ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ....

Το χρονίζον ζήτημα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην αρχή της νέας χρονιάς στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής.
Όπως είχαμε ξαναγράψει , το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε λίγο πριν τις γιορτές να προχωρήσει στην αποξήλωση των αυθαίρετων κατασκευών (νάιλον κ.λπ.) που υπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους της κεντρικής πλατείας (28ης Οκτωβρίου), τους οποίους εκμεταλλεύονται γνωστές καφετέριες.

Επίσης, έδωσε διορία στους επιχειρηματίες μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να κάνουν μετατροπές στις υπάρχουσες μετατροπές βάσει σχεδίου που έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία. Η απόφαση επιδόθηκε με κάποια καθυστέρηση στους καταστηματάρχες λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2009 με την προειδοποίηση ότι πρέπει να αποξηλωθούν οι κατασκευές εντός τριών ημερών. Στην τελευταία συνεδρίαση της  απελθούσης χρονιάς (29-12) το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε  ομόφωνα, έπειτα από πρόταση του κ. Κυριάκου Κουτρούλη, την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών.

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου συνεργεία του Δήμου με τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας και της ΕΛΑΣ βρέθηκαν στην πλατεία και προχώρησαν σε απομάκρυνση παραπετασμάτων (νάιλον, κάποια δοκάρια κ.λπ.) Την επόμενη ημέρα εργασίες αποξήλωσης έγιναν και από συνεργεία που μίσθωσαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 5 Ιανουαρίου ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Δημήτρης Τσεκούρας, επιτέθηκε στη Διοίκηση, την οποία κατηγόρησε πως δεν  εκτελεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατήγγειλε πως δεν υπάρχει ισονομία στην αντιμετώπιση  των καταστηματαρχών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.  Για αυτό τον λόγο, και ο κ. Τσεκούρας ανακοίνωσε την παραίτηση του από την επιτροπή καταστημάτων.

“Δεν πάει άλλο”, είπε χαρακτηριστικά (παρακάτω δημοσιεύουμε την επιστολή παραίτησης αλλά και την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη). Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αρχικά αναγνώρισε πως υπήρξε μια καθυστέρηση στην επίδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στα καταστήματα, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε για τις ενέργειες  που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη καθώς και για τις έγγραφες προειδοποιήσεις που έχουν σταλεί στους επιχειρηματίες για να συμμορφωθούν πλήρως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.     

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες
Από την πλευρά των καταστηματαρχών υπάρχουν αντιδράσεις για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει μικρότερη προσέλευση πελατών και πλήττεται ο τζίρος των επιχειρήσεων τους με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει (όπως απώλεια θέσεων εργασίας). Όπως μάθαμε, οι καταστηματάρχες έχουν συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην απομακρυνθούν τα νάιλον, ενώ έχει γίνει και συνάντηση εκπροσώπων τους με το Δήμαρχο. Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι πως και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου λειτουργούν καφετέριες με παρόμοιες κατασκευές (νάιλον κ.λπ.).

Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη: “Χρειάζεται να χτυπήσουμε πελατειακές αντιλήψεις”
Για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή βρίσκονται σε αδυναμία να υλοποιήσουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δέσμιοι σκοπιμοτήτων και πελατειακών αντιλήψεων αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομιμότητα και να επιβάλουν την τάξη στο πολύπαθη κεντρική πλατεία της πόλης μας. Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της σχετικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες κ.λπ.), οδηγεί τους καταστηματάρχες στην απόγνωση και σε συ-μπεριφορές και πράξεις που δεν τιμούν κανένα.

Έτσι ενώ συνειδητά επιτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, στο Δημοτικό Συμβούλιο προχωρά σε λεονταρισμούς και ταυτόχρονα διαπραγματεύεται αποφάσεις που έχουν ληφθεί ομόφωνα και νόμιμα. Η δημοτική παράταξη  "Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη", συμμετέχοντας στην επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον εκπρόσωπό της Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Δημήτρη Τσεκούρα κατέβαλε συνεχή και διαρκή προσπάθεια, έτσι ώστε να μπει επιτέλους τάξη στα καταστήματα αυτά.

Δυστυχώς παρ' όλες τις προσπάθειες του κ. Τσεκούρα, ακόμη και κανονισμό λειτουργίας καταστημάτων κατέθεσε σχετικά, ο κ. Δήμαρχος παρέμεινε σε λόγια “συμπάθειας” και μόνο.  Επειδή σε κάθε περίπτωση απόφασή μας είναι να συμβάλουμε ουσιαστικά στα πράγματα της πόλης μας και δεν μας ταιριάζει διακοσμητικός ρόλος, ο εκπρόσωπός μας Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσεκούρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης/1/2010 παραιτήθηκε από την επιτροπή καταστημάτων καταγγέλλοντας αυτές τις πρακτικές της Διοίκησης του Δήμου

Επιθυμούμε να διαμορφώσουμε, ένα πλαίσιο νομιμότητας και σεβασμού, έναν κώδικα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για να μπει τάξη στην άναρχη και ανεξέλεγκτη κατάσταση του κέντρου της  πόλης. Σεβασμός στον επιχειρηματία, προϋποθέτει το σεβασμό στον Πολίτη, στο δημότη, στον κάτοικο.  Χρειάζεται να χτυπήσουμε, και θα το κάνουμε, τις πελατειακές αντιλήψεις, όπως αυτές χτίσθηκαν και εδραιώθηκαν ως κυρίαρχη αντίληψη  στη λειτουργία του δήμου τα τελευταία χρόνια. 

Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα κώδικα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για τα καταστήματα, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να μην αποτελούν αντικείμενο πιέσεων και εκβιασμών”. 

Η δήλωση παραίτησης του κ. Τσεκούρα από την Επιτροπή Καταστημάτων
[ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ] “Παρά  τις  αγωνιώδεις  προσπάθειες  που  καταβάλαμε  ως  παράταξη  “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη” αλλά  και  από  εμένα  τον  ίδιο  προσωπικά  ιδίως  την  τελευταία  τριετία  με  την  ενεργή  συμμετοχή  μου  ως  εκπρόσωπος  της  παράταξης  στην  επιτροπή  καταστημάτων, διαπιστώσαμε  πως  αυτές  οι  προσπάθειες  δεν  εισακούστηκαν  από  τη  Διοίκηση. Επανειλημμένα  εισηγηθήκαμε  στη  Διοίκηση τη  σύνταξη  και  τήρηση  κανονισμού  λειτουργίας  καταστημάτων  υγειονομικού  ενδιαφέροντος, που  σκοπό  είχε  την  τήρηση  της  ισονομίας, την  πάταξη  του  αθέμιτου  ανταγωνισμού  και  την  διασφάλιση  των  Δημοτών .  

Η  αδράνεια  από  πλευράς  της  Διοικούσας  Αρχής  και  ο  εθελοτυφλωτισμός,  οδήγησε  ορισμένους  καταστηματάρχες  στην  καταπάτηση  των κοινόχρηστων  χώρων , αυτό  είχε  και  έχει  σαν  αποτέλεσμα  την  διαμόρφωση  αυτών  των  χώρων  σε  ιδιωτικούς  αντίστοιχους  και  τη  στέρησή  τους  από  το  σύνολο  των  Ηρακλειωτών, ενέργεια  που  μας  βρίσκει  κάθετα  αντίθετους, διότι  η  φιλοσοφία  μας  είναι   κοντά  στον  καταστηματάρχη  αλλά  να  σέβεται  και  το  δημότη. Θεωρώ  πως  η  συμμετοχή  μου  σε αυτή  την  επιτροπή,  ως  εκπρόσωπος  της  παράταξης  “Ηράκλειο- Ανθρώπινη  Πόλη”,  και  οι  προσπάθειες  που  καταβάλαμε  δεν  συγκίνησαν  τους  Διοικούντες. Για  τον  λόγο  αυτό  δήλωσα  την  παραίτησή  μου  από  την  επιτροπή  καταστημάτων  μέσα  στο  Δημοτικό  Συμβούλιο. 

Παράλληλα,  καταγγέλλω  τη  στάση  του  Δημάρχου, διότι  θεωρώ  ότι  είναι  ο  κύριος  υπεύθυνος  για  την  μη  ψήφιση  και  κατ’ επέκταση  τήρηση  του  κανονισμού  λειτουργίας  καταστημάτων  γεγονός  που  θα  επέφερε  την  ισονομία  και  αποφυγή  αθέμιτου  ανταγωνισμού  κυρίως  στην  κεντρική  πλατεία  του  Δήμου  μας  όπου  τα  τελευταία  χρόνια  παρατηρείται  μια  άναρχη  καταπάτηση  των  κοινόχρηστων  χώρων”.

Από το www.xtypos.gr