ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Το «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου» σχετικά με θέματα Πολιτισμού – Ελεύθερου χρόνου σημειώνει: «σήμερα βιώνουμε μια περίοδο βαθιάς κοινωνικής αλλά και αξιακής κρίσης. Ζούμε την εποχή του εκχυδαϊσμού στην καλλιτεχνική παραγωγή και της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού. Υπάρχουν πάντως αντίρροπες προς την κυρίαρχη τάσεις. Υπάρχουν καλλιτέχνες που δημιουργούν αναζητώντας διέξοδο χωρίς να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, πρωτοβουλίες που κερδίζουν κόσμο έξω από λογικές μάρκετινγκ, πολίτες που αντιστέκονται στην απογοήτευση και συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, νέες συλλογικότητες κόντρα στο ρεύμα του ατομικισμού και της αποξένωσης προτείνουμε και διεκδικούμε:

-  Τη δυνατότητα χρήσης και αξιοποίησης από τους πολίτες των χώρων της πόλης, υπαίθριων αλλά και κλειστών (για εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις, διαλέξεις, στούντιο, κινηματογραφικές προβολές κ.ά.).

- Ενίσχυση των νέων καλλιτεχνών και της ερασιτεχνικής δημιουργίας χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς της δυνατότητας έκφρασης. Οι πλατείες, οι ελεύθεροι χώροι και οι γειτονιές να αποκτήσουν νέα ζωή αγκαλιάζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία.

-  Τα ίχνη της ιστορίας στο Ηράκλειο να αναδειχθούν. Το κτήμα Φιξ μπορεί να γίνει πάρκο πολιτισμού.

- Ο κινηματογράφος «Άνοιξη» που έχει κηρυχθεί μνημείο του πολιτισμού, να λειτουργήσει πάλι με πρωτοβουλία του Δήμου.

- Να διατίθεται ένα τμήμα του δημοτικού ραδιοφωνικού προγραμματισμού σε καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και σε ερασιτέχνες ράδιο-παραγωγούς.

- Διαρκής ενημέρωση και εμπλουτισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με νέους τίτλους βιβλίων. 
Εξοπλισμός με ικανό αριθμό υπολογιστών και προμήθεια της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής για διασύνδεσή της με τις μεγάλες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και μουσεία του κόσμου. Προοπτικά, δημιουργία μιας νέας με σύγχρονες και λειτουργικές προδιαγραφές ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των αναγνωστών και ερευνητών.

- Με τη στήριξη του Δήμου να σχεδιάζονται προγράμματα επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες (δωρεάν μαθήματα εκμάθησης, χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, χρήσης διαδικτύου, δημιουργία δημοτικών internet καφέ)». Περισσότερα για τις θέσεις συνολικά του «Δικτύου» στο http://www.diktiopoliton.org