4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Ο ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΡΕΜΑΛΑ

Δεν έμεινε ασχολίαστη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για τους πιο χρεωμένους Δήμους της χώρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του Σώματος την Τρίτη 10 Μαΐου.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου, παρά την οικονομική του δυσπραγία, δεν είναι μέσα στους 58 πιο χρεωμένους δήμους των οποίων τα χρέη ξεπερνούν το 100% των ετήσιων τακτικών εσόδων τους και βρίσκεται στην 106η θέση της σχετικής λίστας με το χρέος του να φτάνει το 79% των εσόδων του. Βέβαια εδώ πρέπει να αναφερθεί πως σε αυτήν την καταγραφή έχει υπολογισθεί μόνο το χρέος των Δήμων και όχι  των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων (είναι σε εξέλιξη η καταγραφή τους). 

Πρώτος λοιπόν έκανε αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη” κ. Νίκος Μπάμπαλος, που σημείωσε πως ο Δήμος δεν είναι στη λίστα των πιο χρεωμένων δήμων της χώρας και στη συνέχεια ρώτησε τη Δημοτική Αρχή ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου. Τη χαρά του για το γεγονός πως ο Δήμος δεν είναι στο κόκκινο εξέφρασε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος. “Αποδεικνύεται πως όλα αυτά που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν με θηλιές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” σημείωσε “καρφώνοντας” τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Σταύρο Γεωργόπουλο που είχε παρουσιάσει το Δήμο Ηρακλείου όταν είχε αναλάβει, ως έναν από τους πιο χρεωμένους (σ.σ. τον ένατο συγκεκριμένα) Δήμους της χώρας.

Βέβαια ο κ. Μαστοράκος αναγνώρισε πως ο Δήμος δεν είναι σε άριστη οικονομική κατάσταση αλλά συμπλήρωσε πως όφειλε να κάνει την ανωτέρω διαπίστωση απέναντι στην πρώην παράταξη του “Δημοκρατική Συνεργασία” και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζοντας ο πρώην Δήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, σημείωσε πως η καταγραφή αυτή έχει γίνει χωρίς να ληφθούν υπόψη σημαντικοί παράγοντες όπως οι επενδύσεις που έχει κάνει ο κάθε δήμος. Σαν παράδειγμα χρησιμοποίησε το Δήμο Ηρακλείου που πήρε στο παρελθόν αρκετά δάνεια για να αγοράσει γη, κάτι αποτελεί μια επένδυση και ένα περιουσιακό στοιχείο.    

Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, από την πλευρά του, είπε πως δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τις υποχρεώσεις που είχε ο Δήμος στις 31-12-2010 και τις οποίες παρουσίασε η διοίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέροντας τα 11 εκ. ευρώ από δάνεια (με την τοκοχρεωλυτική δόση στα 2,8 εκ. ευρώ) και τα 6,5 εκ. ευρώ από χρέη σε τρίτους. 



Από το www.xtypos.gr