ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στην ίδρυση “Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου” προχωράει ο Δήμος Ηρακλείου, μετά και την έγκριση που έδωσε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Η δημιουργία ανοιχτού δημοτικού πανεπιστημίου ήταν μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβερνώσας παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”. Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, εισηγούμενος το θέμα, ανάφερε πως ήδη κάποιοι Δήμοι έχουν προχωρήσει στην δημιουργία δημοτικών πανεπιστημίων και υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ανάλογες κινήσεις, ώστε να αποθαρρυνθούν οι ιδιώτες. “Είναι προτιμότερο να μπει μπροστά η Αυτοδιοίκηση, παρά οι ιδιώτες,” είπε χαρακτηριστικά. 
Ενστάσεις από την Αντιπολίτευση
 
Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, διατυπώθηκαν αρκετά ερωτηματικά για το εγχείρημα, ενώ δεν έλειψαν οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις. Έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της “Δημοκρατικής Ενότητας”, κ. Βασίλη Λυκούρα. “Αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο...” είπε ο κ. Λυκούρας, που συνέδεσε την ενέργεια της Δημοτικής Αρχής με μια ευρύτερη προσπάθεια να απαρνηθεί το κράτος τις ευθύνες του στην παροχή παιδείας στους πολίτες και να μεταφερθούν αυτές προς την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης “που δεν θα μπορεί να τους καλύψει”, όπως συμπλήρωσε ο Ηρακλειώτης πολιτικός.

Την αναβολή και επανεξέταση του θέματος ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοκρατικής Συνεργασίας, κ. Στάθης Αγγελινάς, που αναρωτήθηκε ποιοι θα διοικούν το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τη θέση του Υπουργείου Παιδείας στο  ζήτημα ζήτησε να μάθει η έτερη Σύμβουλος της παράταξης, κα Μαίρη Ιγγλέση (σ.σ. την παραθέτουμε πιο κάτω).    Το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή έρχεται να υλοποιήσει μια προεκλογική υπόσχεση με μια ανυπόγραφη εισήγηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος. “Πού είναι η οικονομοτεχνική μελέτη; Πόσο θα κοστίσει;” ρώτησε ο κ. Μπάμπαλος που συνέχισε: “H σοβαρότητα των πραγμάτων φαίνεται από την ίδια τη στήριξη. Ούτε εσείς οι ίδιοι είστε σίγουροι. Το ανοιχτό πανεπιστήμιο γίνεται απλά για μπει στο προεκλογικό σας φυλλάδιο, όπως έγινε και με το κοινωνικό παντόπωλειο”. 

“Βελτιώνεται το πνευματικό επίπεδο και οι γνώσεις των πολιτών”
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Δημήτρης Τσαπραζλής, είπε πως το ελεύθερο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κρατικό και πως στόχος είναι η βελτίωση του πνευματικού και βιωτικού επιπέδου των πολιτών. Ο Δήμαρχος στη δευτερολογία του εξέφρασε την έκπληξή του για τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της Αντιπολίτευσης όταν “δίνεται η ευκαιρία στους δημότες να βελτιώσουν το πνευματικό επίπεδο και τις γνώσεις τους,” όπως είπε. “Δεν μας αγγίζουν τα περί προεκλογικών παροχών. Είναι μακριά από εμάς...Τι θα πει προεκλογική περίοδος;

Αν υπάρχει, δηλαδή, κάτι παραγωγικό δεν μπορούμε να το φέρουμε;” ρώτησε με τη σειρά του την Αντιπολίτευση. Κατηγορηματικά διέψευσε ο κ. Γεωργόπουλος και τα σενάρια για είσοδο ιδιωτών, μέσω του ανοιχτού πανεπιστημίου. “Θα είναι ένα ελεύθερο πανεπιστήμιο, που θα αναπτύξει ελεύθερες προσωπικότητες,” είπε μεταξύ άλλων. Στην ψηφοφορία επί του θέματος την εισήγηση ψήφισε η πλειοψηφία του Σώματος. Καταψήφισαν οι κ.κ. Λυκούρας, Αγγελινάς και Ιγγλέση, ενώ παρόντες δήλωσαν οι κ.κ. Μπάμπαλος, Τσεκούρας και Ζούρου.     

Πληροφορίες για το “Ανοιχτό Πανεπιστήμιο”  
Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή, ο νέος αυτός θεσμός θα λειτουργήσει ως δράση του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου. Τα μαθήματα θα παρέχονται δωρεάν στους φοιτητές, που μπορεί να είναι όλοι οι πολίτες που είναι δημότες ή κατοικούν στο Δήμο Ηρακλείου. Η εισαγωγή θα γίνεται κατόπιν γραπτών εξετάσεων. Το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα δέχεται δωρεές και χορηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση της λειτουργίας του. Η ακαδημαϊκή περίοδος θα περιλαμβάνει 4 εξάμηνα (2 χειμερινά και 2 εαρινά) και η παρουσία των φοιτητών κρίνεται ως υποχρεωτική. Τα μαθήματα θα γίνονται στη “Βίλλα Στέλλα”. 

Η διοίκηση του θα γίνεται από Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν ο εκάστοτε Δήμαρχος, ο εκάστοτε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μεταξύ άλλων.

Από το www.xtypos.gr