... ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ 2ΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

“Φωτιές” άναψε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ηρακλείου η συζήτηση για τα οικονομικά στοιχεία της 2ης Σχολικής Επιτροπής. Η αποκάλυψη του πρόεδρου της ΔΕΠ (Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας) και δημοτικού συμβούλου Η. Μπάρμπα, πως ο απολογισμός των ετών 2008 και 2009 που ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είχε προηγουμένως ψηφιστεί από την ίδια τη σχολική επιτροπή θορύβησε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων όπου και τοποθετήθηκαν σε έντονο τόνο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠ ξεκίνησε την εισήγηση του με ένα σύντομο ιστορικό όπου και ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους στην εισήγηση του πως με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης βρέθηκαν εξώδικα για ξενόγλωσσα βιβλία που αγοράστηκαν το 2008 και είναι απλήρωτα. Μην μπορώντας να εξιχνιαστεί το τι έχει γίνει ο κ. Μπάρμπας συγκάλεσε τη 2η σχολική επιτροπή όπου και συνεδρίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Μετά από αναλυτική συζήτησης των συμμετεχόντων και τις απόψεις που ακούστηκαν την οικονομική διαχείριση των παρελθόντων ετών, αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή για καταγραφή των οικονομικών στοιχείων βάσει αποδείξεων, τιμολογίων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων. Η έρευνα αφορούσε τα έτη 2006 έως και 2010 και η συνεδρίαση της 2ης σχολικής επιτροπής έγινε παρόντος του νομικού συμβούλου του δήμου κ. Παρασκευόπουλου.

Στην εισήγηση του ο κ Μπάρμπας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις/αναφορές των διευθυντών σχολείων και μελών της σχολικής επιτροπής, οι οποίοι δεν υπόγραψαν τον απολογισμό του 2008 και του 2009,οι οποίοι όμως ψηφίστηκαν από προηγούμενα δημοτικά συμβούλια.

«Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας», είπε ξεκαθαρίζοντας τη στάση του ο πρόεδρος της ΔΕΠ. «Την απάντηση θα τη λάβετε από τον ορκωτό λογιστή. Εγώ δεν μπορώ να πω λείπουν τόσα. Έρχομαι και σάς παραθέτω μια οικονομική καταγραφή των ετών 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 και σας λέω ΔΕΚΟ 61.216 ευρώ, ξενόγλωσσα 5.038 ευρώ, λοιποί προμηθευτές 5.000 ευρώ και σύμφωνα με αυτά που γράφουν στην παράγραφο γ΄ είναι κι άλλες 7.000 ευρώ περίπου. Υπάρχουν έξοδα τα οποία δεν έχουν προσφορές, έξοδα τα οποία σε κάποια δεν έχουμε αποδείξεις. Αποφασίσαμε να πάμε σε ορκωτούς λογιστές».

Διευκρινιστικά πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Φαρμάκης: «Η άποψη του προέδρου της σχολικής επιτροπής είναι ότι το έλλειμμα είναι 7.000 ευρώ, η εισήγηση του προέδρου της δημοτικής επιτροπής παιδείας δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα».

«Αν θυμάμαι καλά κι οι συνάδελφοι που ήταν ας με διαψεύσουν ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής παιδείας μας τα είχε φέρει εδώ ότι όλα είναι εντάξει», ήταν η αιχμηρή διαπίστωση του δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» Δ. Τσεκούρα.

Σε εξίσου σκληρή γραμμή ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Παπαδημητρίου συμπλήρωσε: «Προφανώς και πρέπει να μπει κάποιος ορκωτός λογιστής εφόσον υπάρχει τέτοιο πόρισμα από τους γραμματείς του δήμου παρόλα αυτά όμως η πρόταση που κάνει η διοίκηση πρέπει να συμπληρωθεί. Οι απολογισμοί του 2008 και του 2009 δεν έχουν ψηφιστεί από τη σχολική επιτροπή έχουν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό πρέπει να ανακληθεί όπως και να χει».

Μετά από μια σειρά ερωτήσεων τόσο για τις οφειλές της επιτροπής όσο και για τις αποφάσεις που λείπουν ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» Ν. Μπάμπαλος σημείωσε: «Για πρώτη φορά τίθεται σε γνώση και δικιά μου και του σώματος, οι αναφορές δηλώσεις των διευθυντών του 7ου, 4ου, του ειδικού σχολείου και του 6ου δημοτικού κι οι οποίοι έχουν ενστάσεις για τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής. Θα συμφωνήσω με τον κ. Παπαδημητρίου. Υπάρχει ζήτημα. Εμείς συμφωνούμε με την άποψη του κ. Μπάρμπα. Είναι αδιανόητο μια σχολική επιτροπή να έχει οφειλές 70.000 ευρώ, να υπάρχει έλλειμμα 14.000 ευρώ, να υπάρχουν δαπάνες για μεγάλα πόσα χωρίς αποφάσεις της σχολικής επιτροπής, χωρίς τις αντίστοιχες προσφορές και τη νόμιμη διαδικασία. 

Και υπάρχει ζήτημα με τις θέσεις των διευθυντών όπως καταγράφηκαν το 2010 και το 2009. Κι ανεξάρτητα από το πόρισμα των ορκωτών, εκτιμώ ότι θα πρέπει να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάκληση των αποφάσεων σχετικά με τους απολογισμούς, γιατί απεκρύβησαν από το σώμα σημαντικά έγγραφα».

Μιλώντας για συγκεκριμένα περιστατικά, όπως οι ζημιές στο ειδικό σχολείο της Καζαντζάκη, τα προβλήματα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις των σχολείων, και λοιπά επισκευαστικά επιμέρους προβλήματα που κλήθηκαν να λύσουν, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κ. Χατζημήτσος.

«Να έρθετε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να καταγγείλετε τη διοίκηση», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Ηράκλειο η πόλη μας» Κ. Κουτρούλης. «Δε σας έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση το Δημοτικό Συμβούλιο. Δε σας δίνει κανείς το δικαίωμα να κάνετε επισκευαστικά στα σχόλια σας. Έχετε λειτουργικά και είναι για άλλες χρήσεις. Τα 60 χιλιάρικα που δώσατε, θα φέρουν τα σχολεία σε αποτέλεσμα να τους κόψουν το ρεύμα. Δε σας έδωσε κανένας το δικαίωμα να παίζετε με τη λειτουργία των σχολείων. Δεύτερον, αποκρύπτονται οι αναφορές των διευθυντών σχολείων, παραπλανάτε το Συμβούλιο, παίρνετε την έγκριση και σιωπάτε. Για μένα δεν είναι θέμα ορκωτών και 7000. Είναι θέμα μισού ευρώ. Είναι δημόσιο χρήμα».

«Πιστεύω ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο παραπλανήθηκε» είπες την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος. «Σήμερα υπάρχουν στοιχεία που δεν ήταν στη γνώση του και για αυτό πήρε αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν να γνώριζε και οι συνάδελφοι να πήραν μια τέτοια απόφαση. Σήμερα λοιπόν που γνωστοποιείται το θέμα ερχόμαστε να προκαλέσουμε τον έλεγχο με τον ορκωτό λογιστή και να ανακαλέσουμε αυτές τις αποφάσεις».

«Θέμα ευαίσθητο και με πολλές νομικές προεκτάσεις» χαρακτήρισε το θέμα ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας πως σε περίπτωση που οι ανακλήσεις των αποφάσεων έπρεπε να αποφασιστούν άμεσα, οι αποφάσεις θα έπρεπε να βρεθούν και να αναγνωστούν από μικροφώνου για να είναι τυπικά σωστή η απόφαση και πρότεινε αναβολή του θέματος για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα μπορούσε να έρθει συνδυαστική η πρόταση και για τον ορκωτό λογιστή αλλά και για την ανάκληση των αποφάσεων που ως τότε θα είχαν βρεθεί.

Με δεδομένη όμως και την συγχώνευση των σχολικών επιτροπών και το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας όπου το θέμα αναγκαστικά θα καθυστερούσε ο δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος πρότεινε την υπερψήφιση της εισήγησης του προέδρου της ΔΕΠ Η. Μπάρμπα για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων για τα χρόνια 2006-2010 της 2ης σχολικής επιτροπής από ορκωτό λογιστή και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να έρθει το θέμα της ανάκλησης των αποφάσεων, όπου και ψηφίστηκε ομόφωνα από τους δημοτικούς συμβούλους. Ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε πως το επόμενο πρωί θα έκανε γραπτώς το αίτημα του στη δημοτική αρχή για ανάκληση των εν λόγω αποφάσεων, βρίσκοντας αυτές μόνος από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, «ως είχε χρέος να πράξει για την καθαρότητα του ονόματος του».

Από το www.zonews.gr