τόσο παγερά αδιάφορο με αφήνουν επικρίσεις που γνωρίζω ότι είναι εκ του πονηρού.

[XΤΥΠΟΣ] Μετά από 2,5 χρονιά και πολλές περιπέτειες ολοκληρώθηκε η μετατροπή των τριών δημοτικών επιχειρήσεων. Κοιτώντας πίσω σε αύτη τη διαδικασία θα αλλάζατε κάποια πράγματα; Θα μπορούσαν να έχουν γίνει γρηγορότερα οι διαδικασίες;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Η μετατροπή των τριών δημοτικών επιχειρήσεων ήταν μια σύνθετη και δύσκολη διαδικασία, επιβεβλημένη όμως από το Νόμο και από τις ανάγκες του Δήμου μας. Σε αυτή τη διαδικασία υπήρχαν δύο άξονες που καθόρισαν τις κινήσεις μας. Πρώτον το δημόσιο συμφέρον που επέβαλε τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Επιχειρήσεων και δεύτερον ο σεβασμός προς τους εργαζομένους τους.
Δεν υπήρξε όμως καθυστέρηση. Αντίθετα, είμαστε από τους πρώτους Δήμους που προχώρησαν στον μετασχηματισμό. Ας λάβουμε υπόψη ότι σήμερα πολλοί Δήμοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή ή σε εξέλιξη των μετασχηματισμών, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν είμαι πάντως σίγουρος ότι αν είχαμε κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά η κατάσταση θα ήταν άλλη, καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που είχε προκύψει από χρόνια λαϊκισμού, κακοδιοίκησης και προχειρότητας.
Αφού περάσαμε αυτή την επίπονη διαδικασία προχωράμε σε νέες και βιώσιμες επιχειρήσεις, με εργασιακή σταθερότητα και βεβαιότητα για το αύριο των εργαζομένων, μακριά από ομηρίες και ανασφάλειες του παρελθόντος.

[XΤΥΠΟΣ] Για ποιους λόγους οι εκπαιδευτικοί της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ ήταν η μονή κατηγορία εργαζομένων που ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν μεταφερθήκαν στο Δήμο;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Η ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ λειτουργεί έναν υποδειγματικό Βρεφονηπιακό Σταθμό που θεωρείται ένας από τους καλύτερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θέλαμε λοιπόν σε καμία περίπτωση να πάψει να υφίσταται ως λειτουργική μονάδα και να μεταφέρουμε τους εκπαιδευτικούς στο Δήμο, αλλά αντίθετα να αναπτύξουμε τις υπηρεσίες του.

Η μετατροπή της σε κοινωφελή επιχείρηση αποδείχθηκε ορθή, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν πλέον εξοφληθεί όσον αφορά το παρελθόν και πληρώνονται κανονικά. Αισθανόμαστε λοιπόν καθημερινά δικαιωμένοι για τις επιλογές μας.

[XΤΥΠΟΣ] Κύριε Δήμαρχε συχνά αναφέρεστε με μελανά χρώματα στην κατάσταση που βρήκατε στο δήμο όταν αναλάβατε τη δημοτική αρχή. Τελικά ήταν όντως τα πράγματα τόσο μαύρα η απλά προσπαθείτε να δικαιολογήσετε καταστάσεις;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ χρέη, πάνω από 1700 προμηθευτές και εργολάβοι απλήρωτοι, κατασχετήρια και αγωγές, 800 εργαζόμενοι για την μισθοδοσία των οποίων απαιτούνται το σύνολο σχεδόν των εσόδων και συνολικά ο Δήμος μας ο ένατος πιο χρεωμένος στη χώρα. Και επιπλέον απαρχαιωμένες διαδικασίες και πολιτικάντικες πρακτικές, μια νοοτροπία που βαφτίζει χάρη κάθε δικαίωμα, έχοντας μάθει να την ανταλλάσσει με την ψήφο του Δημότη.

Αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε και την οποία συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε. Δεν λέω ότι δεν έγινε τίποτα, όμως όσα έγιναν είναι λίγα για τα χρόνια παραμονής του κ. Μαστοράκου και πρωτίστως πρόχειρα. Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν πιο μαύρη από όσο μπορείτε να φανταστείτε.

[XΤΥΠΟΣ] Τι μπορούμε να περιμένουμε σε αυτόν τον ενάμισι χρόνο που απομένει μέχρι τις δημοτικές εκλογές; Σε ποιους τομείς θα δώσει βάρος η διοίκηση;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Θα συνεχίσουμε το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, καθώς και τις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις με έργα ανά γειτονιά για τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.

Θα συνεχίσουμε επίσης τον αγώνα μας για τα μεγάλα στοιχήματα στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως: τη διαμπερή κυκλοφορία, το κτήμα Φιξ, το Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας. χωρίς βεβαίως να λησμονούμε την προσφορά και βελτίωση των κοινωνικών μας δομών, που είναι ήδη πολύ καλές σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και το τομέα του πολιτισμού, στον οποίο έχουμε επιτύχει μεγάλες διακρίσεις.

Η μεγάλη μας μάχη είναι όμως, πρωτίστως η διαμόρφωση του Ηρακλείου που πρωταγωνιστεί ο Άνθρωπος, μιας τοπικής κοινωνίας Αλληλεγγύης και ευκαιριών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας στοίχημα ως Δημοτική Αρχή.

[XΤΥΠΟΣ] Έχετε δηλώσει στο παρελθόν πως οι Δήμαρχοι δεν πρέπει να παραμένουν στις θέσεις τους πάνω από 8 χρόνια. Εμμένετε σε αυτή τη δήλωση; Να θεωρήσουμε πως αυτό θα κάνετε και εσείς – αν φυσικά- θα είστε Δήμαρχος την επόμενη τετραετία;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Συνεχίζω να πιστεύω ότι οι γενικά στα δημόσια αξιώματα δεν πρέπει να μένουμε για πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα ο Δήμαρχος παραμένοντας παραπάνω από 8 χρόνια στο αξίωμα του κουράζει και κουράζεται, δημιουργεί μια καθεστωτική νοοτροπία και και τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι συνδημότες μου θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου, ώστε να μου δώσουν το δικαίωμα να ολοκληρώσω το έργο μου. Τον Ιανουάριο του 2015 θα έχω τη δυνατότητα να παραδώσω τη θέση και την ευθύνη του Δημάρχου, τις τύχες της πόλης μας, που θα είναι τότε πολύ ομορφότερη και λειτουργικότερη, σε έναν άλλο συνδημότη μου με όραμα, στο νέο Δήμαρχο Ηρακλείου.

[XΤΥΠΟΣ] Οι επόμενες δημοτικές εκλογές προδιαγράφονται συναρπαστικές. Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο.

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Οι Δημοτικές εκλογές, η επιλογή από μέρους των πολιτών των συμπολιτών τους που θα διαχειριστούν τις τύχες της πόλης είναι πάντα συναρπαστικές. Αυτή τη φορά εμείς θα έχουμε να αντιπαρατάξουμε το έργο 4 ετών και τη συνέχιση του για άλλη μια θητεία, ενώ οι άλλοι συνδυασμοί την πολιτική αντιπρότασή τους. Πιστεύω λοιπόν ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι τόσο συναρπαστικές όσο και νικηφόρες.

[XΤΥΠΟΣ] Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Από τους Δημότες του Ηρακλείου ζητώ να είναι καθημερινός κριτής και συμμέτοχος στο έργο μας. Να αγωνιστούν καθημερινά συμμετέχοντας με θέσεις και προτάσεις επιδοκιμάζοντας ή αποδοκιμάζοντας τις αποφάσεις μου με μοναδικό στόχο να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή μας.

Δεν έχω το μαγικό ραβδί να μεταμορφώσω το Ηράκλειο σε έναν τόπο αντάξιο των προσδοκιών μας και των ονείρων μας. Υπόσχομαι όμως να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος και ο Δήμος αποτελεσματικότερος για όλους μας. Οδηγός μου το τοπικό συμφέρον και η αλήθεια, για να αγκαλιάζουμε κάθε μέρα και περισσότερο το όνειρο.

«Ρίχνουμε το βάρος μας στην διεκδίκηση πόρων από κεντρικούς φορείς»

[XΤΥΠΟΣ] Κύριε Δήμαρχε υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των δημοτών. Θα ήθελα να μου πείτε πως αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή την υπόθεση του κτήματος Φιξ, τη διαπλάτυνση της Ηρακλείου και την επέκταση της Λ. Κύμης καθώς και το σχεδιαζόμενο έργο του ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι.

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Η οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε ήταν τέτοια που δεν μας επέτρεπε και δεν μας επιτρέπει την ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών και έργων με ίδιους πόρους. Γι’ αυτό ρίχνουμε το βάρος μας στη διεκδίκηση πόρων από τους Κεντρικούς Φορείς, την Κυβέρνηση, όπου είναι εφικτό. Για να δούμε λοιπόν τα μεγάλα στοιχήματα που αναφέρατε ένα προς ένα.

Το κτήμα ΦΙΞ είναι ένας από τα μεγάλα μας στοιχήματα για τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των Ηρακλειωτών. Η αξιοποίηση του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου προς όφελος της πόλης μας συνεχίζει να αποτελεί στόχο μας, τον οποίο δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε. Για το σκοπό αυτό μαζί με τους Δημάρχους όμορων δήμων έχουμε συναντήσει τον Υπουργό Οικονομικών και πρόκειται να συναντήσουμε τον Υπουργό Πολιτισμού. Προκειμένου να περιέλθει ο μοναδικός αυτός χώρος στους πολίτες .

Όσον αφορά τη Λεωφόρο Ηρακλείου, η πολιτική των προηγούμενων διοικήσεων, όπως και σε πολλά άλλα έργα υποδομής, χαρακτηρίστηκε από ολιγωρία και αναβλητικότητα, με αποτέλεσμα ένας από τους κεντρικότερους δρόμους του Δήμου και μάλιστα ο ομώνυμος με αυτόν, να παρουσιάζει μια εικόνα που μας εκθέτει όλους. Γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες νομικές και πολεοδομικές διαδικασίες, έχουμε απευθυνθεί προς όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου η λεωφόρος Ηρακλείου να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο δρόμο.

Αυτή την περίοδο εξετάζουμε τις ενστάσεις που υπάρχουν όσον αφορά τη μελέτη που εκπόνησε η Νομαρχία και αναζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Έχουμε επανειλημμένα συζητήσει με τους εμπλεκομένους, έχουμε καταγράψει τους προβληματισμούς και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Στόχος μας είναι η προώθηση του έργου της Λεωφόρου Ηρακλείου αλλά με τις λιγότερες δυνατές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

Όσον αφορά την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, επίσης ως Δήμος έχουμε κάνει κάθε εφικτή ενέργεια σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Αμαρουσίου, Πεύκης και Λυκόβρυσης προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να προωθηθεί το έργο, με αποκορύφωμα τη μεγάλη συναυλία που διοργανώσαμε. Αυτή την περίοδο το Υπουργείο είναι στο στάδιο εκπόνησης της σχετικής μελέτης.

Σχετικά με την Υπόγεια Διάβαση μετά από δικές μας πιέσεις ο ΗΣΑΠ προχώρησε στην πλήρη ανακατασκευή της και όλοι μας απολαμβάνουμε τη βελτίωση.

Για το Σταθμό του ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι, θεωρώ ιστορική την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση του Σταθμού στη συμβολή των οδών Αυγής, Ήρας και Κηφισίας. Είναι βέβαιο ότι το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή και θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά το κέντρο του Ηρακλείου. Βεβαίως αναμένουμε την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών από τον ΗΣΑΠ και εξετάζουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν με τη δενδροφύτευση σε συνεργασία με τον ΗΣΑΠ που θα αντικαταστήσει τα δένδρα που θα κοπούν, τις χρήσεις γης, την πιθανή δημιουργία χώρου στάθμευσης.

[XΤΥΠΟΣ] Τελικά υπάρχει πρόβλημα με την κατασκευή του Κέντρου Υγείας; Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε αύτη την περίοδο;
[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Το Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας είναι άλλη μια περίπτωση που η έλλειψη πόρων μας οδήγησε να αναζητήσουμε πιστώσεις σε κεντρικούς φορείς και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Υγείας. Και επιτύχαμε τη δέσμευση του αρμοδίου Υπουργού κ. Αβραμόπουλου ότι το Κέντρο Υγείας θα γίνει. Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο παραχώρησης του οικοπέδου και εν συνεχεία προχωρούμε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο.

«Έχω κάνει και εγώ λάθη»

[XΤΥΠΟΣ] Από την αρχή της θητείας σας στη διοίκηση του δήμου έχουν αποχωρήσει 4 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης σας καταγγέλλοντας τις πρακτικές της Δημοτικής Αρχής. Που αποδίδετε εσείς αυτές τις αποχωρήσεις; Ως επικεφαλής έχετε ευθύνες και σε ποιο βαθμό;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Ως Δήμαρχος και ως επικεφαλής της Δημοτικής μας παράταξης έχω ευθύνη τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά. Δεν πρόκειται λοιπόν να αποδώσω μονόπλευρα και ολοκληρωτικά την ευθύνη στους συναδέλφους που αποχώρησαν. Έχω κάνει και εγώ λάθη, τα οποία φροντίζω να διορθώνω και να γίνομαι καλύτερος. Και ελπίζω όλοι οι συνάδελφοι που μετέχουν στα κοινά του Ηρακλείου να κάνουν την αυτοκριτική τους, για το καλό της πόλης. Από την άλλη πλευρά κατανοώ τις φιλοδοξίες κάθε πολιτευόμενου συναδέλφου ανεξάρτητα εάν μερικές φορές αυτές εκφράζονται με λανθασμένο ή φλύαρο και βιαστικό τρόπο.

[XΤΥΠΟΣ] Υπάρχει πιθανότητα επανασύνδεσης με αυτούς που έφυγαν;
[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Όταν έχεις τιμηθεί, όπως εγώ, με την ευθύνη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών σου και όταν ζητάς την ψήφο και την συμπαράσταση κάθε Ηρακλειώτη είναι τουλάχιστον αστείο να κλείνεις πόρτες σε συμπολίτες που στο παρελθόν συμπορεύτηκαν και συλλειτούργησαν μαζί σου. Δεν κλείνω την πόρτα σε κανέναν Ηρακλειώτη που έχει όραμα και διάθεση να προσφέρει στην πόλη. Μόνο που όλοι οφείλουμε να δίνουμε δείγματα γραφής και πολύ περισσότερο εκείνοι που στο παρελθόν έκαναν επιλογές εις βάρος του συλλογικού υπηρετώντας τις όποιες φιλοδοξίες τους. Παρ’ ταύτα η θέση μου ήταν και είναι μία και ξεκάθαρη: το Ηράκλειο μας ενώνει, γιατί κανείς δεν περισσεύει.

[XΤΥΠΟΣ] Ποια είναι η θέση σας για την Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών (ΑΚΕΠ) επικεφαλής της όποιας είναι ο Παντελής Βλασσόπουλος;

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Από την πρώτη ημέρα που ιδρύσαμε τη Δημοτική παράταξη «Όραμα για το Ηράκλειο» εδράζουμε την πολιτική και δημοτική μας παρουσία σε μια αρχή, σε μια θέση που ήταν και παραμένει ακλόνητη: διεκδικούμε την εμπιστοσύνη όλων των Ηρακλειωτών και ως εκ τούτου αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε Δημότη του Ηρακλείου να διεκδικεί την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, υπό την προϋπόθεση ότι γνώμονας όλων θα είναι το καλό του Ηρακλείου πάνω από προσωπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
«Δίνω την απάντηση με έργα»

[XΤΥΠΟΣ] Για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, θα ήθελα να μου πείτε πόσο άλλαξε η καθημερινότητα του Σταύρου Γεωργόπουλου, από τότε που έγινε Δήμαρχος της πόλης.

[ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ] Δεν το ελαφρύνατε με αυτή σας την ερώτηση. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη του Δημάρχου της πόλης, η άσκηση των καθηκόντων μου συνοδεύεται καθημερινά από δυσάρεστες εκπλήξεις. Γι’ αυτό κάθε ημέρα ξυπνώ και δουλεύω σκληρά και επίμονα από το πρωί μέχρι το βράδυ με τους συνεργάτες μου μεταρρυθμίζοντας δομές, μηχανισμούς, νοοτροπίες. Γι’ αυτό ως Αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ δίνω τη μάχη για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Αττική.

Θα το ελαφρύνω εγώ όμως το κλίμα, λέγοντας σας το εξής. Πριν εκλεγώ Δήμαρχος όταν έπεφτα σε λακκούβα σε δρόμο του Ηρακλείου ή όταν διαπίστωνα ελλείψεις στην καθαριότητα έλεγα: «Μα τι κάνει ο Δήμαρχος γι’ αυτό;». Σήμερα έχω τη δυνατότητα να δίνω την απάντηση με έργα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το ερώτημα έρχεται πλέον σπανιότερα στα χείλη μου.

Από το xtypos.gr

Όπως φαντάζεστε, η συγκεκριμένη συνέντευξη θα περάσει από «κόσκινο» σε επόμενη ανάρτηση στο blog…