ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ"

Για μια ακόμα φορά κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη» Νίκος Μπάμπαλος ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος οδικών αξόνων, νησίδων, πεζοδρομίων και αλλού στα διοικητικά όρια της Πόλης μας.

Μετά από έλεγχο έχει προκύψει ότι τόσο οι μεταβατικές όσο και οι λοιπές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου δεν έχουν εφαρμοστεί με σημαντικές καθυστερήσεις, τόσο, που να δικαιολογούν σκέψεις για σκοπιμότητες.

Οι χώροι που έχουν τοποθετηθεί οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες δεν έχουν καθοριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με συνέπεια όχι μόνο να μην έχουν καταβληθεί τα τέλη διαφήμισης, αλλά να αμφισβητείται και η νομιμότητα της είσπραξης των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Το δικαίωμα εκμετάλλευσης των χώρων αυτών είχε παραχωρηθεί στη Δημοτική Επιχείρηση του ραδιοφώνου, πλην όμως από το 2007 η περιφέρεια έκρινε μη νόμιμη τη διαδικασία αυτή.

Μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια αφαίρεσης διαφημιστικών πινακίδων, καθώς και περιπτώσεις μη επιβολής προστίμων αν και είχαν εντοπιστεί παράνομα διαφημιστικά πλαίσια, ενώ καταγράφεται αδυναμία είσπραξης του μεγαλύτερου μέρους των προστίμων που έχει επιβληθεί για παράνομα διαφημιστικά πλαίσια.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την αποξήλωση και απομάκρυνση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, καθώς και να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την είσπραξη των προστίμων και των τελών διαφήμισης.

Τέλος ζητάμε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο με λεπτομέρειες για σχετικές υποθέσεις που αφορούν τα έτη 2008 και 2009.