ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σε κατάληψη βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι σπουδαστές των σχολών του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο, για το εξής απίστευτο και όμως ελληνικό: Τα πτυχία των σπουδαστών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (Επαγγελματικά λύκεια και Επαγγελματικές σχολές) δεν μπορούν να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, γιατί από το 2006 που άλλαξε ο νόμος (που από ΤΕΕ έγιναν ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) μέχρι και σήμερα, δεν έχει… δημοσιευθεί το αντίστοιχο ΦΕΚ!

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, είναι η πραγματικότητα, με αποτέλεσμα νέα παιδιά τα οποία έχουν πτυχία για επαγγέλματα της αγοράς (επιπλοποιοί, αισθητικοί, κλάδος της κομμωτικής, υδραυλικοί κ.α.) να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους και να περιμένουν το απίστευτο ελληνικό κράτος, και συγκεκριμένα τον ΟΕΕΚ (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), πότε θα του… καπνίσει για να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.

Στα χαρτιά…
Τον Ιούνιο του 2007 εκδόθηκε η εγκύκλιος για την «Μετατροπή των Δημοσίων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε) και Δημοσίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) σε Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ». Μέχρι τότε οι απόφοιτοι των ΤΕΕ και των Δημοσίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) είχαν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Τι έπρεπε λοιπόν να γίνει; Απλώς να υπάρξει μία απόφαση σε ένα ΦΕΚ που να μεταφέρει τα αντίστοιχα δικαιώματα από την παλιά δομή (ΤΕΕ - Δημοσία Επαγγελματικά Λύκεια, ΕΠΑ.Λ) στη νέα δομή (Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ). Αμ δε.

Όπως τόνισε στη «Ζω» ο Αντώνης, ο οποίος ολοκλήρωσε το ΕΠΑΣ Ηρακλείου τον Ιούνιο του 2009 (η φοίτηση είναι διετής) «πήρα το πτυχίο μου και πήγα στη Νομαρχία να αναγνωρίσω τα επαγγελματικά μου δικαιώματα. Στην αρχή που είπαν να περιμένω λίγο, γιατί ακόμη δεν είναι έτοιμο το ΦΕΚ. Πέρασε το καλοκαίρι, μετά ήρθαν οι εκλογές και μου είπαν ότι λόγω των εκλογών και της προεκλογικής περιόδου δεν μπορούσε να περάσει τίποτα. Μετά τις εκλογές περιμέναμε το νέο ΔΣ του ΟΕΕΚ, το οποίο συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2010! Η υπομονή μας εξαντλήθηκε πια.

«Θα συζητηθεί»
Το μοναδικό επίσημο έγγραφο που έχουν στα χέρια τους οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ Ηρακλείου, είναι ένα έγγραφο του ΟΕΕΚ το οποίο λέει ότι αφενός φταίνε οι περασμένες διοικήσεις του ΟΕΕΚ που δεν «έτρεξαν» το θέμα από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι το Φθινόπωρο του 2009 και αφετέρου ότι «το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του (σ.σ.νέου) ΔΣ». Αυτό όμως δεν δίνει απάντηση στους σπουδαστές για το πότε θα δημοσιευθεί το ΦΕΚ και το πότε τα –δημόσια- πτυχία τους θα κάνουν αυτό που ο ΟΑΕΔ στην επίσημη ιστοσελίδα του: «Ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι οι ΕΠΑ.Σ Μαθητείας. Οι ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επικεντρώνονται σε ειδικότητες με σίγουρη ζήτηση στην αγορά εργασίας»…

Από το www.zonews.gr