ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΑΚΕΠ ΤΟΥ Π. ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Την πλήρη αντίθεση του στο σχέδιο «Καλλικράτης» που αναμένεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά και στα όποια κυοφορούμενα σενάρια μιλούν για συνένωση του Δήμου Ηρακλείου με άλλες περιοχές εξέφρασε ο πρόεδρος της ΑΚΕΠ Παντελής Βλασσόπουλος κατά τη διάρκεια της σύγκλησής της ολομέλειας της Κίνησης στη θεατρική σκηνή του Πολιτιστικού Πολύκεντρου της πόλης. Εκτός από τις αναφορές στη δεύτερη φάση της...
...διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας πραγματοποιήθηκε και διεύρυνση της συντονιστικής επιτροπής από 7 σε 11 μέλη αλλά και πλήρης απολογισμός των δράσεων της ΑΚΕΠ και εκτενής ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της Κίνησης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο «Καλλικράτης» ο Παντελής Βλασσόπουλος επισήμανε: «Η ανάγκη για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας δεν είναι κάτι το οποίο προέκυψε σήμερα. Οι πρώτες συνενώσεις έγιναν στην περιφέρεια το 1990 με τον Καποδίστρια και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι πλέον σε όλους γνωστά. Η Κυβέρνηση από τους 1034 δήμους που υπάρχουν σήμερα μέσα από τον Καλλικράτη φαίνεται ότι επιχειρεί να τους περιορίσει στους 370. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ως σήμερα το Ηράκλειο βρίσκεται ανάμεσα στους 135 δήμους της χώρας που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 15.000 κατοίκων. Ακούγονται πάρα πολλά για τις ενδεχόμενες συνενώσεις δήμων στην Αττική αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε καμία οριστική θέση ούτε από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε από την ΚΕΔΚΕ. Δεν θέλω να κάνω οποιαδήποτε πρόβλεψη γιατί είναι κάτι παρακινδυνευμένο. Δεδομένο είναι ότι το Ηράκλειο έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που του επιτρέπουν να διατηρήσει την διοικητική του ανεξαρτησία. Έχουμε ήδη καταστήσει σαφές με ανακοίνωση μας ότι είμαστε απέναντι σε κάθε προοπτική συνένωσης του δήμου μας με κάποιον άλλο ΟΤΑ γιατί πιστεύουμε ξεκάθαρά ότι μπορούμε να λύσουμε με αποτελεσματικότητα τα συσσωρευμένα προβλήματα της πόλης μας χωρίς τη συνδρομή κανενός άλλου παράγοντα».


Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΑΚΕΠ Ανδρέας Δαυίδ κάνοντας τον απολογισμό των δράσεων της Κίνησης αλλά και στο σχέδιο «Καλλικράτης» μίλησε σε υψηλούς τόνους λέγοντας: «Σε πείσμα όλων όσων πιστεύουν το αντίθετο αποδείξαμε ότι η πολιτική προέλευση του καθενός μπορεί να είναι σε δεύτερη μοίρα όταν όλοι είμαστε αντιμέτωποι με τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα της πόλης μας. Η ΑΚΕΠ δεν χαρίζεται, ούτε χαρίζει σε κανέναν. Όπου χρειάστηκε έχουμε συγκρουστεί με παγιωμένες νοοτροπίες πολλών ετών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. 

Η μοναξιά που βιώσαμε στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει από τη χρήση των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων αποδεικνύει ότι κάτι νέο έχει γεννηθεί στην πόλη μας. Για εμάς η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και το ΦΙΞ δεν έχουν πολιτικά χρώματα και δεν μπορούν να παραμένουν άλυτα στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων. Κάποιοι θα πουν ότι πήραμε εγκαίρως θέση απέναντι στον «Καλλικράτη» επειδή είμαστε τοπικιστές. Δεν είμαστε καθόλου τοπικιστές. Το Ηράκλειο σύμφωνα με το υπάρχων δίκτυο παρεχόμενων υπηρεσιών είναι αυτόνομη πόλη. Αν εμείς είμαστε τοπικιστές τότε να μας απαντήσουν όλοι όσοι αρθρογραφούν για το νομοσχέδιο αποσκοπώντας στην εξασφάλιση κομματικών χρισμάτων ποια είναι τα δικά τους επιχειρήματα για την αυτονομία του Ηρακλείου»

Υπενθυμίζεται ότι η συντονιστική επιτροπή της Κίνησης απαρτίζονταν από τους: Παντελή Βλασσόπουλο, Μαρία Γαλακτοπούλου, Ανδρέα Δαυίδ, Γιώργο Φαρμάκη, Γιάννη Δαλέζιο, Γιώργο Ορφανίδη, Θωμά Μοστράτο, Κατερίνα Καλιεράκη και Ελένη Δουλκερίδου. Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τις εργασίες της ολομέλειας της ΑΚΕΠ είναι ότι ο Γιάννης Δαλέζιος ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ταμίας της Κίνησης και η Ελένη Δουλκερίδου η οποία είχε την ευθύνη της ομάδας νέων δεν θα είναι μέλη της συντονιστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Γιάννης Δαλέζιος είχε ζητήσει από το προεδρείο της κίνησης να απαλλαγεί των καθηκόντων του επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η Ελένη Δουλκερίδου μετά από απόφαση του Παντελή Βλασσόπουλου δεν θα είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Κίνησης αφού στο δρόμο προς τις κάλπες του Νοεμβρίου θα αναλάβει αποκλειστικά το συντονισμό της γραμματείας και παράλληλα θα έχει ισχυροποιημένο ρόλο αναφορικά με την προώθηση δράσεων οι οποίες θα απευθύνονται στη νεολαία του Ηρακλείου.

Εντύπωση προκαλούν οπωσδήποτε τα ονόματα των νέων μελών της συντονιστικής επιτροπής της ΑΚΕΠ αφού ουσιαστικά πρόκειται για άτομα τα οποία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Κομίνη, Γρηγόρη Παπαδάτο, Σταμάτη Πυλαρινό και Ηλία Μπάρμπα.

Από το www.zonews.gr