ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στις θέσεις για τις οποίες προσλήφθηκαν θα γυρίσουν οι υπάλληλοι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής που απασχολούνται σήμερα σε άλλες υπηρεσίες, όπως έχει αποφασίσει η νέα Δημοτική Αρχή της πόλης.
Στο Δήμο Ηρακλείου (όπως και σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας) υπάρχουν υπάλληλοι που απασχολούνται σε άλλο αντικείμενο από αυτό για το οποίο προσλήφθηκαν. Κάποιοι δε εξ αυτών δουλεύουν σε άλλες υπηρεσίες επί σειρά ετών.

Αυτές οι μετακινήσεις έγιναν είτε (στη συντριπτική πλειοψηφία τους) σαν προσωπικές εξυπηρετήσεις από πολιτικά πρόσωπα είτε προκειμένου να καλυφθούν κενά σε υπηρεσίες του Δήμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετές  περιπτώσεις αφορούν την ταλαιπωρημένη και υποστελεχωμένη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου (καθαριότητα, πράσινο).

Το θέμα τέθηκε στη νέα διοίκηση από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου πάγια θέση του οποίου, όπως έχει εκφραστεί δημοσίως αρκετές φορές, είναι να γυρίσουν οι εργαζόμενοι πίσω στις ειδικότητες τους.  Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Χτύπος από την Πρόεδρο του Σωματείου κα Κική Καραγεώργου και τον Γραμματέα, κ. Ηλία Λοίζο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 112 (!) άτομα που δουλεύουν εκτός των οργανικών τους θέσεων στο Δήμο τα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Όπως μας είπαν, το φαινόμενο ξεκίνησε επί δημαρχίας του κ. Μαστοράκου αλλά διογκώθηκε την περασμένη περίοδο της δημοτικής αρχής Γεωργόπουλου όπου οι μετακινήσεις υπαλλήλων είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Ο Σύλλογος είναι κάθετα αντίθετος στις μετακινήσεις για λόγους ηθικούς, λειτουργικούς αλλά και νομικούς. Κατά αρχάς οι εργαζόμενοι που θα έπρεπε να είναι στην καθαριότητα και δουλεύουν σε γραφεία ή άλλες υπηρεσίες συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια (π.χ. ΒΑΕ) κάτι που είναι άδικο για τους άλλους εργαζόμενους που δουλεύουν μαζί τους όπως μας  η κα Καραγεώργου.

Έπειτα υπάρχει και το ζήτημα των ευθυνών των πολιτικών και υπηρεσιακών προϊσταμένων αν συμβεί ένα ατύχημα στο χώρο εργασίας που βάζει ο κ. Λοίζος. Τέλος, κάποιες υπηρεσίες υπολειτουργούν όπως η καθαριότητα λόγω έλλειψης υπαλλήλων όταν αρκετοί που θα έπρεπε να δουλεύουν εκεί βρίσκονται σε γραφεία.   

Έγγραφη διαμαρτυρία του Σωματείου
Το Σωματείο έχει στείλει και έγγραφη διαμαρτυρία προς τη νέα Δημοτική Αρχή (όπως είχε κάνει και με την προηγούμενη). Σε αυτήν σημειώνει ότι ο νόμος 3584/2007 ορίζει πως σε επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες που δεν μπορεί να καλυφθούν άλλο τρόπο επιτρέπεται να ανατίθεται στον υπάλληλο συναφή καθήκοντα άλλου κλάδου με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου έως δύο μήνες. Παράταση του ανωτέρω χρονικού περιθωρίου έως ακόμα έξη μήνες ακόμα επιτρέπεται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο είναι δυνατή μετά από αίτηση η απόσπαση υπαλλήλων Δήμου προς Κοινωφελή Επιχείρηση για δύο έτη που μπορούν να παραταθούν για ισόχρονο διάστημα εφ όσον υπάρχει σχετική ανάγκη και αιτιολογείται επαρκώς.

Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση Δημάρχου κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δ.Σ. της επιχείρησης. “Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και επειδή παρατηρείται το φαινόμενο να υπηρετούν εργαζόμενοι του Δήμου εκτός της υπηρεσίας που έχουν προσληφθεί σύμφωνα με τα τυπικά προσόντα και το ΦΕΚ διορισμού τους και προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων διατυπώνουμε την αξίωση να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στην θέση για την οποία προσλήφθηκαν και εφόσον υπάρχουν ανάγκες να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία” αναφέρεται στο έγγραφο του σωματείου που προειδοποιεί πως είναι έτοιμο να εξαντλήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.   

Δήμαρχος: “Έχω δώσει εντολή να προχωρήσουν οι μετακινήσεις”
Αναφορά στο ζήτημα έκανε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Παντελής Βλασσόπουλος έπειτα από παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκου Κουτρούλη, ο οποίος είχε ρωτήσει αν αληθεύει η πληροφορία πως, μετά από συμφωνία Δημοτικής Αρχής και Σωματείου, οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν εκεί που πρέπει να δουλεύουν.

Ο κ. Βλασσόπουλος τόνισε πως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα με Διευθυντές υπηρεσιών του Δήμου και ο ίδιος έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι μετακινήσεις των υπαλλήλων με την εξαίρεση των Νομικών Προσώπων που συγχωνεύονται. Η σχετική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από το www.xtypos.gr