ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Για μια ακόμα φορά τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής το ζήτημα της φιλοξενίας της ανδρικής ομάδας πετοσφαίρισης (Βόλεϊ) της ΑΕΚ στο κλειστό γήπεδο της οδού Ζεφύρου στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς.

Να θυμίσουμε ότι το Σώμα είχε αποφασίσει, ομόφωνα, στις 3 Νοεμβρίου να απαγορευτεί η χρήση του γηπέδου από την ΑΕΚ, εξαιτίας φθορών που είχαν προκαλέσει οπαδοί της σε περιουσίες ιδιωτών, αλλά και σε όμορο σχολείο, σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ήταν παρόντες τρεις εκπρόσωποι των κατοίκων. Στις 17 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία εκπροσώπων της ομάδας, επέτρεψε στην ΑΕΚ να παίξει έναν ακόμα αγώνα στο κλειστό. Ωστόσο, η ομάδα έχει παίξει έκτοτε και άλλους αγώνες στο γήπεδο, καθώς υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να βρεθεί άλλη έδρα μεσούσης της χρονιάς.

Η Δημοτική Αρχή λοιπόν ζήτησε την επανεξέταση της πρώτης απόφασης του Σώματος στη συνεδρίαση της 5ης Ιανουαρίου. Ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, τόνισε πως στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί να παραβρεθούν τόσο εκπρόσωποι της ΑΕΚ όσο και κάτοικοι. Ωστόσο, το παρών έδωσαν μόνο οι πρώτοι. Ο Δήμαρχος παρουσίασε στο Σώμα και έγγραφο της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος (ΕΣΑΠ) σχετικά με την καταλληλότητα του γηπέδου για την πραγματοποίηση αγώνων (σ.σ. η έλλειψη σχετικού εγγράφου ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην λήψη της πρώτης απόφασης)  Τις απόψεις κάποιων περιοίκων ανέλαβε να μεταφέρει προς το Σώμα ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Τσαπραζλής, ο οποίος είπε πως οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι για τη μη υλοποίηση της αρχικής απόφασης του Σώματος και δεν επιθυμούν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως από τη στιγμή που η ΑΕΚ έχει να δώσει μόνο τέσσερα εντός παιχνίδια μέχρι την λήξη της αγωνιστικής περιόδου οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να δείξουν ανοχή υπό προϋποθέσεις.



Εξηγήσεις από εκπρόσωπο της ΑΕΚ
Απαντήσεις από τους εκπροσώπους της ομάδας επί συγκεκριμένων ζητημάτων ζήτησε ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης, ο οποίος είπε πως δεν μπορεί το Σώμα να αλλάζει αποφάσεις ανάλογα με το ακροατήριο (δεν ήταν παρών στη δεύτερη απόφαση). Τα ερωτήματα που έθεσε ήταν αν έχουν γίνει οι φθορές και ζημιές που καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τι μέτρα λαμβάνει η ομάδα για την προστασία της περιοχής και ποιες διαβεβαιώσεις θα δοθούν ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα. Από την πλευρά του ιστορικού σωματείου τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ερασιτεχνικής, κ. Βασίλης Τόγελος, ο οποίος τόνισε πως η αρχική συμφωνία μεταξύ ΑΕΚ και Δήμου έγινε από την προηγούμενη διοίκηση του σωματείου και έμεινε σε προφορικό επίπεδο. “Εμείς όταν αναλάβαμε βρήκαμε την ομάδα να προπονείται στο γήπεδο”, είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τα μέτρα προστασίας, ο κ. Τόγελος είπε πως έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα περιφρούρησης που ελέγχει τη συμπεριφορά των φιλάθλων σε κάθε εντός έδρα αγώνα. Όπως πρόσθεσε, δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ούτε εντός αλλά ούτε και εκτός αγωνιστικού χώρου. Οι πληροφορίες σχετικά με τις καταγγελίες κατοίκων έφτασαν στην ΑΕΚ μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων καθώς κανείς δεν απευθύνθηκε στο σωματείο. Ακολούθως, η διοίκηση της ομάδας απευθύνθηκε προς το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα,  από το οποίο γνωστοποιήθηκε εγγράφως πως δεν έχουν παρουσιαστεί  προβλήματα στους αγώνες της ΑΕΚ. Ο κ. Τόγελος ευχαρίστησε το Δήμο για την παραχώρηση του γηπέδου: “Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Τα τμήματα της ΑΕΚ περιφέρονται σαν τους τσιγγάνους σε όλο το Λεκανοπέδιο και η παραχώρηση του κλειστού ήταν μια όαση για εμάς”. Διαβεβαίωσε ακόμα πως η ομάδα είναι έτοιμη να υπογράψει το συμφωνητικό και να τηρήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί πληρώνοντας τις δόσεις της. Τέλος, ζήτησε να μην “ξεσπιτωθεί” η ομάδα καθώς απομένουν μόνο 4 αγώνες και είναι αδύνατον να βρεθεί άλλη έδρα σε αυτό το σημείο της σεζόν.

“Ναι” στην παραμονή της ομάδας, αλλά και κριτική στη Δημοτική Αρχή
Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συντριπτική του πλειοψηφία αντιμετώπισε θετικά  το αίτημα της ΑΕΚ να παραμείνει μέχρι το τέλος της σεζόν αλλά με προϋποθέσεις, όπως να τηρηθούν και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και να δοθούν τα χρήματα από την ΑΕΚ για τη χρήση του χώρου. Ωστόσο, δεν έλειψε η επίρριψη πολιτικών ευθυνών στη Δημοτική Αρχή για το εν γένει χειρισμό του θέματος, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, είπε πως είναι η πρώτη φορά που δεν νιώθει άσχημα για την ανατροπή προηγούμενης απόφασης. “Την βασική ευθύνη έχουμε εμείς σαν Δήμος και όποιος έκανε την αρχική συμφωνία παραχώρησης ενός κατ' εξοχήν ακατάλληλου χώρου. Από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία έχει συντελεσθεί οφείλουμε να την τηρήσουμε, πόσο μάλλον όταν απέναντι μας έχουμε ένα ιστορικό σωματείο”, δήλωσε. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, θύμισε πως η παράταξή του είχε θέσει από το Μάιο του 2009 εγγράφως το θέμα της παραχώρησης του γηπέδου στην ΑΕΚ στον τότε Πρόεδρο της αθλητικής επιχείρησης (ΚΕΑΠΠΗΑ) και δεν είχε πάρει απάντηση. Ο κ. Μπάμπαλος είπε πως υπάρχει τεράστιο ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης και πρέπει κάποιος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ανάκλησης της αρχικής απόφασης αν και επεσήμανε πως πρέπει να ληφθεί απόφαση για το θέμα και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΑΠΠΗΑ. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Δημοκρατικής Συνεργασίας”, κ. Στάθης Παπουτσής, αναφέρθηκε στη φιλοξενία της ΑΕΚ στο γήπεδο από την εποχή που ήταν ο ίδιος Πρόεδρος της αθλητικής επιχείρησης. Όπως είπε, τότε δεν είχε αναφερθεί ποτέ κάποιο πρόβλημα από κατοίκους, ενώ υπήρχαν αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης.  Ευθύνες στη Διοίκηση για το χειρισμό του θέματος επέρριψαν τόσο η κα Μαρία Παντερή όσο και η κα Μαριάννα Ζούρου. Κάποιοι Σύμβουλοι, όπως η  Πρόεδρος, κα Νόρα Κατέχη, και ο κ. Νίκος Μαξούτης, σημείωσαν πως οι κάτοικοι ενοχλούνται περισσότερο από το θόρυβο και τη φασαρία που προέρχεται από το χώρο του γηπέδου κάθε φορά που παίζει κάποια ομάδα εκεί. Ο κ. Κουτρούλης ζήτησε να ενημερώνεται το Σώμα για τις όποιες συμφωνίες γίνονται για τη χρήση αθλητικών χώρων. Αντίθετος με την ανάκληση παρουσιάστηκε ο κ. Σπύρος Γουρνάς, καθώς όπως είπε οι κάτοικοι έχουν πρόβλημα από τη διεξαγωγή αγώνων της ΑΕΚ, ενώ τόνισε πως δεν θέλει ο Δήμος να μετατραπεί σε επιχειρηματία, εισπράττοντας χρήματα από ομάδες.

“Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε γιατί αναδείξαμε ένα θέμα”
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Δήμαρχος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα των μελών της πρώην διοίκησης, κάνοντας λόγο για “πολιτικό θράσος”. Όπως είπε, η ΑΕΚ έπαιζε επί σειρά ετών στο γήπεδο στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς ποτέ η προηγούμενη Διοίκηση να επιζητήσει οικονομικά οφέλη ούτως ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. “Ο χώρος ανήκει στο Δήμο και όχι στην επιχείρηση καθώς δεν έχει παραχωρηθεί... Τα ανακαλύψαμε όλα αυτά. Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε γιατί αναδείξαμε ένα θέμα. Πότε το Δημοτικό Συμβούλιο λειτούργησε έτσι στο παρελθόν;” αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος που αναγνώρισε πως μπορεί να έγιναν “παραλείψεις”, αλλά ανέλαβε ο ίδιος την πολιτική ευθύνη. Τελικά, η πρόταση που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη διοίκηση ήταν να ανακληθεί η απόφαση της 3ης Νοεμβρίου και να συνεχίσει να αγωνίζεται η ΑΕΚ στο κλειστό μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου και παράλληλα να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για τη ρύθμιση της συμφωνίας μεταξύ Δήμου και ομάδας σχετικά με την οικονομική αποζημίωση για τη χρήση του γηπέδου, αλλά και για να κάνει ενέργειες προς το τοπικό Α.Τ ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η πρόταση ψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν του Σώματος, καθώς μόνο ο κ. Γουρνάς μειοψήφησε, ενώ η κα Μαίρη Ιγγλέση δήλωσε παρούσα.

Από το www.xtypos.gr