ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητοί μου συμπολίτες, διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, ο οποίος μετουσιώθηκε σε άνθρωπο, προκειμένου να λυτρώσει το Δημιούργημα του Θεού, το οποίο είχε παραδοθεί ολοκληρωτικά στις αδυναμίες και τα πάθη του οδηγούμενο στην αυτοκαταστροφή του.

Αν και πέρασαν αιώνες, η σημερινή κοινωνία ακολουθεί παρόμοια με...
...το παρελθόν καθοδική πορεία, εμφανίζοντας σημάδια ηθικής σήψης, ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του ανθρώπου από το δρόμο της ηθικής αρετής και της αδυναμίας του να επιβληθεί στην ανθρώπινη φύση και στα πάθη του.

Οι συνάνθρωποί μας έχουν χάσει την ελπίδα, την αισιοδοξία και την πίστη τους σε μια δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο. Εγκλήματα σε βάρος της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας επιδεινώνουν την υφιστάμενη πραγματικότητα. Ο μόνος τρόπος για να υπομείνουμε αυτή τη δοκιμασία και να αναστρέψουμε την καθοδική μας πορεία είναι να κατανοήσουμε τον συμβολισμό της Σταύρωσης και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού και να ενστερνιστούμε την διαχρονική του αξία.
Θυμηθείτε πώς σε μια υποκριτική και ηδονιστική κοινωνία, η οποία δεν είχε ηθικούς φραγμούς, βρέθηκε αρχικά ο Υιός του Θεού να αντισταθεί και να διδάξει στους υπόλοιπους την αξία και τη δύναμη της σύνεσης, της σωφροσύνης, της εγκράτειας, της υπομονής, της αλληλεγγύης. Οι διδαχές Του, παρόλο που προσέκρουαν στα ιδιοτελή συμφέροντα και τον καθιστούσαν απειλή, έβρισκαν πρόσφορο έδαφος σε αγαθούς ανθρώπους που δεν είχαν το σθένος μέχρι τότε να ορθώσουν το ανάστημά τους, φοβούμενοι την τιμωρία.

Η σταύρωση του Ιησού ήλθε να εκμηδενίσει αυτόν τον φόβο, αποτελώντας ύψιστο παράδειγμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης ενώ η ταπείνωση που υπέμεινε χαράχτηκε αιώνια στη μνήμη μας ως ύψιστη έκφραση αγάπης για τον συνάνθρωπο. Το αισιόδοξο μήνυμα της Ανάστασής Του επιβεβαίωσε τη νίκη κατά των ανθρωπίνων παθών, η οποία προϋποθέτει την υπέρβαση των δυνατοτήτων μας, την ηθική και ψυχική μας ανάταση.

Αυτές τις Άγιες Ημέρες ας προβληματιστούμε για τον ηθικό κατακερματισμό της κοινωνίας μας, ας αφυπνιστούμε και ας αναστήσουμε αξίες που φθίνουν, διάγοντας το βίο μας με αρετή. Είναι ευκολότερο να παραδιδόμαστε στα πάθη μας εν συγκρίσει με την επίπονη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε, προκειμένου να εκπληρώσουμε το λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε στη ζωή και να φθάσουμε στον προορισμό μας, τη θέωση, την ολοκλήρωση.

Εύχομαι από καρδιάς το αναστάσιμο μήνυμα ελπίδας και δύναμης του Κυρίου να χαρίζει σε όλους εσάς ευτυχία και υγεία και να φωτίζει τη σκέψη και το έργο σας.

Καλή Ανάσταση.

Από το www.zonews.gr