ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Με αυτό το ερώτημα ξεκίνησε η συγκέντρωση της Εργατικής Αλληλεγγύης, η οποία έλαβε μέρος στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής.  Αρχικά, πήραν τον λόγο οι κεντρικοί ομιλητές της συζήτησης, οι κ.κ. Αλέκος Βερναρδάκης, Σωτήρης Κοντογιάννης και Σπύρος Κότσιας και, στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές είπαν ότι το υπάρχον οικονομικό σύστημα ωθεί την εργατική τάξη στο περιθώριο, εξαναγκάζοντάς την να είναι αυτή η τάξη, η οποία θα πληρώσει την οικονομική κρίση.

Από την άλλη μεριά, όπως υποστήριξαν, οι τράπεζες ή αλλιώς κερδοσκόποι, μιας και είναι το ίδιο ακριβώς, θησαυρίζουν καθημερινώς εις βάρος των πολιτών. Επιπλέον, όμως, σαν να μην έφτανε αυτό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης παίρνουν και κρατικές επιχορηγήσεις. Το Ελληνικό δημόσιο έδωσε 21 δις ευρώ  ως οικονομική βοήθεια λόγω της κρίσης στις  τράπεζες, ενώ θα πάρουν και άλλα 15 δις ευρώ από την οικονομική βοήθεια των 120 δις ευρώ του Δ.Ν.Τ. 

Τα υπόλοιπα χρήματα της οικονομικής βοήθειας θα πάνε για την αποπληρωμή του Εθνικού χρέους. Ένα χρέος το οποίο έχει φουσκώσει με την Ελλάδα να πληρώνει ουσιαστικά τα τοκοχρεωλήσια των δανείων (έχοντας ήδη πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο 10 φορές) και το οποίο αναμένεται να φτάσει τα επόμενα τρία χρόνια στο 165% του ΑΕΠ.  Την ίδια στιγμή που γίνονται όλα αυτά, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ελλάδα, η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη χειρότερη δημοσιονομική πολιτική, είναι ζήτημα χρόνου να κάνει παύση των πληρωμών της, πληρώνοντας την κρίση για μια ακόμα φορά η εργατική τάξη...

Σε αυτό, λοιπόν, το οικονομικό αδιέξοδο η Εργατική Αλληλεγγύη και το ΣΕΚ (Σοσιαλιστικό Ελληνικό Κόμμα) προτείνουν οι εργαζόμενοι όλοι μαζί να κινητοποιηθούν να διεκδικήσουν και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμής του χρέους καθώς επίσης και την άμεση κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μια τέτοια κίνηση, όπως υποστήριξαν οι ομιλητές, θα έδινε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία καθώς δεν θα χρειαζόταν να γίνει καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Ελλάδος θα έδειχνε το δρόμο και στους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσουν να αποτινάξουν από πάνω τους τα διάφορα παιχνίδια των κερδοσκόπων και να ανασάνουν οικονομικά.

Από το www.xtypos.gr