ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι της οδού Απόλλωνος στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση του δρόμου τους.
Η συγκεκριμένη οδός είναι ένας μικρός δρόμος, κάτω από τις γραμμές του ΗΣΑΠ, που συνδέει την οδό Μαρίνου Αντύπα με την πλατεία Μανδηλαρά (Όθωνος), είναι δηλαδή ένας δρόμος γειτονιάς.

Τα κυκλοφοριακά φορτία που δέχεται η Απόλλωνος τα τελευταία χρόνια, μετά την αντιδρόμηση της οδού Μαρίνου Αντύπα (είχε γίνει από τη Δημοτική Αρχή Μαστοράκου,) έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. Και η κατάσταση χειροτέρευσε από την ημέρα που η Δημοτική Αρχή έκλεισε με μπάρες την Μαρίνου Αντύπα στο ύψος της οδού Απόλλωνος, καθώς μέχρι τότε αρκετοί οδηγοί εισέρχονταν παράνομα στη Μαρίνου Αντύπα και μετά στις οδούς Θέμιδος και Παλλάδος για να κατευθυνθούν προς το σταθμό του ΗΣΑΠ  και το κέντρο της πόλης. Τώρα πλέον όλοι είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν στην οδό Απόλλωνος, φέρνοντας τους κατοίκους της στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα, υποστηρίζοντας πως υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους, καθώς η οδός Απόλλωνος έχει μεταβληθεί σε... λεωφόρο υποδεχόμενη αυτοκίνητα και φορτηγά που έχουν κατεύθυνση, όχι μόνο προς το σταθμό και την Αγία Τριάδα, αλλά και προς την Λ. Ηρακλείου και τη Νέα Ιωνία. Υπάρχουν, μάλιστα, και στιγμές που η ροή των οχημάτων μπλοκάρει ιδιαίτερα, αν κάποιος παρκάρει, με συνέπεια να δημιουργείται κανονική “φάλαγγα” οχημάτων στην Απόλλωνος.  Το αποτέλεσμα αυτής της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης είναι η αύξηση των καυσαερίων και του θορύβου. Επίσης, λόγω των στενών πεζοδρομίων και της στάθμευσης οχημάτων εκατέρωθεν της οδού, υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των πεζών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Και μιας και μιλάμε για μικρά παιδιά να αναφέρουμε ότι κυκλοφοριακό πρόβλημα υπάρχει και στην πλατεία Μανδηλαρά, όπου υπάρχει παιδική χαρά και αποτελεί σημείο συνάθροισης όλης της περιοχής. 


Μια γεύση της κατάστασης που επικρατεί πήρε και το www.xtypos.gr που βρέθηκε στη συμβολή της οδού Μαρίνου Αντύπα και Απόλλωνος και μίλησε με κατοίκους.   “Είναι άδικο αυτό που γίνεται, να παίρνουμε εμείς όλο το κυκλοφοριακό φορτίο της περιοχής. Θα πρέπει αυτό το φορτίο να μοιραστεί ισομερώς σε όλους τους δρόμους. Ο Δήμος μάς έχει καταδικάσει,” τονίζει στην εφημερίδα μας ο κ. Χρήστος Δημητράκης. “Η κατάσταση είναι φρικτή. Δεν μπορούμε πλέον να σταθούμε στις βεράντες των σπιτιών μας,” σημειώνει ο κ. Χρήστος Χομορίτης.

Ο κ. Γιώργος Αργύρης υπογραμμίζει το ζήτημα της ασφάλειας για τα παιδιά που κυκλοφορούν στο δρόμο, κάτι που διαπίστωσε και ο Χ-τύπος, βλέποντας τις προσπάθειες κάποιων γονιών να διασχίσουν την Απόλλωνος με καροτσάκι εν μέσω αυτοκινήτων. “Εμείς που μένουμε κάτω από τις γραμμές του τρένου, είμαστε αδικημένοι” παραπονιέται η κα Ευτυχία Αργύρη, που διαμαρτύρεται και για την κατάσταση της καθαριότητας στο δρόμο τους. Το αίτημα των κατοίκων είναι είτε να ανοίξει και πάλι η οδός Μαρίνου Αντύπα είτε να εκτραπεί η κίνηση από την Μαρ. Αντύπα στην οδό Φιλοθέης, με τοποθέτηση απαγορευτικού.

Καταγγελία εις βάρος του Δημάρχου στον Υπουργό 
Οι κάτοικοι της οδού Απόλλωνος δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Ήδη, έχουν κάνει υπόμνημα διαμαρτυρίας με 75 υπογραφές κατοίκων, το οποίο υπέβαλαν προς τη Διοίκηση του Δήμου. “Θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το συμφέρον όλων των κατοίκων και όχι για το συμφέρον μεμονωμένων ατόμων,” αναφέρουν σε αυτό το υπόμνημα. Ωστόσο, έχουν κάνει και ένα βήμα παραπάνω, προχωρώ-ντας σε καταγγελία κατά του Δημάρχου Ηρακλείου, κ. Σταύρου Γεωργόπουλου, προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην καταγγελία αυτή, οι κάτοικοι εξηγούν πώς έχει η κατάσταση στο δρόμο τους και την περιοχή, έπειτα από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Δήμου.

Και ζητούν από τον Υπουργό να λάβει υπόψη του τα εξής:
- Η οδός Απόλλωνος είναι ένας στενός δρόμος πλάτους περίπου 6 μέτρων.
- Είναι δρόμος κατοικιών αποκλειστικά.
- Κατά μήκος της οδού Απόλλωνος σταθμεύουν οχήματα και στις δύο πλευρές, όχι μόνο των μονίμων κατοίκων, αλλά και πολιτών που χρησιμοποιούν τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.
- Το μεγάλο πλήθος των οχημάτων που φθάνει στην περιοχή προέρχεται από τις λεωφόρους Κύμης και Σπύρου Λούη .
- Από τις 4 παράλληλες οδούς (Φιλοθέης, Πέτρουλα, Απόλλωνος και Κ. Ωραιοπούλου), η Απόλλωνος είναι η μόνη οδός η οποία δεν έχει απ' ευθείας πρόσβαση στον οδικό άξονα της Κασταμονής που οδηγεί στην Λ. Ηρακλείου, τον απώτερο προορισμό πολλών από τα οχήματα που διέρχονται από το Δήμο Ηρακλείου. 

“Θόρυβος και καυσαέριο ολόκληρο το 24ωρο και κίνδυνος για μεγάλους και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, έχουν κάνει τη ζωή μας προβληματική,” τονίζουν οι κάτοικοι, που παρακαλούν τον Υπουργό να δει το αιτημά τους με κατανόηση. “Λύσεις υπάρχουν, όταν υπάρχει καλή θέληση και όχι η αλαζονεία της (πρόσκαιρης) εξουσίας,” καταλήγουν.        


Το παράπονο ενός παλαιού κατοίκου για... τα “τέσσερα παλούκια”
 
Ο κ. Γιώργος Τζανάκης, ο οποίος μένει στην περιοχή, που οι παλαιοί αποκαλούσαν “Λιθάρια” ή “Λιθαριά” επί 56 ολόκληρα χρόνια, έστειλε γράμμα διαμαρτυρίας προς το Δήμαρχο. “Την Παρασκευή 11 Ιουνίου το “καλλιτεχνικό τμήμα” του Δήμου φύτεψε αντί για δέντρα τέσσερα θηριώδη μεταλλικά “Πι” για λόγους προφανώς κυκλοφοριακούς. Πάντα τέτοια, δηλαδή να παλουκώνεις τους δρόμους, ομορφαίνοντας με ξέχωρη αισθητική αντίληψη το Ηράκλειο,” αναφέρει ο κ. Τζανάκης που συνιστά στο Δήμαρχο να περνάει πεζός από το σημείο για να “αποθαυμάζει αυτό το δημοτικό κάλλος” και προτείνει να ονομάζεται η περιοχή τα “Τέσσερα Παλούκια” . “Το Ηράκλειο είναι η δική μου πόλις. Πονάω για αυτήν και θυμώνω, όταν κάποιοι εξυπνάκηδες στραπατσάρουν την ομορφιά της με καλλιτεχνήματα όπως τα Πι της διασταύρωσης Μ. Αντύπα και Απόλλωνος,” καταλήγει με παράπονο ο κ. Τζανάκης.

Παρέμβαση Μπάμπαλου στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στην οδό Απόλλωνος και γύρω από την πλατεία Μανδηλαρά, μετά την υλοποίηση των πρόσφατων ρυθμίσεων από το Δήμο Ηρακλείου έθιξε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, σε παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Δημιουργούνται μεγάλα κυκλοφοριακά βάρη και υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά που παίζουν,” είπε ο κ. Μπάμπαλος, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή πρόσφατα μαζί με στελέχη της παράταξής του. Ο ίδιος ανέφερε πως έχει κατατεθεί υπόμνημα από κατοίκους προς το Δήμο. “Δεν είναι κακό να ανακαλούμε αποφάσεις, αν αυτές έχουν αστοχήσει,” είπε ο κ. Μπάμπαλος. Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως η επιβάρυνση της οδού Ποσειδώνος (κάθετη προς την πλατεία Μανδηλαρά) είναι ελάχιστη. Παράλληλα, τόνισε πως το κλείσιμο της οδού Μαρίνου Αντύπα ήταν επιβεβλημένο, καθώς είχαν γίνει ατυχήματα, λόγω της παράνομης εισόδου των οδηγών.

Ε. Ματσούκης, Συγκοινωνιολόγος Δήμου: “Θα υπάρξουν και νέες ρυθμίσεις που θα αλλάξουν την κατάσταση”
Το www.xtypos.gr  μίλησε με το συγκοινωνιολόγο του Δήμου, κ. Ευάγγελο Ματσούκη, ο οποίος μας είπε ότι τα κυκλοφοριακά φορτία της οδού Απόλλωνος δεν είναι αυτά που παρουσιάζουν οι κάτοικοι. Επίσης, σημειώνει ότι δεν ήταν δυνατόν η κίνηση να πέφτει σε μικρά στενά όπως η Θέμιδος και η Παλλάδος. Ο συγκοινωνιολόγος τονίζει πως η οδός Μαρίνου Αντύπα θα μετατραπεί σε πεζόδρομο με ενίσχυση του πρασίνου και δημιουργία ποδηλατόδρομου. Σχετικά με την επιβάρυνση της οδού Απόλλωνος, ο κ. Ματσούκης υπογραμμίζει πως στην πορεία θα γίνουν και άλλες ρυθμίσεις στην περιοχή του Κάτω Ηρακλείου (δεύτερη φάση) που θα διαφοροποιήσουν την κατάσταση και τα κυκλοφοριακά δεδομένα.  

Από το www.xtypos.gr