ΤΟ "ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ" ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΗΝ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ"

Σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής γίνονται δηλώσεις και σχόλια, εκτός ημερησίας διάταξης, για το ζήτημα της κακής οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Έτσι, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση  και η συνεδρίαση της Τρίτης 11 Μαΐου. 
Εκεί, η αφορμή δόθηκε με μια τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κας Μαίρης Ιγγλέση, σχετικά με τη χρηματοδότηση της θεατρικής σκηνής του Πολιτιστικού Κέντρου, ένα θέμα που αυτή τη στιγμή είναι στον “αέρα” (σ.σ. υπάρχει σχετικό κείμενο στη σελίδα 19).

Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, υπογράμμισε και πάλι την οριακή κατάσταση των οικονομικών μεγεθών του Δήμου και τόνισε πως η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να κάνει περικοπές όπου είναι δυνατόν προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. “Αυτή τη στιγμή, δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να καταφέρουμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους του Δήμου. Είδατε τι έγινε με τη ραδιοφωνία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με όλες αυτές τις περικοπές που κάνει το Κράτος προς τους Δήμους... Σκέφτομαι να πάω στο Γιάννη Ραγκούση (σ.σ. Υπουργό Εσωτερικών) και να του δώσω τα κλειδιά του Δήμου”,  δήλωσε ο Δήμαρχος. Ακολούθως ο κ. Γεωργόπουλος επιτέθηκε σε όσους “ψιθυρίζουν” στα καφενεία για τα έξοδα που κάνει η Διοίκηση και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο κόστος της εκδήλωσης που έκανε ο Δήμος για τη γιορτή της Πρωτομαγιάς. Ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να λένε κάποιοι ότι η εκδήλωση κόστισε 20.000 ευρώ και πρότεινε: “Η παράταξή μας αποφάσισε να δώσει από τα ταμεία της μέρος του κόστους της εκδήλωσης και το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι υπόλοιπες Παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε για αυτήν την  εκδήλωση να δαπανήσει μηδέν ευρώ ο Δήμος μας”.  

Ξεπέρασαν το όριο οι ετήσιες δόσεις
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Δημήτρης Παπουτσής, επανέλαβε, μετά από ερώτημα του κ. Νίκου Μπάμπαλου, πως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων "έκοψε" το δάνειο του 1.500.000 ευρώ που έχει ζητήσει ο Δήμος για λειτουργικές δαπάνες και ο λόγος είναι πως οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις που δίνει ο Δήμος στο Ταμείο από προηγούμενα δάνεια υπερβαίνουν το 4Ο% των εσόδων που λαμβάνει από την τακτική επιχορήγηση του (ΚΑΠ). Ο κ. Παπουστής τόνισε πως η παρούσα δημοτική αρχή δεν ευθύνεται για το φούσκωμα των τοκοχρεωλυτικών δόσεων καθώς  αυτή την τριετία έχει ζητήσει δάνεια ύψους 2,5 εκ ευρώ.

Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ενημέρωσε το Σώμα πως υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης προς το Ταμείο σχετικά με τα δάνεια των δήμων, την οποία και μίλησε για υπερβολές στην εφαρμογή της με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα από πολλούς δήμους. Ωστόσο εξέφρασε την απορία του για το φούσκωμα των δόσεων καθώς όπως είπε όταν παρέδωσε τη διοίκηση το ποσό ανέρχονταν στα 1.100.000 ευρώ. Ο κ. Παπουτσής πληροφόρησε το Σώμα πως το ποσό που καταβάλλει ο Δήμος σε ετήσια βάση έχει φτάσει τα 2.067.000 ευρώ. Μετά από αυτήν την παρέμβαση του Αντιδημάρχου ο κ. Μαστοράκος ζήτησε για μια ακόμα φορά να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα οικονομικά. 

Το ίδιο αίτημα υπέβαλε και ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης. “Πριν παραδώσετε τα κλειδιά να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Πως θα προχωρήσει αυτός ο Δήμος με αυτά τα προβλήματα;” αναρωτήθηκε ο κ. Κουτρούλης.  Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, παρουσιάστηκε θετικός στη διενέργεια συζήτησης για την οικονομική κατάσταση προσθέτοντας πως αυτή θα γίνει πολύ σύντομα.

Πρόταση Βλαντή για μείωση αμοιβών των αιρετών

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, κατέθεσε πρόταση για μείωση των αμοιβών των αιρετών στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. “Είναι μια κίνηση με συμβολική λογική που θα εκτιμηθεί”, είπε χαρακτηριστικά ο Ηρακλειώτης πολιτικός. 

Από το www.xtypos.gr