ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ...

Τρεις φορές χρειάστηκε να έρθει για συζήτηση το θέμα λήψης δανείου ύψους 1.490.000 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών στο δήμο Ηρακλείου. Τις δυο πρώτες, τα στοιχεία για τη στήριξη της εισήγησης δεν ήταν επαρκή με αποτέλεσμα το θέμα να αναβληθεί δις.

Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Παπουτσής, ο οποίος εξήγησε ότι οι τακτικές εισφορές για το δήμο είναι μειωμένες κατά 250.000 ευρώ το Φεβρουάριο ενώ δεν έχουν φτάσεις το δήμο όσες αναλογούν στο μήνα Μάρτιο. Επίσης παρουσίασε το πρόβλημα της μη απόδοσης των ανταποδοτικών τελών από πλευράς ΔΕΗ, ένα χρέος που ανέρχεται στο 1.700.000 ευρώ. Οι παραπάνω δυσχέρειες παρακωλύουν την απόδοση μισθών για τους επόμενους τρεις μήνες (Μάρτιος-Απρίλιος-Μαϊος), για αυτό και ο δήμαρχος ζήτησε μια ομόφωνη απόφαση για τη λήψη του δανείου.

Οι ερωτήσεις των κ. Μπάμπαλου και Βλαντή, για το αν θα υπάρχει αδυναμία πληρωμής και τους επόμενους τρεις μήνες, και για το αν τίθεται πρόβλημα ταμειακό, έφεραν στην επιφάνεια τους φόβους για παράταση αυτής της κατάστασης. Η υπάλληλος της ταμειακή υπηρεσίας κ. Μάγγα, υποστήριξε ότι υπάρχει περίπτωση να ισορροπήσει η κατάσταση με τους ΚΑΠ, τόνισε ωστόσο ότι στις δαπάνες του δήμου έχουν συμπεριληφθεί μόνο οι άκρως απαραίτητες όπως καύσιμα και γραφική ύλη.

Ο Γ. Μαστοράκος, με τη σειρά του αφού έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς κατέληξε ότι κανονικά θα έπρεπε να ληφθεί απόφαση για τους υπόλοιπους 10 μήνες, και ποσό ύψους 3.500.000 ευρώ. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επόμενη δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για να ανταπεξέλθει.

Ο μόνος που καταψήφισε το δάνειο ήταν ο Κ. Κουτρούλης, ο οποίος παρέπεμψε τους δημοτικούς συμβούλους στην απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης να κάνουν ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος ύψους 3000.000 ευρώ. Είπε δε χαρακτηριστικά «πως τολμάτε να φέρετε δάνειο όταν χαρίσατε τέτοιο ποσό. Σας καλώ να μην εφαρμόσετε αυτή την απόφαση που πήρατε. Δεν μπορούμε να χαρίζουμε χρήματα, να τιμωρούμε τους καλοπληρωτές και να ζητάμε δάνειο».

Παρόντες ψήφισαν ο Γ. Βλαντής και η παράταξη του Ν. Μπάμπαλου. Ο μεν πρώτος δήλωσε ότι δεν πείστηκε για την αναγκαιότητα λήψης του δανείου, χαρακτηρίζοντας την πράξη απελπισίας, ενώ συμφώνησε και με την τοποθέτηση του κ. Κουτρούλη. Ο Ν. Μπάμπαλος ανέφερε ότι ανέμενε ένα σχέδιο από τη δημοτική αρχή για την έξοδο από αυτή την κρίση και ζήτησε να τον βεβαιώσουν ότι δε θα χρειαστεί νέο δάνειο. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Πριν λίγο καιρό μας λέγατε ότι τα οικονομικά είναι καλύτερα. Ζητάμε σχέδιο γιατί δεν μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς με δανεικά».
Αν και ακούστηκε και το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού, τελικά εγκρίθηκε δάνειο ύψους 1.490.000 ευρώ, με τη διοίκηση και τη Δημοκρατική Συνεργασία να ψηφίζουν «υπέρ», τον κ. Κουτρούλη, «κατά» και την υπόλοιπη αντιπολίτευση «παρών».

Από τo www.ekfrasi.net