ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΕΠ

Με το τρίπτυχο «Συμμετέχουμε, Ανατρέπουμε, Δημιουργούμε» τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Αδέσμευτής Κίνησης Ενεργών Πολιτών (ΑΚΕΠ) άνοιξαν την προεκλογική συγκέντρωση της Κίνησης, την προηγούμενη Δευτέρα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Ηρακλείου Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα του Παντελή Βλασσόπουλου για τη θέση του δημάρχου της πόλης στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό το όποιο αποτελούνταν από πολίτες που προέρχονταν από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ο Παντελής Βλασσόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της πόλης, κάνοντας κριτική σε όλες τις διοικήσεις του Δήμου από το 1990 ως και σήμερα, και έδωσε το πολιτικό στίγμα της ΑΚΕΠ ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μία φορά ότι δεν θα επιδιώξει τη στήριξη κανενός κομματικού φορέα.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΑΚΕΠ επισήμανε ότι «βλέπω ανάμεσα σας πολλούς φίλους, γείτονες και συμπολίτες που έχουμε αγωνιστεί μαζί στην πορεία του χρόνου. Σε όλους εσάς βλέπω μια κοινή αγωνία για το τι θα γίνει με αυτή την πόλη αλλά και μια κρυφή ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Μια σειρά από χαμένες ευκαιρίες χαρακτηρίζουν ιστορικά την εξέλιξη της πόλης. Η διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης, το κτήμα Φιξ, η πλατεία των ΗΣΑΠ, οι ελεύθεροι χώροι, το δίκτυο βιώσιμων μετακινήσεων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η διαχρονική διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και η απώλεια της κοινωνικής συνοχής και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της τοπικής αγοράς είναι παράγοντες που μετέτρεψαν το όμορφο προάστιο μας σε ένα αστικό συγκρότημα χωρίς ταυτότητα.

Σε αυτά τα σύνθετα προβλήματα που ζούμε σήμερα στο Ηράκλειο, έρχεται να προστεθεί μια βαθιά οικονομική κρίση η οποία μας επηρεάζει όλους και ιδιαίτερα τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα. Πρέπει ο Δήμος να στρέψει όλη του την ενέργεια στη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου ασφαλείας με σκοπό να προστατέψει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, να ενισχύσει την τοπική αγορά, να δώσει έμφαση στην παιδεία και στην τρίτη ηλικία. Πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές και προγράμματα που θα δώσουν πνοή στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον».

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο Παντελής Βλασσόπουλος αναφέρθηκε στην κρίση αξιών και στη δυσπιστία με την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν το πολιτικό προσωπικό στο χώρο της αυτοδιοίκησης αλλά και στις δυσμενείς συνθήκες μέσα από τις οποίες ο Δήμος εισέρχεται στην εποχή του «Καλλικράτη» λέγοντας πως «βιώνουμε μια κρίση αρχών και αξιών. Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα. Έχουν ταυτίσει τους επαγγελματίες πολιτικούς με την αδιαφάνεια, το ρουσφέτι και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο ένοχοι ή συνένοχοι. Η ατιμωρησία όμως όλων όσων ευθύνονται για αυτή την κατάσταση πλημμυρίζει τους πολίτες με οργή και απόγνωση. Η αξιοπιστία των εκπροσώπων της πολιτικής σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο δοκιμάζεται σκληρά. Για αυτό πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά τη συνέπεια των λόγων και των έργων μας. Ο «Καλλικράτης» επιφέρει δομικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Νέες αρμοδιότητες μεταφέρονται την ώρα που η οικονομική ύφεση είναι γεγονός.

Ο Δήμος Ηρακλείου εισέρχεται σε αυτή την εποχή υπερχρεωμένος με μια εσωτερική οργάνωση η οποία έχει δομηθεί πάνω σε κομματικές και άλλες ισορροπίες. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα τα οποία λειτουργούν για να καλύπτονται από καρέκλες ημετέρων. Ο Δήμος λειτουργεί χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και χωρίς αναπτυξιακή λογική. Δεν υπάρχει όραμα για την πόλη και τους κατοίκους της.
Είναι κατανοητό ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια, σταθερή πολιτική βούληση και διαχωρισμός της διοίκησης από κάθε είδους συμφέροντα και εξαρτήσεις. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε καθημερινά για όλα αυτά».

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΑΚΕΠ και υποψήφιος δήμαρχος του Ηρακλείου Αττικής αναφέρθηκε διεξοδικά στις ευθύνες που είχαν διαχρονικά οι διοικήσεις του Δήμου από το 1990 ως σήμερα, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι «από το 1990 ως το 2006 ο Δήμος Ηρακλείου διοικήθηκε από έναν δημοτικό συνδυασμό με εμφανή τα αποτελέσματα της κυριαρχίας των κομματικών μηχανισμών. Της καθεστωτικής νοοτροπίας, της πελατοκρατίας, της αναγκαστικής ταύτισης με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές ακόμη και ενάντια στα συμφέροντα της πόλης.

Η ανάληψη της διοίκησης από τη σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε ότι το μόνο που άλλαξε ήταν το χρώμα στα κομματικά λάβαρα. Η ίδια νοοτροπία και η ίδια ανικανότητα να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά όρια και να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα της πόλης και τις ανάγκες των πολιτών. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα έχει φέρει τους συμπολίτες μας μπροστά σε ένα αδιέξοδο καθώς βλέπουν να μην υπάρχει κάτι που να μπορεί να τους δώσει την ελπίδα για μια νέα προοπτική. Τα προβλήματα της πόλης, η αγωνία για το αύριο της πόλης και τα άλυτα ζητήματα που ημέρα με την ημέρα διογκώνονται για όλους εμάς στην ΑΚΕΠ δεν έχουν χρώμα. Η λύση δεν μπορεί να δοθεί από όλους αυτούς που διαχειρίστηκαν τις τύχες της πόλης και την έφεραν στην κατάσταση που είναι σήμερα.


Η λύση δεν μπορεί να δοθεί μέσα από συνδυασμούς, ομάδες και παρατάξεις που είναι δεμένες στο άρμα κομματικών και άλλων συμφερόντων. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να προέλθει από αυτούς για τους οποίους οι πολίτες χωρίζονται στους «δικούς» μας και στους «άλλους». Η μόνη βιώσιμη πορεία και η μόνη προσπάθεια με προοπτική είναι αυτή που ενσωματώνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Μόνο όλοι οι πολίτες μαζί και ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε το κατεστημένο και να διαμορφώσουμε στην πόλη μας ένα κοινό μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Ο Παντελής Βλασσόπουλος απεύθυνε για ακόμη μια φορά ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες του Ηρακλείου Αττικής και ξεκαθάρισε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η ΑΚΕΠ στον πολιτικό στίβο της πόλης δηλώνοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες του Ηρακλείου ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις και πολιτικές θέσεις. Η επόμενη διοίκηση του Δήμου είναι υποχρεωμένη να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολιτικές και κομματικές διακρίσεις είναι πέρα από τη δική μας λογική. Η ΑΚΕΠ είναι μια κίνηση πολιτών που δεν επιδιώκει καταγραφές κομματικών δυνάμεων. Κανείς από εμάς δεν θέλει να βάλει παρακαταθήκες για να διαπραγματευτεί το πολιτικό του μέλλον.

Με τη συμμετοχή όλων μας μπορούμε να ξαναπάρουμε εμείς οι πολίτες το μέλλον της πόλης στα χέρια μας. Στους 15 μήνες της ύπαρξης μας αποδείξαμε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η διαφορετική πολιτική μας προέλευση δεν αποτελεί εμπόδιο για την κοινή μας δράση απέναντι στα προβλήματα της πόλης. Είμαστε οι μόνοι που ευθέως τοποθετηθήκαμε απέναντι στο ενδεχόμενο συνένωσης του δήμου μας.

Οι θέσεις μας για τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ηρακλείου, την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στη κεντρική πλατεία, το κυκλοφοριακό και το κτήμα Φιξ έχουν ήδη καταγραφεί μέσα από ανακοινώσεις μας στο διαδίκτυο και τον τοπικό Τύπο. Δεν ερχόμαστε για να χαϊδέψουμε τα αυτιά όλων. Είμαστε εδώ μαζί με τους πολίτες για να συγκρουστούμε με κομματικά και οικονομικά συμφέροντα που έφεραν την πόλη μας σε αυτό το σημερινό τέλμα. Φταίνε οι Κυβερνήσεις. Φταίει η αντιπολίτευση. Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους. Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε καρέκλες και συμβιβασμούς με το κατεστημένο.

Η πίττα της εξουσίας δεν είναι δικιά μας για να την μοιράσουμε. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει και δικαιούνται να έχουν συμμετοχή στη μοιρασιά. Το γεγονός ότι κάθε ημέρα ολοένα και περισσότεροι πολίτες συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια που ξεκίνησαν τα μέλη της ΑΚΕΠ μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε και μας δικαιώνει για τις επιλογές που έχουμε κάνει. Θεωρώ τιμή μου που τα μέλη της κίνησης επέλεξαν ομόφωνα να τους εκπροσωπήσω ως υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Παραμένοντας πιστός στις αρχές και τις αξίες της ΑΚΕΠ σας δηλώνω ότι αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης αλλά θα εξακολουθήσω να λειτουργώ σαν μέλος μιας Κίνησης που οι απόψεις όλων είναι σεβαστές και ισοβαρείς. Τα μέλη μας προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η ΑΚΕΠ όμως ούτε ανήκει, ούτε πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν κομματικό χώρο. Σεβόμαστε τα κόμματα και το ρόλο τους στο πολίτευμα αλλά θα παραμείνουμε έξω από κάθε κομματική διαδικασία και διεκδίκηση χρίσματος. Το μόνο χρίσμα που διεκδικούμε είναι αυτό της κοινωνίας των πολιτών και παραμένουμε ανοικτοί σε ένα διάλογο με απόρριψη των προκαταλήψεων, συνυπευθυνότητα και αλληλοδέσμευση στις αποφάσεις, στις υποχρεώσεις και τα ίσα δικαιώματα».


Από το www.zonew.gr