ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ

Μια και έχουμε μπει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο ενόψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, νομίζω πως είναι κατάλληλη στιγμή να θίξω ένα θέμα το οποίο αφορά όλους τους υποψήφιους και περισσότερο εκείνον που θα εκλεγεί νέος δήμαρχος.

Η κατάσταση με τα οικονομικά του δήμου μας σίγουρα θα προκαλέσουν δυσάρεστη έκπληξη στον επόμενο δήμαρχο του Ηρακλείου. Ο δήμος είναι καταχρεωμένος, ενώ κάθε τόσο προκύπτουν νέα πρόστιμα για τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Φυσικά αυτά τα πρόστιμα οφείλονται σε παραλήψεις και λάθος επιλογές των διοικούντων, οι οποίοι ενδεχομένως έως πολύ πιθανό να μην έχουν καμία σχέση με τον δήμο από τη 1η Ιανουαρίου του 2011.

Εκείνοι που θα μείνουν θα είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέσα στο γενικό κλίμα ανασφάλειας θα προστεθεί και η ανησυχία για το αν θα παραμείνει η επιχείρηση στην οποία εργάζονται εξαιτίας παραλήψεων από «φευγάτους» αιρετούς που θα αφήσουν κληρονομιά μερικά πρόστιμα και μια διαχείριση κουβάρι.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι είναι πρόθυμοι εφόσον οι Ηρακλειώτες τους επιλέξουν, είναι ότι η διοίκηση δε ξεκινάει από την στιγμή που θα αναλάβουν, αλλά ότι θα είναι συνέχεια μια προηγούμενης διοίκησης με υπέρ και με κατά.

Είναι άνανδρο όταν κάποιος εμφανίζεται να χρεώνει στην προηγούμενη διοίκηση τα χρέη, τα προβλήματα που παρέλαβε. Εξάλλου όλοι όσοι επιδιώκουν την ψήφο των Ηρακλειωτών θα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουν τι συμβαίνει με την νυν διοίκηση και να αναζητούν λύσεις από τώρα για αυτά που πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Το σύνηθες και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο είναι να χρεώνει η νύν στην πρώην κυβέρνηση το μπάχαλο, και με τον τρόπο αυτό να λυτρώνει εκ των προτέρων τις όποιες αποφάσεις που συνήθως στρέφονται κατά των εργαζομένων και συνολικά των πολιτών.
Ευτυχώς εδώ μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση, πού τα πράγματα είναι περισσότερο ελεγχόμενα και τα μεγέθη πιο συγκεκριμένα.

Η λογική του ότι παραλαμβάνω κάτι που ζημιώνει τον δήμο, οπότε η λύση είναι να το κλείσω, εκτός από άστοχη την βρίσκω και αντισυνταγματική.

Δεν έχει το δικαίωμα κανένας πολιτικός – αιρετός να υποβαθμίζει και να βάζει λουκέτο σε καμία δημόσια περιουσία, χάριν δημοσίου συμφέροντος.

Εφόσον κόπτονται κάποιοι για το δημόσιο συμφέρον, ας αναζητήσουν τους υπεύθυνους που διαχειρίστηκαν τις επιχειρήσεις και που άφησαν χρέη και πρόστιμα, και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους.

Ας λειτουργήσουν πιο ευέλικτα απέναντι στις λειτουργικές απαιτήσεις των υπηρεσιών - επιχειρήσεων και ας αναθέσουν σε ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία και όχι σε Κολλητούς ή golden boys, την διαχείριση και την λειτουργία.

Το χρέος που έχουν οι αιρετοί απέναντι στους Ηρακλειώτες δεν είναι να λένε ότι μια επιχείρηση του δήμου είναι ζημιογόνα, αλλά να παλέψει με τους κατάλληλους χειρισμούς να την αξιοποιήσει ώστε να καταστεί ωφέλιμη για τους δημότες της πόλης και την κοινωνία γενικότερα.

Οι μεσαιωνικές πρακτικές «ότι δεν γνωρίζω το καίω», υποτίθεται ότι ανήκουν στο παρελθόν αν και τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Πρόκληση για τους αιρετούς είναι να αναστηλώσουν και αναδείξουν κάτι που οι προηγούμενοι είχαν απαξιώσει και το έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση.

Πρόκληση για τους αιρετούς είναι να αναλάβουν μια διοίκηση και να ξεπεράσουν με επιλογές τους τα όποια προβλήματα και δυσκολίες κληρονομήσουν, και όχι να κρύβουν την ανεπάρκεια τους επικαλούμενοι το χάος που παρέλαβαν.

Πρόκληση για τους αιρετούς είναι να παραλάβουν έναν δήμο με διοικητικές και οικονομικές δυσκολίες, και να πετύχουν την αρμονική λειτουργία του συστήματος.

Το εύκολο είναι όταν υπάρχει μια δυσκολία, να μην κάνεις απολύτως τίποτα και επικαλούμενος την δυσκολία να μη διστάσεις να βάλεις λουκέτο απαξιώνοντας μια υπηρεσία ή επιχείρηση του δήμου και μαζί την προσφορά των εργαζόμενων σε αυτή.

Το εύκολο είναι να επικαλείσαι το ότι παρέλαβες έναν χρεωμένο δήμο, και αντί να εφαρμόζεις λύσεις που ήδη ΕΧΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ, να μη κάνεις τίποτα και αυτό το τίποτα να το δικαιολογείς κράζοντας τους προηγούμενους.

Η διοίκηση του δήμου κύριοι υποψήφιοι δεν είναι ούτε καφενείο ούτε παιδική χαρά.
Οι ευθύνες είναι τεράστιες, η ανάγκη για σωστή διαχείριση και άρτιες πολιτικές αποφάσεις είναι δεδομένη. Τα προβλήματα είναι τα πρώτα που εμφανίζονται και η λύση τους είναι το καθήκον σας.

Η ικανοποίηση δεν είναι στις καρέκλες αλλά στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζεται ο κόσμος πλέον αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα μέχρι και απαξία τους πολιτικούς ανεξαρτήτως επιπέδου.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα και όχι από τις ίδιες πρακτικές που αντιμετώπισε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το χρέος και η ευθύνη είναι τεράστια και η επιλογή σας να ασχοληθείτε με την διοίκηση του δήμου πρέπει να είναι ξεκάθαρη και αποφασιστική.

Εξάλλου υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος και όταν έρθει η ώρα να κρίνει θα το κάνει με απόλυτη επίγνωση και ευχαρίστηση, και αυτό αφορά και την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επειδή από Σεπτέμβρη θα αρχίσουν να βγαίνουν διάφορα φυλλάδια με τις θέσεις και τις επιλογές που προτίθεστε να ακολουθήσετε απλά φροντίστε να είναι κινήσεις που θα σας βάλουν σε επιπλέον κόπο, αλλά από την άλλη θα είναι ωφέλιμες για το Ηράκλειο και τους Ηρακλειώτες.