ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ



Από τη "Ζω" της 2/4/2010 - Εκτενής συζήτηση για την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή των δεδουλευμένων για το δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2010 αλλά και την μη έγκαιρη καταβολή του δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους της δημοτικής ραδιοφωνίας «Επικοινωνία fm 94.0».

Κατά τη διαδικασία των ανακοινώσεων σχετικά ερωτήματα προς το...

...δήμαρχο Σταύρο Γεωργόπουλο απεύθυναν τόσο ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης «Δημοκρατική Συνεργασία» Γιώργος Μαστοράκος, όσο και ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο- Ανθρώπινη πόλη» Νίκος Μπάμπαλος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Κουτρούλης.

Ο Γιώργος Μαστοράκος ζήτησε από τον δήμαρχο να ενημερωθεί για το πώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Δήμο Ηρακλείου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δεδομένο ότι οι ΚΑΠ έρχονται με σημαντική μείωση και πρέπει να γνωρίζουμε εάν έχει προβλεφθεί κάποια διαδικασία για την έγκαιρη καταβολή των μισθών καθώς αυτή τη στιγμή στα νομικά πρόσωπα και στη ραδιοφωνία υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έγινε στις 07-03-2010 η διοίκηση του Δήμου με τη συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης προχώρησε στη λήψη απόφασης για εκταμίευση δανείου ύψους 1.490.000 Ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να καλυφθούν ανελαστικές δαπάνες της τρέχουσας περιόδου. Ωστόσο υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος Μαϊου, γεγονός που παρατείνει την αγωνία των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα για την εξόφληση από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο - Ανθρώπινη πόλη Νίκος Μπάμπαλος ο οποίος τόνισε: «Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι ανατρέπεται ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2010. Πρέπει να αξιολογήσετε τα δεδομένα που έχουν προκύψει και να γίνει ειδική συνεδρίαση του σώματος στην οποία θα κληθούμε να αποφασίσουμε για την περαιτέρω πορεία του Δήμου ή ακόμη και για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αυτή την στιγμή οι εργαζόμενοι στη ραδιοφωνία δεν έχουν πληρωθεί και δεν υπάρχει μια σοβαρή ένδειξη για το πότε θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και με μια σειρά καταστημάτων τα οποία ο Δήμος μισθώνει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του καθώς τα ενοίκια παραμένουν σε εκκρεμότητα».

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Κουτρούλης ζήτησε να τεθεί συνολικά σε ειδική συνεδρίαση του σώματος η οικονομική κατάσταση του Δήμου ώστε να αποσαφηνιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η πορεία των πληρωμών των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα τουλάχιστον ως τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Ο δήμαρχος απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιόφωνο και απέδωσε την όλη κατάσταση στο γενικότερο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Σταύρος Γεωργόπουλος υποστήριξε: «Η κατάσταση με τα οικονομικά του Δήμου είναι έτσι όπως ακριβώς την περιγράφετε. Έχουμε προχωρήσει στη μεγαλύτερη δυνατή περιστολή δαπανών.

Διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του Δήμου με τη μέγιστη δυνατή προσοχή ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Έχουμε βάλει ακόμη και πλαφόν στη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργαζόμενους απασχολούνται υπερωριακά χωρίς να λαμβάνουν υπερωρίες. Δεν έχουν δοθεί και ούτε πρόκειται να δοθούν στην παρούσα φάση. Το ευρύτερο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα έχει αγγίξει τους πάντες.

Οι ΚΑΠ έρχονται περιορισμένοι και αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα και με τα ποσά που μας οφείλονται από τη ΔΕΗ. Συμφωνώ με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για να τεθούν τα οικονομικά του Δήμου σε μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε πραγματικά».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Παπουτσής σημείωσε ότι «υπάρχει χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου από την παρούσα διοίκηση και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς» ενώ συμπλήρωσε ότι «τα τρέχοντα έξοδα για καταβολή μισθών και του δώρου του Πάσχα υπολογίζονται στις 658.935 Ευρώ και το ποσό που αναμένεται να πάρουμε μέχρι το τέλος του Μαρτίου από τις ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΗ και από την τακτική επιχορήγηση (σ.σ. εννοεί τους ΚΑΠ) δεν ξεπερνά τις 579.390 Ευρώ. Αν λάβουμε όσα περιμένουμε θα έχουμε έλλειμμα της τάξεως των 80.000 Ευρώ».

Δεδομένο είναι ότι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το πόσο που αντιστοιχεί στη δόση των ΚΑΠ από το υπουργείο εσωτερικών είχε φτάσει στο ταμείο του Δήμου μειωμένο κατά 30%, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και με τη δόση του Φεβρουαρίου. Όπως υποστήριξε άλλωστε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο «Το ποσό που οφείλεται στο Δήμο από τις ανείσπρακτες εισφορές της ΔΕΗ υπολογίζεται στο 1.800.000 Ευρώ για τους τελευταίους οκτώ μήνες» και τουλάχιστον μέχρι την ώρα που η «Ζω» ήταν σε διαδικασία εκτύπωσης δεν είχε γνωστοποιηθεί από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου αν είχε εισπραχθεί κάποιο μέρος από τα χρήματα αυτά.

Είναι επίσης σίγουρο ότι ενώ το δώρο του Πάσχα έπρεπε να καταβληθεί με βάση την κείμενη νομοθεσία στους εργαζόμενους της ραδιοφωνίας μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, έως την ώρα που η «Ζω» όδευε για το Τυπογραφείο δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία κίνηση από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου ούτε για την εξόφληση της παραπάνω υποχρέωσης, ούτε για την καταβολή των μισθών του διμήνου Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στον «Επικοινωνία fm 94.0» ήδη από τις 20-03-2010 είχε εκδώσει δελτίο Τύπου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία fm 94.0» βρίσκονται αντιμέτωποι χωρίς καμία δική τους ευθύνη, με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων του Φεβρουαρίου του 2010. Για το λόγο αυτό με εξώδικη δήλωση η οποία κοινοποιήθηκε προς κάθε αρμόδια αρχή στις 15-03-2010 το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο δημοτικό ραδιόφωνο του Ηρακλείου Αττικής αποφάσισε την κήρυξη επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας διεκδικώντας: Την καταβολή των δεδουλευμένων για τον μήνα Φεβρουάριο 2010. Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε καταγγείλει την παρούσα κατάσταση στο τμήμα επίλυσης εργασιακών διαφορών του ΣΕΠΕ Νέας Ιωνίας από τις 15-03-2010.

Παρά τις κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων η διοίκηση του σταθμού εξακολουθεί να μην καταβάλλει τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου επικαλούμενη ότι το «ταμείο του Δήμου είναι μείον» και παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης (07-03-2010) η διοίκηση του Δήμου με τη συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης προχώρησε στην ψήφιση λήψης δανείου 1.490.000 Ευρώ από το ΤΠΔ για κάλυψη ανελαστικών δαπανών για την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο.

Όπως ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση του σταθμού το δάνειο αυτό δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από το τέλος Μαΐου. Την ίδια στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει λάβει ένα σημαντικό μέρος των ΚΑΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον Φεβρουάριο και παρόλα αυτά η διοίκηση του σταθμού εξακολουθεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την κάλυψη της μισθοδοσίας μας. Με προηγούμενο Δελτίο Τύπου το οποίο είχαμε δημοσιεύσει από τις 03-03-2010 είχαμε εκφράσει προς πάσα κατεύθυνση την αγωνία μας για την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου 2010 δεδομένου ότι τόσο στο απώτερο, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων ιδιαίτερα σε περιόδους σαν την σημερινή όπου η διοίκηση του σταθμού είναι υποχρεωμένη να καταβάλει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και το δώρο του Πάσχα.

Σήμερα ακόμη και η καταβολή του Δώρου του Πάσχα είναι εν αμφιβόλω. Το σκηνικό είναι προδιαγεγραμμένο και ιδιαίτερα δύσκολο και το ενδεχόμενο να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα μόνο με ευχές αλλά χωρίς χρήματα είναι περισσότερο ορατό από ποτέ. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θα προβούμε στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος και σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας εάν η διοίκηση του σταθμού δεν καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα του Φεβρουαρίου και το Δώρο του Πάσχα μέχρι την οριζόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις ημερομηνία».

Ανακοίνωση συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει το σωματείο εργαζομένων στην δημοτική ραδιοφωνία του Ηρακλείου Αττικής εξέδωσε και η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “καταγγελούμε για μια ακόμη φορά τη δημοτική αρχή για την μη πληρωμή των εργαζομένων στο Δήμο τη στιγμή που οι πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους και τους μισθούς τους. Για το λόγο αυτό συμπαραστεκόμαστε στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο δημοτικό ραδιόφωνο του Ηρακλείου Αττικής”.

Από το www.zonews.gr