Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την κάθοδό του ως υποψηφίου Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” και πρώην Δήμαρχος της πόλης, κ. Γιώργος Μαστοράκος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η παράταξη στα γραφεία της (συμβολή οδών Κουντουριώτου και Πολυτεχνείου το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου.
Πλαισιωμένος από στελέχη και φίλους της παράταξης ο κ. Μαστοράκος ξεκίνησε την εισαγωγική του ομιλία ως εξής: “Υποψήφιος Δήμαρχος θα είμαι εγώ. Η παράταξη επέλεξε να διεκδικήσει το Δήμο μέσω της δικής μου υποψηφιότητας αλλά και των συνεργατών μου με τους οποίους έχουμε μια διαδρομή αρκετών χρόνων στην πόλη γνωστή στους περισσότερους και την οποία δεν αποποιούμεθα. Αντίθετα πιστεύουμε ότι είναι ένα στοιχείο που μας δίνει αυτήν την ώθηση να διεκδικήσουμε και πάλι μετά από μια παρένθεση τετραετίας το τιμόνι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής”

Στη συνέχεια μίλησε για τον προεκλογικό αγώνα στο Ηράκλειο αρχικά χαιρετίζοντας την πληθώρα υποψηφιοτήτων (7 ή 8): “Αυτό είναι θετικό και σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον...η αυτοδιοίκηση είναι μια κατ' εξοχήν δημοκρατική διαδικασία άμεσα λαϊκή και πολύ κοντά στον πολίτη. Για αυτό και ακριβώς ο μεγάλος αριθμός των συνδυασμών που συμμετέχουν δίνει την δυνατότητα για έναν ευρύτερο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων...” Σε αυτό το σημείο απηύθυνε πρόσκληση προς τις υπόλοιπες παρατάξεις για τη διενέργεια ανοιχτής συζήτησης (debate) στην πλατεία με την υποβολή κοινών ερωτημάτων από δημοσιογράφους και πολίτες.

Περνώντας στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε πως οι δυνάμεις του στο Ηράκλειο είναι διασπασμένες. “Αυτό δεν είναι κακό αλλά δημιουργεί μια προοπτική διάσπασης μιας ευρείας δημοκρατικής παράταξης η οποία έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της πόλης για 24 χρόνια είτε με τον Γιώργο Ηλιακόπουλο ως Δήμαρχο είτε με εμένα” σχολίασε για να προσθέσει ότι αυτό δεν σημαίνει πως η δημοκρατία απαγορεύει και θέτει στενά όρια στον κάθε υποψήφιο να υπακούει “όχι αυτό που θεωρεί ότι είναι πρόσκληση της κοινωνίας αλλά σε αυτό  που είναι επιταγή και επιβολή του κομματικού του φορέα...”.

Ο κ. Μαστοράκος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η παράταξη θα πάει καλά στις εκλογές και θα είναι ο πρώτος συνδυασμός το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου “Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις μας δεν ευστοχήσουν εγώ δεν θα περιμένω την Παρασκευή να πάρω απόφαση. Την Κυριακή το βράδυ θα κάνω δήλωση για την προτίμηση της παράταξής μας για τη δεύτερη Κυριακή.

Μιλώντας για την προεκλογική εκστρατεία ο κ. Μαστοράκος είπε πως η παράταξη έχει ήδη εκδώσει πρόγραμμα από πέρσι το οποίο θα επανακυκλοφορήσει εμπλουτισμένο αλλά με τις ίδιες βασικές αρχές. Επίσης, θα βγαίνουν σε τακτά διαστήματα ανακοινώσεις για επί μέρους θέματα. Σχετικά με το ψηφοδέλτιο είπε πως θα είναι αντιπροσωπευτικό όσον αφορά  την ηλικιακή εκπροσώπηση, την επαγγελματική διαστρωμάτωση, την κοινωνική σύνθεση των Ηρακλειωτών, τις γειτονιές μεταξύ άλλων.

Εδώ δήλωσε ότι δεν θα γίνουν δεκτά στο ψηφοδέλτιο πρόσωπα που έχουν συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάδειξη της νυν διοίκησης. “Για εμάς η διοίκηση αυτή ήταν μια παρένθεση αρνητική για την πόλη μας. Και όσοι συνέβαλαν στην ανάδειξή τους θεωρούμε ότι έχουν βλάψει την πόλη.... και μάλιστα μου κάνει εντύπωση η αγωνία συναδέλφων συνυποψήφιων να συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιο τους ανθρώπους που προέρχονται από την τωρινή διοίκηση. Αυτό ίσως να είναι μια αναγνώριση μιας συνεργασίας που ανέδειξε τον κ. Γεωργόπουλο Δήμαρχο το 2006 ”      

Το τελευταίο μέρος της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στη διοικητική μεταρρύθμιση, τον “Καλλικράτη”. Αρχικά λοιπόν θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο νόμος καλύπτει τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση. Μετά όμως πέρασε στο μείζον πρόβλημα της περικοπής κονδυλίων από την αυτοδιοίκηση (1,4 δις μέχρι στιγμής το 2010 και αναμένονται άλλα 3 δις την επόμενη τριετία) και  δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης λόγω αυτής της οικονομικής ασφυξίας.

«Είμαστε ανοιχτοί σε προγραμματικές συγκλίσεις»
Μετά την εισαγωγική ομιλία έγιναν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Στο ερώτημα για τα αίτια της εκλογικής ήττας του 2006 είπε πως οι βασικοί παράγοντες είναι τρεις: η φθορά λόγω της πολύ μεγάλης χρονικής διαδρομής στα ηνία του Δήμου, το γεγονός πως η παράταξη του κ. Γεωργόπουλου εκείνη  την περίοδο βρήκε τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πολύ υψηλά και βέβαια η διάσπαση της παράταξης.

Απαντώντας στο (αυτο)ερώτημα γιατί επιμένει να είναι υποψήφιος Δήμαρχος τόνισε πως η παράταξη είναι ανοιχτή σε προγραμματικές συγκλίσεις. Μάλιστα στάθηκε σε δήλωση που είχε κάνει ο κ. Μπάμπαλος σε συνέντευξή του στο Χ-τύπο με την οποία έλεγε ότι: «Εγώ δεν περιμένω κάτι από τον κ. Μαστοράκο. Νομίζω, όμως, ότι οι συμπολίτες μας περιμένoυν από εκείνον» ζητώντας διευκρινίσεις από τον «φίλο και σύντροφο Νίκο». Τέλος, ερωτηθείς για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας είπε πως σεβάστηκε την διαδικασία που ξεκίνησε ο κομματικός του φορέας, ενώ υπογράμμισε πως έκανε προσπάθειες για ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν.    

Στην  ερώτηση του Χ-τύπου αν θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο συνδυασμό από το χώρο του ΠΑΣΟΚ  η απάντησή του ήταν θετική. Ένα δεύτερο ερώτημά μας ήταν τι θα πράξει αν το ΠΑΣΟΚ δώσει χρίσμα σε άλλο υποψήφιο. Η απάντησή του ήταν πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την παράταξη. Πάντως, ο ίδιος σημείωσε πως θα στήριζε μια υποψηφιότητα γνωστού ονόματος που θα μπορούσε να ενώσει το χώρο.

Από το www.xtypos.gr