ΑΠΟ 800 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΙ 300 ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τα γνωστά προβλήματα που παρατηρούνται, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σχετικά με την πρόταση για προσλήψεις 24 εργαζομένων (8 οδηγοί και 16 εργάτες).

Εισηγούμενος το θέμα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Παπουτσής, είπε πως οι προσλήψεις των οκταμηνιτών επιβάλλονται λόγω της μείωσης του προσωπικού από συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, αλλά και από τις αυξημένες απαιτήσεις της Υπηρεσίας.

Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα πως ακόμα εκκρεμεί η έγκριση από τον ΑΣΕΠ της προκήρυξης για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, η οποία είχε και την ατυχία να πέσει στις εκλογές και στο πάγωμα όλων των προσλήψεων. Τέλος, ο κ. Παπουτσής αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα με τα κλαδιά που συσσωρεύονται αυτήν την εποχή στα πεζοδρόμια της πόλης από τον καθαρισμό των ιδιωτικών χώρων πρασίνου. 

Σε αυτό το σημείο, παρενέβη και ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος είπε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Καθαριότητας και να επιβάλλεται τέλος σε αυτούς που ρυπαίνουν. Σχετικά με τον καθαρισμό των πεζοδρομίων, ο κ. Γεωργόπουλος σημείωσε πως δεν είναι ευθύνη του Δήμου, αλλά των ιδιοκτητών και πρόσθεσε πως θα γίνει εκ νέου ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους. 


Οι απόψεις της ΑντιπολίτευσηςΟ πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Δημοκρατική Συνεργασία”, κ. Γιώργος Μαστοράκος, είπε πως η παράταξή του δεν έχει αντίρρηση αν και σημείωσε πως θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά με μονίμους. Ο ίδιος, πάντως, αναγνώρισε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που υπάρχουν στον ΑΣΕΠ, θυμίζοντας ανάλογο διαγωνισμό που είχε κάνει ο Δήμος το 2001 και ο οποίος ολοκληρώθηκε μόλις το 2005.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, παρατήρησε πως όσα χρόνια βρίσκεται στο Δημοτικό Συμβούλιο (επί  πρώην και νυν διοίκησης) το συγκεκριμένο θέμα έρχεται κάθε χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο πάντα με την ίδια εισήγηση-αιτιολογία στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Οι θέσεις εναλλάσσονται ανάλογα με το ποιος είναι σε αντιπολίτευση-συμπολίτευση”, είπε ο κ. Βλαντής και για να συνεχίσει με ένα ρητορικό ερώτημα: “Αυτό το θέμα ήταν ένα από τα πρώτα που κληθήκαμε να εγκρίνουν, όταν αναλάβατε για πρώτη φορά το Δήμο.

Πώς τα καταφέρνουμε κάθε χρόνο και το ξαναφέρνουμε;”. Πάντως, δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στη σημερινή διοίκηση για τη συνέχιση του φαινομένου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κατάσταση της καθαριότητας. “Είμαστε από τους δήμους που δεν μας αντιστοιχεί αυτή η εικόνα βάσει των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες. Για αυτήν την εικόνα κάποιοι φταίνε”, είπε και ζήτησε να υπάρχουν συνεχείς ενέργειες από την πλευρά του Δήμου προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες που ρυπαίνουν μήπως και αλλάξει η συμπεριφορά τους.

Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης είπε πως πρέπει να τηρείται η ιεραρχία στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Η καθαριότητα δεν πρέπει να έχει ανθρώπους αρεστούς στο Δήμαρχο, αλλά ουδέτερους που θα ενεργούν ανεξάρτητα από τον εκάστοτε Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο. Για τη ρύπανση που προκαλείται από τα σκυλιά είπε πως είναι απαράδεκτο να αυλίζονται τα ζώα μέσα σε παιδικές χάρες. Μάλιστα, ζήτησε την τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας και να πέσουν πρόστιμα για να υπάρξει συμμόρφωση. Τέλος, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ύποπτη την προκήρυξη καθώς το οκτάμηνο θα λήξει λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές.  Σωματείο: “Να βγούνε όλοι οι εργάτες στους δρόμους”

Από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος, κ. Νέστορας Ζόμπολας, ο οποίος αρχικά θύμισε πως το σωματείο έχει εισηγηθεί από παλιότερα να υπάρχουν 130 άτομα στην καθαριότητα. Ο Ζόμπολας μίλησε για αυθαίρετες τοποθετήσεις επιστατών, όπως και για εργάτες καθαριότητας που δεν βγαίνουν στους δρόμους. “Είμαστε υπέρ να βγούνε στο δρόμο όλοι όσοι κάνουν άλλες δουλειές” δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα  ζητήσει να γίνουν αλλαγές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και να γίνουν προσλήψεις μονίμων. Για τους οκταμηνίτες είπε είναι μια πιο δαπανηρή διαδικασία για το Δήμο, ενώ έθιξε και μια άλλη πτυχή του θέματος καθώς με αυτού του είδους, τις συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις πλήττονται και τα ασφαλιστικά ταμεία των υπαλλήλων των ΟΤΑ.     

Περί ιδιωτικοποίησης O Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, με την δευτερολογία του έφερε την κουβέντα σε έναν άλλο δρόμο... αυτόν της ιδιωτικόποίησης. Αρχικά, λοιπόν, υποστήριξε πως η κατάσταση της καθαριότητας έχει καλυτερεύσει αυτήν την τριετία αλλά δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. “Θα μπορούσαμε να έχουμε ιδιωτικό συνεργείο μέχρι να προσληφθούν οι μόνιμοι”, πρότεινε ο Δήμαρχος προς το Σώμα, ενώ επεσήμανε πως αυτό το μοντέλο έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη με επιτυχία. “Κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει εκτός εργασίας. Όταν όμως έχουμε τέτοια προβλήματα, πρέπει να εξετάζουμε και άλλες λύσεις”, είπε ο Δήμαρχος. Ο κ. Γιώργος Μαστοράκος, από την πλευρά του, είπε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, από τους 1.014 δήμους της χώρας οι 315 (σχεδόν 30%) χρησιμοποιούν αποκλειστικά ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας.

Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι δήμοι που έχουν ένα μεικτό σύστημα (δημοτικούς υπαλλήλους και ιδιώτες). “Εμείς έχουμε προσωπικό και δεν χρειάζεται να το κάνουμε”, ήταν η άποψη του κ. Μαστοράκου. Θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος εξέφρασε και ο κ. Κουτρούλης, ο οποίος είπε πως ζούμε στην εποχή των “εύκολων λύσεων” και γι' αυτό τον λόγο άλλοι δήμοι έχουν επιλέξει την λύση της ιδιωτικής καθαριότητας. “Δεν μπορούμε να συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Το θέμα είναι πως θα οργανώσουμε την υπηρεσία Περιβάλλοντος”, είπε ο κ. Κουτρούλης. 

Τελικά, η έγκριση των 24 θέσεων έγινε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων Συμβούλων.

Από το www.xtypos.gr