ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 12ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΤΗΛ: 2132000106
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ:
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 06^0&

ΠΡΟΣ:
ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 12ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΕ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ».

Αγαπητοί γονείς,

Λαμβάνω την τιμή να επικοινωνήσω μαζί σας για να σας ενημερώσω για ένα θέμα το οποίο άπτεται της συμπεριφοράς κυρίως του προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού σχολείου όπως και του προέδρου της σχολικής επιτροπής του σχολείου των παιδιών σας. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο γεγονός το οποίο έλαβε χώρα την Πέμπτη 10 Ιουνίου κατά την διάρκεια της αποχαιρετιστήριας εορτής του εν λόγω σχολείου.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια αυτής της σχολικής εκδήλωσης εκδηλώθηκε απαράδεκτη για τον χώρο και το χρόνο φραστική επίθεση και αντιδεοντολογική κριτική από τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής απέναντι στο πρόσωπο του παρόντος κατά την εκδήλωση αυτή Δημάρχου του Ηρακλείου Αττικής κ. Σταύρου Γεωργόπουλου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής και κυρίως ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων θεώρησε σκόπιμο να επιτεθεί και να κρίνει φραστικώς όχι μόνο το έργο του Δημάρχου με απαράδεκτο , απρεπή και αντιδεοντολογικό τρόπο κάνοντας χρήση εσφαλμένων και ψευδών στοιχείων δεδομένου ότι αγνοούσαν τις αρμοδιότητες και το σκοπό της σχολικής επιτροπής επιζητούντες την λύση των πλείστων εκ των προβλημάτων από την Δημοτική Αρχή η οποία εκ περισσού διαθέτει συνεργεία για την άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολείων, κυρίως των βλαβών.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε ότι σκοπός της σχολικής επιτροπής, όπως προσδιορίζεται από το άρθρο 5 παρ. 9 του Νόμου 1894/1990 είναι η διαχείριση των πιστώσεων που διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του σχολείου και η εκτέλεση έργων για την επισκευή και τη συντήρηση του σχολικού κτιρίου και του κάθε είδους εξοπλισμού του.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων επιτέθηκε έντονα, απαράδεκτα, αντιδημοκρατικά και προκατειλημμένα έμπροσθεν πολυπληθούς ακροατηρίου για δήθεν παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής. Η θλιβερή όμως και θρασύτατη αναφορά περιέλαβε το όλο έργο του Δημάρχου δημιουργώντας ένα βαρύ και απαράδεκτο κλίμα.

Σημειωτέον ότι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής απασχολεί ειδικό συνεργείο το οποίο είναι οργανικώς υπό την δικαιοδοσία του Γραφείου Παιδείας του Δήμου μας. Και τούτο αποδεικνύει ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των αναγκών των σχολικών μονάδων παρά το ότι δεν αποτελεί υποχρέωση του εκ του νόμου για την κάλυψη όλων των αναγκών. Ήδη ως Δήμος έχουμε επιτύχει γενναία επιχορήγηση, για πρώτη φορά, της τάξεως των 550.000 ευρώ για την συντήρηση των σχολείων του Δήμου μας. Οι επιχορηγήσεις δε στις σχολικές επιτροπές στις οποίες δεν έχουμε παρακρατήσει ούτε ένα ευρώ είναι οι μεγαλύτερες από κάθε παρελθούσα Δημαρχιακή τετραετία.
Είναι λυπηρό να επιδίδονται τόσο ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής και κυρίως ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, κατά τη διάρκεια μάλιστα της αποχαιρετιστήριας εορταστικής εκδήλωσης του σχολείου, σε πολιτικό «κανιβαλισμό» και αθλιότητες οι οποίες ντροπιάζουν το θεσμικό ρόλο τόσο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων όσο και της σχολικής επιτροπής. Σημειωτέον ότι ουδέποτε με επισκέφθηκε κάποιος εκ των προαναφερομένων προέδρων.

Έχουμε την εντύπωση ότι τόσο ο ρόλος του προέδρου της σχολικής επιτροπής όσο και ο ρόλος του προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δεν πρέπει να αμαυρώνονται από συμπεριφορές και στάσεις που αποπνέουν κομματικό χαρακτήρα και εμπάθεια.
Θεωρούμε απαράδεκτη τη λογική να επιδίδονται εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων σε πολιτική αντιπαράθεση, σε ένα χώρο πνευματικής περισυλλογής και παιδείας των ελλήνων μαθητών ασχημονούντες μάλιστα αναφερόμενοι σε άσχετα με το Σχολείο προβλήματα της πόλης μας και καταφερόμενοι σε προσωπικό επίπεδο κατά του Δημάρχου όταν αυτός παραβρέθηκε για να τιμήσει την εκδήλωση και να χαρεί με τους μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου.

Αυτά τα στερεότυπα του παρελθόντος, ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική λογική δεν προάγουν την παιδεία, αντιθέτως μας φέρνουν πολλά χρόνια πίσω. Ανησυχούμε ιδιαίτερα όταν διαπιστώνουμε ότι με τέτοιες παραβατικές λογικές από το βήμα ενός Δημοτικού Σχολείου απογοητεύονται οι πολίτες και διαταράσσεται η προσπάθεια όλων μας για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, προοπτικής και χαράς.
Σαφώς οι εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων αυτής της κατηγορίας δεν σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ως Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής θεωρώ ότι τέτοιες κατάπτυστες συμπεριφορές θα πρέπει αφενός μεν να απορρίπτονται αφετέρου δε να απομονώνονται από το σύνολο των πολιτών στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας η οποία προάγει την ισηγορία και την δικαιοσύνη.
Αγαπητοί γονείς λυπάμαι πολύ διότι ήσασταν παρόντες σε ένα δυσάρεστο συμβάν το οποίο δεν σεβάστηκε τα παιδιά τα οποία ήταν οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Για τη Δημοτική Αρχή η εποικοδομητική κριτική είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη αρκεί να γίνεται καλόπιστα και σε χώρο ο οποίος επιτρέπει την ανταλλαγή απόψεων και διευκόλυνσης του διαλόγου.
Την άποψη μου αυτή νομίζω ότι υιοθέτησε και ο Διευθυντής του Σχολείου ο οποίος αν και αναγνωρίζει τα υφιστάμενα προβλήματα της σχολικής κοινότητας, θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθείται μια δόκιμη διαδικασία προκειμένου να επιλυθούν αυτά.

Με εκτίμηση

Σταύρος Γεωργόπουλος
Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής
Αντιπρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ

Ακολουθεί η απάντηση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων


Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής κ. Σταύρο Γεωργόπουλο
ΚΟΙΝ: Γονείς μαθητών 12ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής, Ένωση Γονέων και κηδεμόνων μαθητών Δήμου Ηρακλείου Αττικής

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην επιστολή του Δημάρχου προς τους γονείς του 12ου Δημοτικού.
ΣΧΕΤ: Η από 2-7-2010/Αρ. Πρωτ. ΟΙΚ 6706 επιστολή Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής.
   

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε τη σχετική επιστολή που αποστείλατε, εν μέσω καλοκαιριού, στους γονείς των μαθητών του σχολείου μας, δια της οποίας καταγγέλλετε τη συμπεριφορά του προέδρου του συλλόγου μας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αποχαιρετιστήρια γιορτή του σχολείου μας, ως δήθεν αντιδεοντολογική, κατάπτυστη, παραβατική, απαράδεκτα αντιδημοκρατική, εμφορούμενη από κομματισμό και εμπάθεια, καθώς και ως δήθεν κίνηση που αποτελεί πολιτικό «κανιβαλισμό» εις βάρος σας.
Είναι γεγονός πως αντιλαμβανόμαστε, ότι η ομιλία του προέδρου μας σας έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, παρουσία του πολυπληθούς ακροατηρίου. Πιστεύουμε όμως, ότι ως έμπειρος μορφωμένος πολιτικός και πρώτος πολίτης της πόλης μας, ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπίσετε το γεγονός με μεγαλύτερη ψυχραιμία και να εστιασθείτε στην ουσία του θέματος. Άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα από εμάς πως «μόρφωση είναι η ικανότητα του να ακούς τα πάντα, χωρίς να χάνεις την ψυχραιμία σου και την αυτοπεποίθησή σου!».

Παράλληλα, θεωρούμε σκόπιμο να σας υπενθυμίσουμε ότι, όπως άριστα γνωρίζετε, ο πρόεδρος του συλλόγου μας, που λειτούργησε επί της ουσίας της ομιλίας του υπό την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. του συλλόγου μας, είναι και κατά τύπο και κατά πρακτική, παντελώς εκτός και μακράν οποιασδήποτε μορφής πολιτικής ή κομματικής δράσης. Κατά συνέπεια, είναι πασιφανές ότι παρασυρθήκατε από την πολιτική σας υπόσταση και παρερμηνεύσατε (σκοπίμως;) την εν λόγω ομιλία, ως πολιτική ή κομματική επίθεση και κανιβαλισμό εις βάρος σας.
Πέραν των ανωτέρω όμως, εμείς επιθυμούμε να εστιασθούμε στην ουσία του θέματος, την οποία παραβλέψατε πλήρως στην επιστολή σας, αναλώνοντας δύο σελίδες γραπτού κειμένου σε επαναλαμβανόμενες στερεότυπες και ξύλινες πολιτικές καταγγελίες, με σκοπό προφανώς να μεταφέρετε το θέμα σε ένα πεδίο που δεν αφορά ούτε στα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας, ούτε στους γονείς που εκπροσωπούμε. Επί της ουσίας λοιπόν, σας υπενθυμίζουμε:

Τα εντός των αρμοδιοτήτων σας προβλήματα, για τα οποία είστε ενήμερος από τετραετίας περίπου και τα οποία συνεχίζουν να ταλανίζουν και να ταλαιπωρούν το σχολείο μας και τα παιδιά μας, είναι επιγραμματικά τα παρακάτω:
1. Η μη ύπαρξη χώρου σίτισης, κατάλληλης συντήρησης και προετοιμασίας του φαγητού για το ολοήμερο σχολείο.
2. Η επισκευή του πεζόδρομου που οδηγεί στην είσοδο του σχολείου μας, ο οποίος εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών μας.
3. Η διαμόρφωση του ελεύθερου χώρου στο ανατολικό μέρος του σχολείου, ο οποίος είναι εστία μόλυνσης και χώρος ναρκομανών.
4. Η καθαριότητα του ως άνω πεζοδρόμου που βρίθει από περιττώματα ζώων.
5. Ο ηλεκτροφωτισμός του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου.
6. Για τα ανωτέρω θέματα:
7. Υπάρχει διαθέσιμη αλληλογραφία με τη Δημοτική αρχή, περί της οποίας είστε ενήμερος.
8. Έχετε δεχθεί επισκέψεις στο γραφείο σας, για να συζητηθούν τα εν λόγω θέματα, τόσο από αντιπροσωπεία του ΔΣ του συλλόγου μας με τον πρόεδρο μας, όσο και από συγκεκριμένο μέλος μας.
9. Είναι επίσης πλήρως ενήμεροι οι αντιδήμαρχοι έργων και παιδείας, τους οποίους επίσης έχουμε πολλάκις επισκεφθεί.
10. Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας σχολικής γιορτής του σχολικού έτους 2007-2008, ο ίδιος από βήματος είχατε εξαγγείλει την έναρξη των σχετικών κατασκευών για το έτος 2008-2009!
11. Σε όλες τις επαφές μας, είτε με εσάς προσωπικά, είτε με τους αντιδημάρχους σας, ενώ αποχωρούσαμε με θετικές διαβεβαιώσεις, μόλις γυρίζαμε την πλάτη μας, κάτι συνέβαινε και ξεκινούσαμε εκ νέου από την αρχή.

Πιστεύουμε ότι τώρα που επαναφέραμε στη μνήμη σας θέματα και γεγονότα, είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτό το νόημα της ομιλίας του προέδρου μας, σε συνδυασμό με την επικείμενη λήξη της παρούσας θητείας σας ως Δήμαρχου της πόλης μας.
Συναφώς, σας γνωρίζουμε ότι η σχετική επιστολή σας μαζί με την παρούσα απαντητική επιστολή θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα στου συλλόγου μας. Παράλληλα, η παρούσα επιστολή θα διανεμηθεί στους γονείς, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθόσον ο σύλλογος μας δεν διαθέτει τα πλήρη στοιχεία των γονέων, όπως εσείς. Παρεπιπτόντως δε, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την πηγή των εν λόγω στοιχείων, κοινοποιώντας μας τη σχετική αλληλογραφία.

Ανεξάρτητα των ανωτέρω, σας καλούμε στην πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών μας, η οποία θα καθορισθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και σε χρόνο που θα συμφωνηθεί, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και στα δύο μέρη να αναπτύξουν τις θέσεις τους, με μοναδικό σκοπό την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του σχολείου μας.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ του Συλλόγου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   
Ηλίας Ηλιόπουλος

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βασίλης Γ.Στέφας