ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Οι σχέσεις μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και των ιδιοκτητών  καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Το Σώμα κλήθηκε να αποφασίσει επί του αιτήματος που κατέθεσε το Σωματείο Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος για μείωση των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα επί της κεντρικής πλατείας, της πλατείας Έρωτος, στον πεζόδρομο της Σβώλου και στην οδό Ικάρων. Εδώ, πρέπει να αναφερθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο για το τρέχον έτος είχε αποφασίσει μια αύξηση 10% για τους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες.
Ο Γραμματέας του σωματείου, κ. Κριτσέλης, είπε ότι το σωματείο υπέβαλε το αίτημα βλέποντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. “Τα μαγαζιά υπολειτουργούν και ζητάμε μια ευνοϊκή απόφαση από εσάς για μείωση των τελών όπως ζητήσαμε και μείωση ενοικίων από τους ιδιοκτήτες”, είπε ο κ. Κριτσέλης, που πρόσθεσε πως αν ξεφύγουν από την κρίση είναι έτοιμο να συζητήσουν επαναφορά των τελών στα προηγούμενα επίπεδα.

Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, τόνισε πως η Δημοτική Αρχή έχε λειτουργήσει με συμπάθεια προς τους καταστηματάρχες για να προσθέσει  πως στο παρελθόν είχε ζητήσει από τους καταστηματάρχες να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ώστε άτομα από ευπαθείς ομάδες να έχουν εκπτώσεις στα καταστήματα, χωρίς όμως να γίνει κάτι. “Σε αυτή την κρίση θα πρέπει να είμαστε όλοι συμμέτοχοι. Θα πρέπει να υπάρξει μια ανατροφοδότηση. Και εμείς να βοηθήσουμε και εσείς να βοηθήσετε. Η συνεργασία είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης”, είπε ο Δήμαρχος.    

Συναίνεση από την Αντιπολίτευση 
Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, καταγράφηκε μια θετική διάθεση απέναντι στο αίτημα των καταστηματαρχών. Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης στάθηκε στο γεγονός πως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για τα τέλη που αντιστοιχούν στους δημότες μηδενική αύξηση, ενώ για τους καταστηματάρχες υπήρξε αύξηση 10%.

“Ό,τι κάναμε για τους υπόλοιπους δημότες  πρέπει να γίνει και για τους καταστηματάρχες. Να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2009. Είναι μια δίκαια απόφαση”, τόνισε ο κ. Κουτρούλης, που ζήτησε να υπάρξει ισότητα προς όλους τους πολίτες και ­συμπλήρωσε πως το Σώμα θα πρέπει να είναι ανοιχτό και σε νέα περαιτέρω μείωση, αν η κατάσταση χειροτερεύσει.  Σύμφωνος με την πρόταση μείωσης σημειώνοντας ότι είναι μέσα στην λογική της αγοράς παρουσιάστηκε και ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος  Μαστοράκος. 
Ο κ. Γιώργος Βλαντής στάθηκε στα “νεφελώματα” που δημιουργούνται κατά καιρούς στις σχέσεις των εκάστοτε διοικήσεων του Δήμου και των καταστηματαρχών με ευθύνες και των δύο πλευρών. “Να υπάρξει μια πρωτοβουλία και δράση από όλες τις πλευρές.

Να γίνουν γενναίες μειώσεις τιμών” ήταν το αίτημα του κ. Βλαντή που είπε πως βλέπει θετικά τη μείωση των τελών.  Ο κ. Βασίλης Λυκούρας ζήτησε να συμπεριληφθούν στην απόφαση όλα τα καταστήματα και στις άλλες περιοχές του Δήμου, κάτι που ζήτησε και ο κ. Σπύρος Γουρνάς.  Από την πλευρά των καταστηματαρχών, ο κ. Κριτσέλης, αλλά και άλλοι συνάδελφοι του όπως ο κ. Ψαράκης, απάντησαν στους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης πως κάνουν ότι μπορούν, ώστε να μην επιβαρύνονται οι δημότες και μάλιστα πληροφόρησαν το Σώμα πως δεν έχουν περάσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ στον τελικό λογαριασμό.



Κοινή μείωση για όλους
Από τις τοποθετήσεις, διαφάνηκε η πρόθεση όλων των πλευρών να βοηθήσουν τους καταστηματάρχες και μάλιστα η μείωση να ισχύσει για όλους. Η πρόταση της Διοίκησης, όπως την κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Δημήτρης Παπουτσής, ήταν να μειωθούν τα τέλη κατά 20% στην κεντρική πλατεία, 25% στη Σβώλου και στην Ικάρων και 30% στις πλατείες Έρωτος, Αγίου Λουκά καθώς και σε όλες τις άλλες πλατείες του Δήμου. Ακολούθησαν διάφορες αντιπροτάσεις και, μετά από μια τρίλεπτη διακοπή, τελικά αποφασίστηκε να γίνει μείωση 25% για όλους τους καταστηματάρχες.

Η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως διευκρινίστηκε, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό νομικά. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε η Αντιδήμαρχος, κα Δέσποινα Αϊβατζίδου, η οποία είπε πως θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στη μείωση για την κεντρική πλατεία και τους υπόλοιπους χώρους. Τελικά, η συγκεκριμένη πρόταση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία με τους κ.κ. Κουτρούλη, Παντερή και Αϊβατζίδου να μειοψηφούν.

Ο Δήμαρχος έχει νεύρα...
Η συζήτηση κυλούσε σε ήρεμους τόνους όταν πήρε τον λόγο η κα Μαριάννα Ζούρου. Η Δημοτική Σύμβουλος εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη και της παράταξης “Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη” με τη μείωση, ενώ εξέφρασε την άποψη πως θα έπρεπε να εξεταστεί το θέμα και για τα υπόλοιπα καταστήματα της πόλης, καθώς υπάρχει δυσκολία καταβολής δημοτικών τελών.

Η τοποθέτησή της (που έγινε σε ήπιο ύφος και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης) προκάλεσε την έκρηξη (!) του Δημάρχου, ο οποίος είπε, ιδιαίτερα εκνευρισμένος, πως η Δημοτική Αρχή δεν διακατέχεται από αυτή τη μικροπολιτική λογική, ενώ θύμισε την απαλλαγή ειδικών ομάδων του πληθυσμού από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών και τη μηδενική αύξηση για τους υπόλοιπους.

Η “έκρηξη” του προκάλεσε την αντίδραση των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης κ.κ. Τσεκούρα και Ζούρου που αποχώρησαν από την αίθουσα εις ένδειξη διαμαρτυρίας. “Εκνευρίζεστε μόνο με μια παράταξη κύριε Δήμαρχε” του είπε ο κ. Τσεκούρας φεύγοντας.

Από το www.xtypos.gr