ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε αυτά τα 3,5 χρόνια διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής έκανε ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος στη “Βίλα Στέλλα” την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου.

Η παρουσία των πολιτών του Ηρακλείου ήταν εντυπωσιακή και οι προαύλιοι χώροι του κτιρίου γέμισαν από κόσμο ενώ αρκετοί έμειναν όρθιοι. Το παρών έδωσαν ακόμα εκλεκτοί συνάδελφοι του κ. Γεωργόπουλου όπως ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου και υποψήφιος Αντιπεφερειάρχης, κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Δημήτρης Τζίτζιφας, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης και ο πρώην Δήμαρχος Πεύκης, κ. Παύλος Καμάρας.

Η εκδήλωση είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα (με γιγαντοοθόνες που προέβαλαν βίντεο με τα επιτεύγματα της διοίκησης και φροντισμένη σκηνοθετική επιμέλεια) και ουσιαστικά σηματοδότησε το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας της κυβερνώσας παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”.

Πριν μιλήσει ο κ. Γεωργόπουλος στο βήμα ανέβηκαν οι υπόλοιποι Δήμαρχοι που μίλησαν με θερμά λόγια για τον Δήμαρχο Ηρακλείου ζητώντας από τον κόσμο να τον στηρίξει και να του δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσει το Δήμο για μια ακόμα τετραετία. Βέβαια δεν έλειψαν οι αναφορές στη σημερινή δύσκολη κατάσταση της αυτοδιοίκησης καθώς και στις προσπάθειες των δημοτικών αρχών να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των δήμων εν μέσω κρίσης και περικοπών των πόρων τους.

Τα εμπόδια
Ο Δήμαρχος ξεκινώντας την ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους έδωσαν το παρών στην εκδήλωση περνώντας κατευθείαν στην επίθεση εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων: «Στέλνετε μήνυμα σε εκείνους που ήρθαν με πρόσωπο και έφυγαν με προσωπείο, στους εκπροσώπους του αμαρτωλού καθεστώτος ότι αποτελούν πλέον παρελθόν και σε όλους εκείνους που επί σειρά ετών δρούσαν χωρίς προτάσεις αλλά με παλινωδίες, υπόγειες διαδρομές, χαϊδέματα, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και στείρο αρνητισμό»

Tο πρώτο σκέλος της ομιλίας του ήταν επικεντρωμένο στο τι παρέλαβε η νυν διοίκηση από την προηγούμενη διοίκηση Μαστοράκου και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. «Το όραμα μας για το αγαπημένο μας Ηράκλειο πέρασε από πρωτοφανείς δυσκολίες και ανέλπιστες εξελίξεις κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ο Δήμος είχε δυσβάστακτα χρέη που σήμερα με τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και κυρίως τις υποχρεώσεις προ του 2007 προσεγγίζουν τα 28 εκ. ευρώ. Αν στο χρέος αυτό προσθέσουμε το γεγονός πως δεν βρήκαμε καμία μελέτη και κανένα σχεδιασμό για την ανάπτυξη της πόλη μας. Αν λάβουμε ακόμα υπόψη μας την καταραμένη κρίση που άγγιξε και γονάτισε και τον ήδη χειμαζόμενο  Δήμο μας, έχουμε μια σαφή εικόνα των προκλήσεων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε, ακολούθως, πως παρά το «κατεστημένο 20 ετών» και τα «πισώπλατα μαχαιρώματα» η παράταξη έμεινε όρθια και με συνέπεια υλοποίησε την πολιτική της για την ανάπτυξη της πόλης. «Είμαστε υπερήφανοι για αυτήν την πολιτική γιατί στηρίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συνδημότες μας… αυτή η ανθρωποκεντρική πολιτική είναι απολύτως συμβατή με τις κοινωνικές ανάγκες και τις επιταγές της εποχής μας» δήλωσε.

Περνώντας στο αναπτυξιακό επίπεδο ο Δήμαρχος είπε πως η ανάπτυξη της πόλης άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά μετά την πραγματοποίηση πολλών μελετών ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις.
«Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο χρειάζεται θάρρος, αποφασιστικότητα, σύνεση, νοικοκύρεμα και πάνω από όλα ετοιμότητα. Έπρεπε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αναστραφεί το κλίμα και ο διασυρμός του Ηρακλείου. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές κάποιοι δυστυχώς ποιούσαν την νήσσα ή σχεδίαζαν πως θα χτίσουν το δικό τους αύριο, το δικό τους προφίλ» τόνισε ο κ.
Γεωργόπουλος αφήνοντας αιχμές και για τη στάση στελεχών της παράταξης που αποχώρησαν από αυτήν. 

Σε αυτήν την πορεία η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είχε να αντιμετωπίσει, πέρα από τεράστια προβλήματα, «οργανωμένα συμφέροντα και  ένα πολυετές κατεστημένο», «προσωπικές στρατηγικές» και «ένα μέρος του υπαλληλικού προσωπικού με γραφειοκρατικές και στείρες δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες».

Ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως η παράταξη έβαλε τις βάσεις για μια νέα εποχή με δουλειά, προγραμματισμό, διαφάνεια και ήθος σηματοδοτώντας ένα σκηνικό μακριά από κόμματα. «Στοιχεία όπως η εντιμότητα, η εργατικότητα, η προσήλωση στο καθήκον μας δίνουν το δικαίωμα να σας κοιτάμε στα μάτια γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργούμε» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργόπουλος προχώρησε στην απαρίθμηση των επιτευγμάτων της διοίκησης σε όλους τομείς ευθύνης του Δήμου.


«Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου»
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η πρώτη επιτυχία της διοίκησης ήταν το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας με κύριο βήμα την περιστολή των δαπανών. Προτεραιότητα δόθηκε στη διευθέτηση των χρεών και των δανείων του παρελθόντος και ενώ η διοίκηση έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατασχετήρια και νομικές διεκδικήσεις εις βάρος του Δήμου. Από το 2007 μέχρι το 2009 οι ταμειακές υποχρεώσεις του Δήμου μειώθηκαν κατά 4 εκ. ευρώ ενώ αυξήθηκαν τα εισπραχθέντα έσοδα μας. Παράλληλα, όπως είπε, τακτοποιήθηκαν οφειλές και πρόστιμα του παρελθόντος των δημοτικών επιχειρήσεων και αποπληρώνεται μέρος των χρεών προς εργολάβους ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Δήμου   

Περνώντας στον τομέα της εργατικής πολιτικής ο κ. Γεωργόπουλος στάθηκε στη μετατροπή των επιχειρήσεων και τη μεταφορά 234 εργαζομένων στο Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα. «Δεν τους έφερα για μικροπολιτικούς λόγους. Τους έφερα γιατί συνειδητά το πίστευα. Δεν μπορούσα να συνδέσω το όνομα μου με ανεργία» δήλωσε.

Έργα
«Τα προηγούμενα χρόνια η πόλη έμεινε πίσω όσον αφορά τα έργα υποδομής και οι γειτονιές είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Εμείς προσπαθήσαμε να αναστρέψουμε αυτήν την κατάσταση με έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών» είπε ο Δήμαρχος και υπογράμμισε τη διεκδίκηση και εξασφάλιση «δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκτέλεση έργων σε ολόκληρη την πόλη. Ενδεικτικά, ανέφερε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, την ανακατασκευή δρόμων, τον εκσυγχρονισμό παιδικών χαρώ, τον εξωραϊσμό των εισόδων και άλλων κοινόχρηστων χώρων της πόλης, την ανάπλαση παραρεμάτιων περιοχών, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σημείωσε ακόμα την ένταξη προς χρηματοδότηση έργων όπως η ανέγερση Παιδικού Σταθμού στο Παλαιό  Ηράκλειο, η διαμόρφωση δρόμων σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μέσα από το πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη».

Σχετικά με τον τομέα της καθαριότητας επεσήμανε την αύξηση οχημάτων και την ενίσχυση του εξοπλισμού της υπηρεσίας, τη διάθεση νέων κάδων απορριμμάτων, την ψήφιση νέου Κανονισμού Καθαριότητας και την προώθηση της ανακύκλωσης στην πόλη, μεταξύ άλλων.

Παιδεία

Ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε πως η διοίκηση έδωσε βάρος στην ενίσχυση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών για τους οποίους είπε πως είναι από τους καλύτερους της Αττικής. Αναφέρθηκε ακόμα στη διάθεση εκατοντάδων χιλιάδων ευρών σε εργασίες συντήρησης και επισκευών σχολικών κτιρίων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατασκευή του 2ου Λυκείου στο Παλαιό Ηράκλειο, την χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ του έργου ανέγερσης του 8ου Δημοτικού Σχολείου στην Αγία Τριάδα, στην επικείμενη ανέγερση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και την αναμενόμενη επέκταση του 4ου Δημοτικού. Μίλησε επίσης για τη λειτουργία του «ανοιχτού πανεπιστημίου» και τη βελτίωση της λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης.  

Κοινωνική Πρόνοια
Εδώ ο Δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (άποροι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ) και τη μείωση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Τόνισε επιπλέον πως υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται μια σειρά κοινωνικών προγραμμάτων (όπως τη φιλοξενία παιδιών σε κατασκηνώσεις, την εκμάθηση ελληνικών σε μετανάστριες μητέρες) και μίλησε για τη λειτουργία του δημοτικού ασθενοφόρου. Πληροφόρησε ακόμα τον κόσμο πως ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου.

Αθλητισμός-Πολιτισμός

Στους δύο αυτούς τομείς ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα τμήματα που λειτουργεί ο Δήμος και στα οποία συμμετέχουν πολλοί δημότες καθώς και στις εκδηλώσεις που έγιναν  αυτά τα χρόνια. Υπογράμμισε δε τη βράβευση του Δήμου στην Πανελλήνια Έκθεση Λαϊκού Πολιτισμού καθώς και το χρώμα που δίνουν στην πόλη οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες και την Πρωτομαγιά. Αναφορικά με τους αθλητικούς χώρους είπε πως είναι σε εξέλιξη μια εργολαβία ανάπλασης τους και θύμισε εξάλλου την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στα Ηπειρώτικα

«Να μην αναδείξετε τους επιτήδειους»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος είπε πως η παράταξη κατεβαίνει ανανεωμένη σε αυτές τις εκλογές έχοντας στις τάξεις της έμπειρα στελέχη αλλά και νέα πρόσωπα με στόχο να συνεχίσει το έργο της. «Να μην αναδείξετε την αγραμματοσύνη, μην επιβραβεύσετε την ημιμάθεια, Μην αποθαρρύνετε τους ικανούς, μην αναδείξετε τους επιτήδειους. Κάνετε τις σωστές επιλογές» ήταν η συμβουλή του προς τον κόσμο κλείνοντας εν μέσω χειροκροτημάτων. Μετά το τέλος της ομιλίας αρκετοί έσπευσαν να τον χαιρετήσουν, ενώ ο Δήμαρχος παρέθεσε δεξίωση με την ευκαιρία και της ονομαστικής του εορτής

Απο το www.xtypos.gr