ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ζούμε σε μια περίοδο ραγδαίων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών ανακατατάξεων όπου μας παρουσιάζονται τάχα ως μονόδρομος οι επιλογές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων. Η αυτοδιοίκηση είναι κι αυτή μέσα στο μάτι του κυκλώνα που σαρώνει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

Το Μνημόνιο με το ΔΝΤ, ο Καλλικράτης κι όσα προβλέπει (μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχους πόρους-υπερσυγκεντρωτισμός-αδιαφάνεια-περικοπές) μας προετοιμάζουν για πολύ χειρότερες μέρες.

Η άποψη πως τα θέματα της πόλης είναι απλά θέμα διαχείρισης παραγνωρίζει τα διαφορετικά συμφέροντα που υπάρχουν και τις συγκρούσεις ανάμεσα τους. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) είναι κυρίως πολιτικός, δημοκρατικός, κοινωνικός, αναπτυξιακός και δευτερευόντως διοικητικός (παροχή υπηρεσιών). Η Τ.Α. σήμερα είναι δέσμια της κεντρικής εξουσίας, χρειάζεται αύξηση πόρων από την κεντρική εξουσία προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει. Χρειάζεται εκδημοκρατισμός, απλή αναλογική χωρίς νοθεύσεις και αποκλεισμούς, όπως και φραγμός σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών που παρέχουν οι Ο.Τ.Α.

Χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο και στην Τ.Α. που να βασίζεται στην ανάπτυξη, στον σεβασμό στο περιβάλλον, στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Στο Ηράκλειο είναι ήδη ορατές οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης οι οποίες διογκώνονται λόγω των πολιτικών επιλογών, τόσο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά και των δημοτικών αρχών, των παλιότερων και της σημερινής. Η διοίκηση Γεωργόπουλου θα παραδώσει ένα δήμο που δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες και στους εργαζόμενους. Διαρκώς επαναλαμβάνεται το φαινόμενο αδυναμίας καταβολής των μισθών σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του Δήμου. Το εργασιακό μέλλον όσων απασχολούνται σε Δ.Ε. ή είναι συμβασιούχοι παραμένει αβέβαιο-πολλοί συμβασιούχοι έχουν ήδη χάσει την εργασία τους.

Το ίδιο διάστημα δεν αποκτήθηκε κανένας νέος ελεύθερος χώρος για την πόλη. Αντίθετα χάθηκε η «Ηράκλειος Σχολή», στη θέση της χτίζονται πολυκατοικίες ενώ η κεντρική πλατεία της πόλης διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες των ιδιοκτητών καφετεριών. Η πλατεία τελευταία μπήκε στο στόχαστρο της διοίκησης Γεωργόπουλου, με σκοπό τη μετατροπή της σε ΓΚΑΡΑΖ!, κάτι στο οποίο αντιταχθήκαμε και αντιτασσόμαστε σθεναρά.
Το κτήμα Φίξ, η περιοχή Μαγκουφάνα Φίξ, η διαπλάτυνση της Ηρακλείου, τα δίκτυα πεζόδρομων παραμένουν προεκλογικές υποσχέσεις. Η κίνηση των πεζών είναι ένα ριψοκίνδυνο «άθλημα» στην πόλη μας, αφού δεν υπάρχουν διαβάσεις σε πολλά σημεία, τα πεζοδρόμια δεν έχουν το απαραίτητο πλάτος και όταν ακόμα έχουν είναι συνήθως κατειλημμένα από οχήματα (ακόμα και περιπολικά).


Εμείς σαν Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού συμπορευτήκαμε με τους αγώνες των εργαζομένων (ΚΕΚΟΙΠΗΑ, Ραδιόφωνο, Δήμο)-υπερασπιστήκαμε όσο μπορούσαμε το περιβάλλον και το δικαίωμα στην πόλη. Για να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα ποιοτικά αποτελέσματα καλούμε σε ενεργοποίηση όλους τους πολίτες που Θέλουν το Ηράκλειο μια ανοικτή πόλη για όλους τους κατοίκους, με καλύτερο περιβάλλον, περισσότερους ελεύθερους χώρους και πράσινο, χώρους έκφρασης για τη νεολαία, κοινωνικές υπηρεσίες για όλους, συμμετοχικές-διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες για τα θέματα που αφορούν την πόλη μας. Να κτίσουμε μαζί δίκτυα αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης, επικοινωνίας.

Να ανατρέψουμε στην πράξη τη λογική των μονόδρομων! Άποψη μας είναι πως οι συνεργασίες δένουν και αναπτύσσονται μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, δράσεις και προσπάθειες Με την τοποθέτηση μας αυτή δηλώνουμε κατηγορηματικά την επιδίωξη μας να συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες για την προώθηση λύσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών στην πόλη μας και να πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Η Γραμματεία της Π.Κ. Συνασπισμού Ηρακλείου Αττικής

Από το www.xtypos.gr