ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται υπόλογη, επειδή δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους εργαζομένους του Δήμου. Είναι βέβαιο ότι το θέμα δεν προβλήθηκε τυχαία λίγο διάστημα, προτού η Δημοτική Αρχή καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, δεδομένου οτι η διαρροή πληροφοριών για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους συμβασιούχους υπαλλήλους αποτέλεσε προφανώς αφορμή να επωφεληθούν ορισμένοι πολιτικά και να καρπωθούν οι ίδιοι τη θετική εξέλιξη χάριν της κριτικής τους.

Κατανοώντας τη ψηφοθηρική πολιτική προεκλογικά, η Δημοτική Αρχή μένει αμέτοχη σε αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων και οφείλει να υπενθυμίσει σε όσους ασκούν αβίαστα κριτική, πως ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται στα όρια χρεοκοπίας, επειδή τόσο οι περικοπές από την Κεντρική Διοίκηση όσο και τα χρέη που άφησαν πίσω τους οι παρελθούσες Διοικήσεις του Δήμου, στις οποίες ορισμένοι συμμετείχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν φέρει σε μια αδιέξοδη κατάσταση την λειτουργία του Δήμου, την οποία η παρούσα Διοίκηση με γενναίες περικοπές και συνεχή έλεγχο στις δαπάνες προσπαθεί να αποκαταστήσει.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα ξεπροβάλλουν λίγα-λίγα από το παρελθόν και δυστυχώς ορισμένοι εξακολουθούν να λειτουργούν με την ίδια πολιτική, λέγοντας «Ναι» σε όλα, όταν μάλιστα γνωρίζουν πολύ καλά πως με τη λήξη της θητείας τους άφησαν πίσω Δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είχαν ούτε μια ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και ήταν επιβαρυμένες με πρόστιμα και τεράστια χρέη. Ας θυμίσουμε, λοιπόν, στους ίδιους αλλά και στους συμπολίτες μας ένα μικρό παράδειγμα κακοδιαχείρισης αναφέροντας το πρόστιμο των 400.000,00 ευρώ και πλέον που επεβλήθη στο Δήμο μας για την παράνομη λειτουργία του Κολυμβητήριου, το οποίο και έκλεισε, επειδή ο Δημοτικός Σύμβουλος, κος Μπάμπαλος, επί θητείας του ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης είχε κάνει αλλαγή χρήσης του χώρου και από χώρο στάθμευσης το μετέτρεψε σε Κολυμβητήριο, χωρίς να πληροί τις προδιαγραφές. Αποτέλεσμα της πολιτικής «Ναι» σε όλα ήταν να λογοδοτεί η νυν Δημοτική Αρχή στον εισαγγελέα για παρανομία άλλης Διοίκησης και να χρεώνεται το κλείσιμο ενός χώρου άθλησης, που ήταν παράνομος και επικίνδυνος για τους επισκέπτες, εφόσον δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Από το 2007, 3 χρόνια τώρα, είμαστε αντιμέτωποι με απλήρωτους προμηθευτές, με κατασχετήρια, μηνύσεις, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις χιλιάδων ευρώ, με χρέη προς τρίτους, γεγονός που μας έχει καταστήσει αναξιόπιστους στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα μας πιέζει να αποπληρώνουμε τα χρέη του παρελθόντος και να μην επενδύουμε στο μέλλον. Αυτή η κατάσταση όμως δεν μας έχει εμποδίσει μέχρι σήμερα να πραγματοποιούμε μελέτες, να εξασφαλίζουμε πιστώσεις για τα έργα που υλοποιούνται στις γειτονιές της πόλης μας και ταυτόχρονα να καλύπτουμε τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία των υπαλλήλων. Σημειωτέον πως η νυν Δημοτική Αρχή σέβεται τους εργαζόμενους, όπου και για το λόγο αυτό θεώρησε υποχρέωσή της χωρίς κομματικά κριτήρια να απαλλάξει περίπου 230 εργαζομένους από την εργασιακή ομηρία των Δημοτικών επιχειρήσεων με την μεταφορά και την κατοχύρωσή τους στο Δήμο.

Δυστυχώς, η δυσπραγία τόσων ετών έχει αναγκάσει το Δήμο Ηρακλείου να εξαρτάται από δάνεια και επιχορηγήσεις. Αυτή η δυσπραγία μας έχει αναγκάσει να χειριζόμαστε την οικονομική κρίση και τους υπαλλήλους σε δυο ταχύτητες. Πρώτη η Δημοτική Αρχή δεν είναι ικανοποιημένη, όταν αδυνατεί να πληρώσει τους υπαλλήλους της και ως εκ τούτου να διαταράσσει τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Σαφώς εμείς καλούμαστε να λύσουμε το σοβαρό πρόβλημα που άλλοι μας κληροδότησαν, αλλά, αντί να ασκούν ορισμένοι επικοινωνιακή πολιτική, ας αναλάβουν και οι ίδιοι που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση τις ευθύνες τους. Εν τέλει, είναι λυπηρό κάποιοι να χρησιμοποιούν μια δυσάρεστη κατάσταση, που οι ίδιοι δημιούργησαν, για ίδιο πολιτικό όφελος, προκειμένου να γίνουν αρεστοί και να δείξουν ότι είναι προστάτες των αδυνάτων. Είναι τραγικό οι ένοχοι να μεταμορφώνονται σε εισαγγελείς.

Αρκετά όμως με τα λόγια και τις υποσχέσεις. Η χρηστή οικονομική μας διαχείριση έχει επικυρωθεί από ορκωτή λογίστρια και είναι εκείνη η διαχείριση που παρέτεινε τη διάρκεια ζωής του Δήμου μας για λίγο ακόμα χρονικό διάστημα, ειδάλλως θα είχαμε παραδώσει τα κλειδιά από το 2007. Όμως δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί. Μονάχα σκληρή εργασία και ευσυνειδησία. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά πλέον δεν έγκειται στο χέρι μας. Δεν είναι επιλογή μας να οδηγούμε σε χρέος δεκάδες οικογένειες. Λυπούμαστε μόνο που οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα μιας κακής οικονομικής διαχείρισης και προσδοκώ η δική μας οικονομική πολιτική να καταφέρει να ξεπεράσει και αυτή τη σκόπελο.

Όμως, όπως έχω αναφέρει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή η μορφή της δημαγωγικής και ψηφοθηρικής μικροπολιτικής έχει οδηγήσει την πατρίδα μας σε αυτή την κρίση. Θα πρέπει επιτέλους να συνετιστούμε από την κρίση αυτή και να λέμε την αλήθεια, ειδάλλως θα δεχτούμε τουλάχιστον την απαξία αν όχι την χλεύη των επόμενων γενεών.