ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Η αναμέτρηση των μνηστήρων για τον δημαρχιακό θώκο είναι η πιο αμφίρροπη που θα κληθούν να επιλέξουν οι Ηρακλειώτες.

Ήδη ο Κ. Κουτρούλης επίσημα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για δήμαρχος Ηρακλείου, που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη / δυσάρεστη θέση, οι ψηφοφόροι των πράσινων θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στις τρεις τάσεις που θα διχάσουν στελέχη σε τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Το θέμα είναι ότι αυτοί οι τρεις υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα ψαρέψουν από την ίδια δεξαμενή ψήφων, που σημαίνει ότι τα κουκιά θα μοιραστούν με αποτέλεσμα το χαμηλό ποσοστό εκκίνησης.

Από την άλλη πλευρά στο μπλε στρατόπεδο, ο Στ. Γεωργόπουλος οδεύει ολοταχώς για το Βατερλό του, θεωρώντας ότι έχει να επιδείξει έργο και καλό πρόσωπο για την τετραετία που διοίκησε, αγνοώντας πεισματικά τα μηνύματα των Ηρακλειωτών, ακόμα και εκείνα των πιο σκληροπυρηνικών μελών του κόμματος της ΝΔ.

Ο Π. Βλασσόπουλος με την ΑΚΕΠ, προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται για μια παράταξη που δεν βασίζεται στο κομματικό στοιχείο, αλλά λειτουργεί και θα λειτουργήσει υπερκομματικά με μοναδικό στόχο το Ηράκλειο.  Το σίγουρο είναι ότι Βλασσόπουλος θα προτιμηθεί από ψηφοφόρους της ΝΔ (ιδίως από πολλούς που δε θέλουν να βλέπουν τον Δήμαρχο στα μάτια τους) αλλά  και ψηφοφόρους από άλλους κομματικούς χώρους που θα χρεώσουν την διάσπαση του τοπικού ΠΑΣΟΚ στους τρεις υποψηφίους. Με αυτό το σκεπτικό στην εκκίνηση ο Π. Βλασσόπουλος ίσως να προηγείται στην κούρσα για την δημαρχεία.

Ο Γ. Βλαντής έχει να αντιμετωπίσει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΝ, αφού διαφορετικές τάσεις προϋπήρχαν και σε τοπικό επίπεδο. Αυτή την φορά οι τάσεις αυτές φαίνεται να ξεκαθαρίζουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ενδεχομένως διαρροή ψηφοφόρων προς άγνωστη κατεύθυνση. Από την άλλη η επιλογή ψήφου στον Γ. Βλαντή ίσως να είναι μια εναλλακτική λύση για τους δυσαρεστημένους ΠΑΣΟΚους.

Ο Β. Λυκούρας και το ΚΚΕ ίσως να βγει ελαφρώς ενισχυμένος αποτελώντας και αυτός επιλογή απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Οι όποιες εκτιμήσεις με τα σημερινά δεδομένα για το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Ηρακλείου, φαντάζουν επιπόλαιες και ίσως αυτό αποτελέσει λόγο να ξαναβιώσουμε μια έντονη προεκλογική περίοδο στο Ηράκλειο, ήδη τα χτυπήματα κάτω από την μέση έχουν ξεκινήσει, σε επίπεδο επιστολών και δελτίων τύπου, κάτι που σίγουρα θα ενταθεί από Σεπτέμβριο που θα αρχίζουν οι υποψήφιοι να
οργώνουν τους δρόμους και τις γειτονιές του Ηρακλείου.

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη δυσπιστία από μεριάς του κόσμου απέναντι στις προθέσεις και τις δυνατότητες των επικεφαλής των παρατάξεων, κάτι που θα κάνει εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια τους να πείσουν και να κερδίσουν την εκτίμηση των δημοτών.