ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 24.5.2011, το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου – Αξιοπρέπεια Αντίσταση Αλληλεγγύη έθεσε προ ημερησίας διάταξης το θέμα της καταπάτησης του δημόσιου χώρου στην κεντρική πλατεία και στις γύρω περιοχές από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ειρήνη Κατσινοπούλου επισήμανε αρχικά την καταστρατήγηση των προεκλογικών προγραμματικών δεσμεύσεων της σημερινής Διοίκησης του Δήμου για «ένα Δήμο που θα συγκρούεται με τα μεγάλα αλλά και με τα μικρά συμφέροντα των «παραγόντων» της πόλης μας και όχι ένα πρόθυμο υπηρέτη των επιθυμιών τους. Ένα Δήμο που δε θα χαϊδεύει αυτιά, αλλά θα ορθώνει το ανάστημα σε όποιον με τη δράση του βλάπτει το συλλογικό συμφέρον».
Μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης αυτές οι δεσμεύσεις έχουν αποδειχτεί κενές περιεχομένου, καθώς η αυθαιρεσία των καταστηματαρχών στην κεντρική πλατεία και τις γύρω περιοχές, όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά επεκτείνεται.

Το άλλοθι ότι η σημερινή διοίκηση παρέλαβε μια ήδη διαμορφωμένη από χρόνια κατάσταση έχει καταρρεύσει από τις νέες αυθαιρεσίες. Ανενόχλητοι οι καταστηματάρχες τσιμεντώνουν χώρους πρασίνου, κλείνουν και άλλες πρασιές των κτιρίων, συνεχίζουν να μην πληρώνουν τέλη.
Πριν ενάμιση μήνα είχαμε καταγγείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι στην αρχή του πεζόδρομου παράλληλα με την οδό Κηφισιάς στον αριθμό 1, μεγάλο μέρος του παρτεριού δίπλα στις γραμμές του ΗΣΑΠ καλύπτεται με τσιμέντο από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Εστία». Παρά τη δέσμευση του Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων ότι θα ελεγχθεί, όχι μόνο δεν σταμάτησε η παρανομία, αλλά έχει πλέον πλακοστρωθεί και έχει γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες.

Στην οδό Πρασίνου Λόφου 5, έκλεισε με σταθερή κατασκευή η πρασιά από το ψητοπωλείο «Σάββας», τη στιγμή που ρητά ο Νόμος ορίζει ότι τα ακάλυπτα όρια μεταξύ οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής είναι κοινόχρηστοι χώροι. Η πλατεία Έρωτα  έχει κατακλεισθεί από νέα τραπεζοκαθίσματα του ψητοπωλείου «Χάνι».
Αλλά ακόμα και το «ελαφρυντικό» που το πόρισμα 984/1999 του Συνηγόρου του Πολίτη αποδίδει στους ΟΤΑ για την απροθυμία τους να πατάξουν τις αυθαιρεσίες, δηλαδή τα έσοδα που αποφέρουν στα ταμεία των Δήμων  οι καταπατήσεις των κοινόχρηστων χώρων, δεν ισχύει για το Δήμο Ηρακλείου καθώς σύμφωνα με τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία του Δήμου ( 1.1.2011 έως 31.3.2011) :
-    από τα προϋπολογισθέντα έσοδα τραπεζοκαθισμάτων 230.000euro όχι μόνο τα εισπραχθέντα είναι : 0 (μηδέν) αλλά και τα βεβαιωθέντα είναι 0 (μηδέν) (Κ.Α. 0461.001)

-    από τα προϋπολογισθέντα πρόστιμα 100.000 euro όχι μόνο τα εισπραχθέντα είναι : 0 (μηδέν) αλλά και τα βεβαιωθέντα είναι 0 (μηδέν) (Κ.Α. 1513.012)

-    από τα εισπρακτέα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων ετών τελών χρήσης για τραπεζοκαθίσματα προϋπολογισθέντα και βεβαιωθέντα 507.007,74 euro, εισπραχθέντα : 409,38 euro !!! (Κ.Α. 3216.010)
Αυτά τα ποσά είναι μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα, γιατί το σύνολο των εσόδων που δεν εισπράττονται (και από περίπτερα, φόρους κλπ) είναι πολλαπλάσιο. Επιπλέον, αφού τους χαρίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 70% των  οφειλών για πρόστιμα και προσαυξήσεις και ρυθμίστηκε το υπόλοιπο 30% σε 24 μηνιαίες δόσεις, δόθηκε και πρόσθετη έκπτωση 10% σε όσους πλήρωσαν κάποιες δόσεις, με αποτέλεσμα με την 110/ 12.4.2011 απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. να διαγραφούν πρόστιμα 208.929, 17 euro, με μια μόνη συγκεκριμένη επιχείρηση να επωφελείται διαγραφής προστίμων σχεδόν 120.000 euro !!!

Με δεδομένα τα παραπάνω και καθώς οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων ισχύουν μόνο για ένα ημερολογιακό έτος και λήγουν στις 31.12, ερωτάται η Διοίκηση του Δήμου εάν έχουν ανανεωθεί οι άδειες για το 2011, τι έλεγχος έχει γίνει για την τήρηση ή όχι των τετραγωνικών μέτρων που τους παραχωρήθηκαν και αν έχουν πάρει άδεια οι παραβάτες τόσο σε ότι αφορά τόσο στην υπέρβαση του χώρου όσο και στην μη καταβολή των τελών τραπεζοκαθισμάτων.

Τέλος, έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν κάποια σχέδια «αναμόρφωσης» της κεντρικής πλατείας, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και μας προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Έχει τηρηθεί το αυστηρό όριο της κάλυψης κατά 20% του συνολικού χώρου από τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζουν εγκύκλιοι του πρωην ΥΠΕΧΩΔΕ; Διασφαλίζεται το συνταγματικό δικαίωμα  χρήσης των κοινών, στην προκειμένη περίπτωση των κοινόχρηστων χώρων  σε όλους; Διασφαλίζεται ο χαρακτήρας της πλατείας σαν χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και αναψυχής και όχι χώρος κερδοσκοπίας σε βάρος των δημοτών;

Πέραν από το γεγονός ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν έχει παρά εισηγητική προς το Δημοτικό Συμβούλιο αρμοδιότητα για τέτοια θέματα, υπάρχει ένα μείζον θέμα πολιτικής ουσίας και οφείλει η Διοίκηση του Δήμου να φέρει σαν τακτικό θέμα συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου και λήψης απόφασης για τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της πόλης μας.

Σαν Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου δηλώνουμε αποφασιστικά ότι  θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο και τα δικαιώματα των πολιτών ενάντια την ασύδοτη κερδοσκοπία και την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών.

Δικό μας σχόλιο

Με το δελτίο τύπου το δίκτυο πολιτών μας έστειλε και μια φωτογραφία η οποία μας θύμισε μια παλαιότερη και αναρωτιόμαστε αν είναι από το ίδιο σημείο...

ΠΡΙΝ 


ΚΑΙ ΜΕΤΑ?


Σχετική ανάρτηση για το θέμα της τσιμεντοποίησης κοινόχρηστου χώρου υπάρχει στο blog από τις 23 Απριλίου