ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ... ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010

Σαφέστατα πιο ορθολογικός, σε σχέση με τους δύο προηγούμενους είναι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο στην προτελευταία συνεδρίαση της απελθούσας χρονιάς.

Και αυτό το σημειώνουμε, καθώς από το δυσθεώρητο ύψος των 110 εκ. ευρώ που ανερχόταν ο περσινός προϋπολογισμός, τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα του 2010 φτάνουν τα 56.644.924,10 ευρώ.  Παρά τη “προσγείωση” των οικονομικών μεγεθών, η σκληρή αντιπαράθεση Συμπολίτευσης-Αντιπολίτευσης δεν αποφεύχθηκε, καθώς ο προϋπολογισμός πήρε ουσιαστικά χαρακτήρα απολογισμού τριετίας των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής με την κυβερνώσα παράταξη να υπερασπίζεται το έργο της  και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ασκούν σκληρή κριτική για τη μέχρι σήμερα πορεία του Δήμου.  

H συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με την εισηγητική έκθεση του Δημάρχου, κ. Σταύρου Γεωργόπουλου, ο οποίος είπε αρχικά πως ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, εντείνοντας δράσεις κοινωνικής πολιτικής, αλλά και διασφαλίζοντας την οικονομική του επάρκεια και βιωσιμότητα. Ο Δήμαρχος τόνισε πως αυτή η προσπάθεια γίνεται στη βάση μιας σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών του Δήμου που έχει προέλθει από τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων έναντι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και από την εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων. Όπως πρόσθεσε ο κ. Γεωργόπουλος, σημαντική βοήθεια προσέφερε και η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και η καταβολή της πρώτης δόσης των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος προχώρησε σε έναν απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου της Διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, θύμισε το μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά του προσωπικού. Επίσης, αναφέρθηκε στην εκπονούμενη κυκλοφοριακή μελέτη και στα έργα που σχεδιάζει να κάνει ο ΗΣΑΠ (γκαράζ, σταθμός στο Ψαλίδι). Για το Κτήμα Φιξ υπενθύμισε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής προς το ΣτΕ, ώστε να διατηρηθεί ο χώρος ως διατηρητέος κάτι που επιτεύχθηκε το Μάρτιο του 2007. Εδώ, σημείωσε πως η Διοίκηση συνεχίζει τις προσπάθειες της για την απόκτηση μέσω της κεντρικής εξουσίας, αλλά αν οι πιέσεις αυτές αποβούν άκαρπες θα φέρει θέμα επιβολής δυνητικού τέλους για την εξαγορά του χώρου από το Δήμο. Σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία του Δήμου, ο Δήμαρχος ανέφερε την ολοκλήρωση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στην οδό Πλαπούτα και την οδό Ωραιοπούλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση του Ο.Τ. 216 (στόχος είναι η δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου), την εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση δράσεων βελτίωσης του  αστικού πρασίνου μέσα από το πρόγραμμα “Πράσινη Ζωή στην Πόλη”  και την επικείμενη ανάπλαση αθλητικών χώρων του Δήμου (τυφώνας, γήπεδο Κύμης) και την κατασκευή Κέντρου Υγείας στο Παλαιό Ηράκλειο.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Μήνας, είπε από την πλευρά του πως ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μια επικαιροποίηση των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί για το 2009. Ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε, σε μια ακόμα συνεδρίαση, τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και ζήτησε και πάλι να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. “Μπορεί του χρόνου να μην μπορούμε να καταρτίσουμε προϋπολογισμό για τα ανταποδοτικά”, προειδοποίησε.  Στάθηκε, επιπρόσθετα, στην αύξηση των ΚΑΠ, η οποία, όπως είπε, έδωσε ανάσα στο Δήμο, αλλά και την αύξηση μόλις 8% των ανταποδοτικών τελών μέσα στην παρούσα τετραετία (“κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν στο Δήμο Ηρακλείου”, όπως είπε). Σχετικά με το μεγάλο μέγεθος του περσινού προϋπολογισμού, ο κ. Μήνας είπε πως ήταν “τεχνικό ζήτημα” και έθεσε ως παράδειγμα την πρόβλεψη ολόκληρου του δυνητικό τέλος για την απόκτηση του  Φιξ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2010 έχει προβλεφθεί μόλις το 1/25 της αντικειμενικής αξίας, καθώς στόχος της διοίκησης (αν δεν ευοδωθούν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση) είναι να συναφθεί δάνειο για την απευθείας εξαγορά του και το οποίο θα αποπληρωθεί σε βάθος 25ετίας με ετήσιο δυνητικό τέλος. Για την αποκατάσταση της διαμπερούς κυκλοφορίας στην οδό Μελίνας Μερκούρη, είπε πως ο Δήμος είναι έτοιμος, αλλά ο χώρος ανήκει στον ΗΣΑΠ με τον οποίο προσπαθεί να συνεργαστεί η Διοίκηση του Δήμου. Τέλος, ο κ. Μήνας κάλεσε την Αντιπολίτευση να μην καταδικάζει το έργο του γκαράζ πριν δει τη μελέτη του έργου.  
 
Γιώργος Μαστοράκος: “Η μείωση των οφειλών θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη”
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος της πόλης, κ. Γιώργος Μαστοράκος, σχολιάζοντας τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών είπε πως αυτά προήλθαν από γενναία αύξηση των ΚΑΠ, αλλά και την απόδοση των παρακρατηθέντων. Για την εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων υποστήριξε πως όχι μόνο δεν βελτίωσε τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου, αλλά επιβάρυνε τη λειτουργία του. Αναφερόμενος σε στοιχεία της ΚΕΔΚΕ η αύξηση των ΚΑΠ την τριετία 2006-2009 ήταν 60% και της ΣΑΤΑ επίσης 60%. Για τα ανταποδοτικά τέλη η πραγματική αύξηση, σύμφωνα με τον κ. Μαστοράκο ήταν 20%. “Η συνολική αύξηση των εσόδων για την παρελθούσα τριετία ήταν 25 εκ. ευρώ”, υποστήριξε ο κ. Μαστοράκος και πρόσθεσε: “Άρα δεν μπορεί να θεωρείται επίτευγμα η μείωση των οφειλών, η οποία θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη παρά την αύξηση της μισθοδοσίας”.

Ο κ. Μαστοράκος εξέφρασε ακόμα την έντονη διαφωνία της παράταξής του με την πολιτική της Διοίκησης στο κυκλοφοριακό και αναρωτήθηκε πως θα μπορέσει η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας της. Επίσης, διαφώνησε με την επιβολή δυνητικού τέλους για το Φιξ, με δεδομένη την καλή πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου. “Έτσι και αλλιώς, οι δημότες θα  πληρώσουν” είπε ο κ. Μαστοράκος, που πρότεινε αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες προς το  Υπουργείο Πολιτισμού, να ληφθεί απόφαση για λήψη δανείου.  Για το Ο.Τ. 216 είπε ότι η Δημοτική Αρχή αναγνώρισε πως έκανε λάθος (σ.σ. προωθούσε τη δημιουργία διοικητικού κέντρου αρχικά) και αναθεώρησε την απόφασή της. “Ακούστε και εμάς για το υπόγειο γκαράζ στην κε-ντρική πλατεία”, ήταν η έκκληση του.

Νίκος Μπάμπαλος: “Σας πήρε η κατηφόρα”
“Δεν ξέρω αν πρέπει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών να χαίρεται που τα 21 εκ. ευρώ έγιναν 17... Αυτός ήταν ήταν ο στόχος, όταν πήραν την εντολή να κυβερνήσουν το Δήμο;” αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ο οποίος τόνισε πως οι αριθμοί που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό είναι πλασματικοί.      

Ο κ. Μπάμπαλος παρατήρησε πως μέσα στην περασμένη τριετία το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε καμία απόφαση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης ενώ κατήγγειλε τη διοίκηση πως εγκατέλειψε το ζήτημα της διαπλάτυνσης της Λ. Ηρακλείου και την υπογειοποίηση της Μελ. Μερκούρη. Ο κ. Μπάμπαλος δήλωσε α-ντίθετος, τόσο με την επιβολή δυνητικού τέλους όσο και με τη λήψη δανείου για το κτήμα Φιξ, η απόκτηση του οποίου θεωρεί  πως αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας. Ζήτησε ακόμα να συζητηθεί επιτέλους στο Δημοτικό Συμβούλιο το μείζον θέμα των ελευθέρων χώρων και κατηγόρησε τη Διοίκηση πως δεν έχει κάνει τίποτα για να εκσυγχρονίσει το γκαράζ στο γήπεδο της Λ. Κύμης. Ο Ηρακλειώτης πολιτικός χαρακτήρισε “τραγική” την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΑΠΗ και ζήτησε να μάθει τι γίνεται με το κτήμα Δανιγγέλη στο Ψαλίδι. Για το Ο.Τ. 216 τόνισε πως η παράταξη θα είναι μαζί με τη διοίκηση για την αξιοποίηση του κτιρίου ως πολιτιστικού πολυχώρου και απέναντι αν γίνει προσπάθεια να πέσει περισσότερο μπετόν. “Τρία χρόνια μετά έχετε φέρει σε απόγνωση έναν κόσμο που αναρωτιέται, γιατί...αντιμετωπίσατε δυσκολίες, τρικλοποδιές αλλά ποτέ δεν ήρθατε στο Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσετε συναίνεση... εκτός από τα 2 αντιπλημμυρικά έργα και την απαλλαγή τελών δεν προσθέσατε ούτε ένα λιθαράκι στο Δήμο. Δεν τρέξατε στην ανηφόρα και σας πήρε η κατηφόρα”, κατέληξε.    

Γιώργος Βλαντής: “Να προωθηθούν άμεσα οι απαλλοτριώσεις και η Λ. Ηρακλείου”
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής αναγνώρισε αρχικά πως έχει γίνει ένα νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου με την υποσημείωσε ότι η νυν Δημοτική Αρχή ευτύχησε να έχει καλύτερη τύχη όσον αφορά τα έσοδα από το κεντρικό κράτος. Για το κτήμα Φιξ σημείωσε πως η επαναστατική διάθεση των Δημοτικών Συμβούλων “εξατμίζεται” όταν βγαίνουν έξω από την αίθουσα και ενημέρωσε το Σώμα πως οι ιδιοκτήτες έχουν καταφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. “Κανείς μας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτός ο χώρος θα συνεχίσει να υπάρχει”, δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της επιβολής δυνητικού τέλους με παράλληλη μείωση τελών όμως. Για το γήπεδο της Λ. Κύμης είπε πως η οποιαδήποτε βελτίωση θα είναι “πεταμένα χρήματα” αν δεν απομακρυνθούν τα απορριμματοφόρα.   Ο κ. Βλαντής μίλησε και αυτός για πλασματικά νούμερα τονίζοντας πως οι πραγματικές δυνατότητες του Δήμου δεν ξεπερνούν τα 40 εκ. ευρώ. Κλείνοντας ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα τα θέματα της απόκτησης χώρων και της διαπλάτυνσης της Λ. Ηρακλείου, ενώ για την καθαριότητα είπε πως τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο κόσμος δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος.

Δήμαρχος: “Παραλάβαμε ένα Δήμο στο χείλος του γκρεμού”
Μετά το τέλος όλων των τοποθετήσεων (σ.σ. επειδή είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν όλοι όσοι μίλησαν στο παρόν ρεπορτάζ επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις των επικεφαλής και του αρμόδιου Αντιδημάρχου), η συζήτηση έκλεισε με τη δευτερολογία του Δημάρχου ο οποίος κάλεσε την Αντιπολίτευση να έχει την πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίσει τα θετικά που έχουν γίνει. Στη συνέχεια, έδωσε απαντήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που ετέθησαν και πέρασε στην αντεπίθεση.  “Είχατε εκποιήσει την αξιοπιστία του Δήμου”, είπε απευθυνόμενος στα μέλη της προηγούμενης διοίκησης και συνέχισε: “Παραλάβαμε έναν Δήμο στο χείλος του γκρεμού... Συμμαζέψαμε την κατάσταση και τώρα κάποια πράγματα λειτουργούν καλύτερα”. Τελειώνοντας, κάλεσε την αντιπολίτευση να μην μένει μόνο σε διαπιστώσεις αλλά να κάνει και προτάσεις. Στη ψηφοφορία που ακολούθησε, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους μόνο των μελών της Συμπολίτευσης ενώ  καταψηφίστηκε από την Αντιπολίτευση.

Από το www.xtypos.gr


Δικό μας σχόλιο
Εξακολουθούν και κάνουν τα Μίκυ Μάους στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης άπαντες παρόντες σε αυτό…

Αφενός δέχονται τα νούμερα που παρουσιάζει ο Γεωργόπουλος ως χρέη όταν ανέλαβε τον δήμο, αφετέρου παραδέχονται ότι η χρονιά που πέρασε, πράγματι, υπήρξε καλή διαχείριση των οικονομικών κτλ…

Τη χρονιά που πέρασε ο προϋπολογισμός του δήμου ήταν 110εκ. ευρώ, εξωφρενικό νούμερο για τα μέχρι πέρυσι δεδομένα στον δήμο μας.

Επίσης πρέπει να υπολογίσουμε τις κρατικές επιχορηγήσεις οι οποίες ήταν αυξημένες σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ας πούμε, ότι πράγματι το 2009 υπήρχε νοικοκύρεμα στις υποχρεώσεις και την διαχείριση των οικονομικών.  Δε μας είπε όμως ο Κος Γεωργόπουλος τα 110εκ ευρώ που απορροφήθηκαν και τελικά ποιο είναι το αποτέλεσμα σήμερα?

Δεν άκουσα και κανέναν δημοτικό σύμβουλο να ζητήσει παρόμοια στοιχεία, δεν είδα τον ίδιο τον δήμαρχο που μας έχει πρήξει τα συκώτια με το πόσο διαφανής είναι η διαχείριση του δήμου από την ώρα που ανέλαβε.

Πως μπορεί να είναι διαφανής Κε Γεωργόπουλε, όταν ο κόσμος δεν ξέρει που πάνε τα ποσά και τι αποτέλεσμα μπορεί να έχουν κάποιες επιλογές της διοίκησης?

Δεν είναι δύσκολο Κε Δήμαρχε, τα βάζετε κάτω με τους συνεργάτες σας, και μετά τα δίνετε στις τοπικές εφημερίδες και εκείνες τα δημοσιοποιούν, και έτσι ενημερώνεται και ο κόσμος, και εσείς μπορείτε να αναφέρετε την λέξη διαφάνεια όσες φορές θέλετε.

Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το πώς κατανέμονται τα κονδύλια, και τελικά αν γίνονται πράξη.

Δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, δεν ζορίζουν την δημοτική αρχή να δίνει κάθε φορά πιο συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία συνήθως μένουν αναπάντητα.