Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ

Σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή ασκεί ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο-Η Πόλη μας” κ. Κυριάκος Κουτρούλης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Ο κ. Κουτρούλης κάνει λόγο για έλλειψη προγραμματισμού, σχεδίου και στόχευσης εκ μέρους της διοίκησης την οποία κατηγορεί πως προσπαθεί ανεπιτυχώς και πρόχειρα να κάνει μια διαχείριση της καθημερινότητας.
Ο πρώην Αντιδήμαρχος (επί διοίκησης Μαστοράκου) σχολιάζει τα μέτρα της Δημοτικής Αρχής για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και καταθέτει προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Επίσης, μιλάει για τη στάση του στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και δηλώνει υπέρ των συμπράξεων πολιτών και κοινωνικών κινημάτων.

Έχουν περάσει πέντε μήνες από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τη νέα διοίκηση. Ποια είναι τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα που έχετε βγάλει για τη Δημοτική Αρχή του κ. Παντελή Βλασσόπουλου;
Είναι γνωστό ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή εκλέχθηκε από ένα μέρος του εκλογικού σώματος που ήταν πολύ μικρότερο από το 50% του συνολικού. Παρόλα αυτά δημιούργησε κάποιες προσδοκίες σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών για αλλαγή σελίδας στα δημοτικά πράγματα. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η μέχρι τώρα πορεία της δεν προδιαγράφει την αλλαγή αυτή, την ανατροπή αν θέλετε. Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει στόχευση. Υπάρχει μια απλή διαχείριση της μίζερης καθημερινότητας και μάλιστα τις περισσότερες φορές ανεπιτυχώς. Λείπει ο προγραμματισμός, το σχέδιο, το αποτέλεσμα.  Προς το παρόν βέβαια δεν έχουμε κάποιες σημαντικές δράσεις για να αξιολογηθούν είτε θετικά είτε αρνητικά. Αναμένουμε, και εύχομαι πραγματικά, να μην έχουμε τα ίδια, έστω και με πιο ανθρώπινο πρόσωπο, με το πρόσφατο παρελθόν. Τελειώνοντας πρέπει να σας επισημάνω ότι η περίοδος ανοχής εξέπνευσε.

Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο συνολικά για τη χώρα, την αυτοδιοίκηση αλλά και για το Δήμο. Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι πρέπει να δώσει έμφαση η διοίκηση του Δήμου αυτό το διάστημα;
Δυστυχώς για όλους μας η χώρα βρίσκεται στη δυσκολότερη περίοδο από τη μεταπολίτευση. Κάθε ημέρα δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει την επαύριον, αφού καταντήσαμε άλλοι να αποφασίζουν για την τύχη μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση περνάει το δικό της Γολγοθά. Ο «Καλλικράτης», τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν δείχνει ότι μπορεί  να φέρει την οικονομική και διοικητική ευημερία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  αλλά αντίθετα δείχνει ότι επεκτείνει την εξάρτηση από το κεντρικό κράτος που και αυτό με τη σειρά του δεν αποφασίζει μόνο του σήμερα. Το τέλμα του κράτους και της κοινωνίας αντικατοπτρίζεται και στην αυτοδιοίκηση. Τι να κάνει ο άμοιρος πολίτης; Που να στραφεί; Η σημερινή κατάσταση αποτελεί πρόκληση για όλους μας και φυσικά για την αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμος μας πρέπει και οφείλει, όπως κάθε Δήμος, να κάνει την ανατροπή, να αντισταθεί αν θέλετε.  Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία της διοίκησης του Δήμου. Ο πολίτης βαρέθηκε να  βλέπει να γίνονται ασύστολες δαπάνες για «άρτον και θεάματα» για να προβάλλεται η εκάστοτε διοίκηση, για να βγαίνουν φωτογραφίες τα μέλη της και να ποζάρουν στις εφημερίδες. Απαιτεί εκδηλώσεις ουσίας και άνευ δαπάνης.

Ο Δήμος οφείλει να οργανώσει την  τοπική κοινωνία μας. Να δημιουργήσει σοβαρούς θεσμούς που θα δημιουργήσουν μια κοινωνική ομπρέλα, ενισχύοντας  σημαντικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενισχύοντας στην ουσία όλους τους εν δυνάμει ανέργους πολίτες, αυτούς που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, αλλά με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του πολίτη. Για να γίνουν αυτά χρειάζεται τόλμη, φαντασία και αλλαγή νοοτροπίας.

Οι δημοτικοί άρχοντες πρέπει να καταλάβουν ότι το στοίχημα είναι να τεθούν ολοκληρωτικά στην υπηρεσία του πολίτη, ο οποίος πλέον δικαίως απαιτεί, και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί το σκαλί για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η ρήξη με το παρελθόν και με το σύστημα που «διοικεί» το Δήμο μας, εντός και εκτός αυτού,  και επιπλέει με κάθε διοίκηση. Η αξιοκρατία, η ισονομία και η δικαιοσύνη είναι ασφαλείς  αρχές για την ανατροπή. Οφείλει ο Δήμος να δώσει στον πολίτη που δεν είναι καθημερινά στο Δημαρχείο αυτά που του ανήκουν, να προνοεί γι αυτόν.  

Ο Δήμος οφείλει να είναι παρών στην καθημερινότητα του πολίτη. Η δικαιολογία ότι δεν έχουμε λεφτά είναι πια τόσο κοινότυπη. Μεγαλόπνοα έργα δεν είναι προγραμματισμένα, ούτε είναι εύκολο να γίνουν. Οι νοοτροπίες, όμως, μπορούν να αλλάξουν δεν κοστίζει τίποτα. Θα μπορούσαμε βέβαια να πούμε πολλά ακόμα.    

Μια από τις χρόνιες πληγές του Δήμου είναι η κατάσταση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η εικόνα της καθαριότητας στην πόλη. Συμφωνείτε με τις μέχρι σήμερα κινήσεις της διοίκησης και ποια είναι τα μέτρα που  θεωρείτε εσείς αναγκαία για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η προσωπική αλλά και η παραταξιακή μας θέση είναι πως η Δ/νση Περιβάλλοντος είναι η σημαντικότερη Δ/νση στον Δήμο μας, αλλά και σε κάθε Δήμο. Λόγω της σπουδαιότητας της είναι ευάλωτη σε πολιτικές αλλά και γενικότερες παρεμβάσεις. Οι πληγές που της δημιουργήθηκαν διαχρονικά είναι σοβαρές αλλά σίγουρα αναστρέψιμες, αν υπάρχει πολιτική βούληση. 

Η σημερινή διοίκηση εξήγγειλε τη λήψη δυο «μέτρων». Το ένα αφορούσε τη μεταφορά όλης της Διεύθυνσης από την περιοχή πλησίον της Λεωφ. Κύμης, στο Άνω Ψαλίδι, σε χώρο εκτός Ηρακλείου και μάλιστα στη Μεταμόρφωση, δίπλα στα Λύματα, και το άλλο αφορούσε την επιστροφή του προσωπικού που υπηρετούσε σε άλλες υπηρεσίες.

Για το πρώτο πρέπει να επισημάνω ότι απαρέγκλιτη θέση της παράταξης μας αποτελεί η απομάκρυνση ολόκληρης της Διεύθυνσης από το Ψαλίδι γιατί λειτουργεί δίπλα στο γήπεδο που παίζουν παιδιά και σε σπίτια δημιουργώντας πρόβλημα διαβίωσης στους κατοίκους. Θα προτιμούσαμε βέβαια να μεταφερθεί σε χώρο εντός του Ηρακλείου, ή πολύ κοντά σε αυτό, για να μην δημιουργούνται προβλήματα κόστους και μετακίνησης των υπαλλήλων. Αν και κάναμε διάφορες προτάσεις η διοίκηση τις απέρριψε και τελικά επέλεξε τον ανωτέρω χώρο που είχε από την αρχή σχεδιάσει. Ενώ λοιπόν μας είχε διαβεβαιώσει ότι ο χώρος αυτός διαθέτει την υποδομή για την μεταφορά ολόκληρης  της Διεύθυνσης, μας ενημέρωσε προσφάτως ότι δεν θα μεταφερθούν  άμεσα το πλυντήριο των οχημάτων και το συνεργείο. Και πραγματικά αναρωτιέμαι...το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τη μεταφορά όλης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου  του πλυντηρίου και του συνεργείου γιατί αυτά δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα στους κατοίκους και στους αθλούμενους.

Ωστόσο, τελικά δεν υπάρχει έτοιμη υποδομή για να μεταφερθούν. Θα πληρώνει ο Δήμος λοιπόν 2900 ευρώ το μήνα, υπέρογκο ποσό για τα σημερινά δεδομένα, για να αλλάξει το παρκινγκ των απορριμματοφόρων και για τα υπόλοιπα θα...δούμε. Μα το πλυντήριο και το συνεργείο δημιουργούν τα προβλήματα λόγω της αθλιότητας των εγκαταστάσεων. Καταλάβατε τώρα γιατί σας μίλησα προηγουμένως για έλλειψη στόχευσης; Όλα γίνονται στο πόδι. Εύχομαι να μην αναγκαστούμε σαν Δήμος να εγκαταλείψουμε τον χώρο, όπως τον εγκατέλειψε ο Δήμος Πεύκης.

Και ερχόμαστε τώρα στο προσωπικό. Μου δόθηκε μια κατάσταση με 42 άτομα τα οποία υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες και τα οποία σύμφωνα με την εξαγγελία του  κ. Δημάρχου θα επέστρεφαν στις θέσεις τους στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Δυο μήνες μετά την εξαγγελία έχουν επιστρέψει επτά άτομα εκ των οποίων τα τέσσερα ανήκαν στην Υπηρεσία Πρασίνου. Επίσης, τρεις κλήθηκαν σε απολογία, αν και είχαν έγγραφα από υγειονομικές επιτροπές που τους απαγόρευαν για λόγους υγείας την απασχόληση στην καθαριότητα και ενώ έχουν υποβάλλει αίτημα για μετάταξη σε άλλη υπηρεσία. Το αποτέλεσμα είναι 35 άτομα να παραμένουν στις θέσεις τους, γιατί κάποιοι τους έκριναν απαραίτητους και αμετακίνητους.

Η Υπηρεσία Πρασίνου διαλύθηκε γιατί διαθέτει 4-5 εργάτες μόνο, δυο εργαζόμενες αισθάνονται δικαίως αδικημένες και αγανακτισμένες γιατί αυτές μόνο πλήρωσαν το μάρμαρο και σημειωτέον ήταν εξαίρετες στην εργασία που προσέφεραν πριν τη μετακίνηση τους. Και τέλος οι τρεις που οδηγήθηκαν στο πειθαρχικό είναι επίσης αγανακτισμένες γιατί τιμωρήθηκαν αν και είχαν πρόβλημα υγείας και δεν έχει προχωρήσει η μετάταξή τους που εξάλλου την δικαιούνται. Αυτό σαφώς δεν είναι αξιοκρατική,  δίκαιη, ισόνομη και συνετή διοίκηση. Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν εξετάζονται πριν τις εξαγγελίες όλοι οι παράμετροι, δεν υπάρχει στόχευση.

Για εμάς, αφού εξαγγέλθηκε  από τον κ. Δήμαρχο, όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς καμία διάκριση έπρεπε να επιστρέψουν στις θέσεις τους και όχι μόνο αυτοί αλλά και όλοι όσοι  υπηρετούν στο Δήμο σε άλλες θέσεις γιατί αυτό απαιτεί η δικαιοσύνη και η ισονομία. Αν δεν μπορείς να τα εφαρμόσεις καλύτερα να μη τα εξαγγέλλεις. Και βέβαια πιστεύουμε στο διάλογο και όχι στις πειθαρχικές ποινές. Αυτό όμως είναι θέμα νοοτροπίας.

Συνοπτικά για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, κατά την γνώμη μου, πρέπει άμεσα να ληφθούν τα εξής μέτρα: Επισκευή όλων των οχημάτων καθώς και των λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας. Αποκατάσταση της αξιοπιστίας  του Δήμου έναντι των πιστωτών, ώστε μετά από νόμιμες διαδικασίες να προμηθευτεί η Δ/νση τα αναγκαία για τη λειτουργία της μεταξύ των οποίων και τα καύσιμα. Μείωση του λειτουργικού κόστους με καθιέρωση συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Αλλαγή διαχείρισης των απορριμμάτων με διαχωρισμό στην πηγή, ώστε να μειωθεί ο όγκος αυτών  που είναι για αποκομιδή. Και πολλά άλλα που χρειάζονται σχέδιο το οποίο όμως απουσιάζει σήμερα.

Εδώ και μήνες ακούμε πως τα οικονομικά του  Δήμου Ηρακλείου είναι στο “κόκκινο”. Ωστόσο, το Ηράκλειο είναι εκτός της λίστας των 58 δήμων που μπαίνουν στο μνημόνιο της αυτοδιοίκησης. Ποια είναι η εκτίμήση σας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου;
Δεν σας κρύβω ότι με ανακούφιση ακούσαμε ότι ο Δήμος μας δεν είναι στους 58 Δήμους που θα μπουν υπό επιτήρηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαιρόμαστε, επειδή ο Δήμος είναι λιγότερο χρεωμένος από κάποιους άλλους Δήμους. Ζηλεύω πολύ τους Δήμους, όπως το Δήμο Ιλίου, οι οποίοι δεν χρωστάνε. Αν δεν υπάρξει συνολικό σχέδιο διαχείρισης των οικονομικών, πολύ φοβάμαι ότι θα είμαστε στους επόμενους 58 Δήμους.

Το προβλημα και οι ευθύνες είναι διαχρονικές, αλλά πρέπει όλοι να σκύψουμε στο πρόβλημα και πρωτίστως η διοίκηση στην οποία πέφτει το βάρος να εκπονήσει σχέδιο για να διατηρήσει ο Δήμος μας τουλάχιστον την αυτοτέλεια του. Προσοχή στις άσκοπες δαπάνες.

Ο Νίκος Μπάμπαλος ακολούθησε τη δική του πορεία στις δημοτικές εκλογές και δεν δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει ρότα. Πόσο πιθανή θεωρείτε τη σύμπραξη όλων των τοπικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές;
Το να ανήκεις σε οποιοδήποτε πολιτικό φορέα πιστεύω ότι είναι προσωπική και συνειδητή επιλογή του καθενός. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι μέλος κάποιου πολιτικού φορέα   όταν και μόνο σε συμφέρει. Δεν πιστεύω στις συμπράξεις δυνάμεων που φέρουν «ταμπέλες», αληθινές ή ψευδεπίγραφες, αλλά στις κοινωνικές  συμπράξεις των πολιτών και κοινωνικών κινημάτων που τελευταία έχουν αναπτυχθεί.

Αυτές οι συμπράξεις θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Το τι θα κάνει ο καθένας είναι δικό του θέμα. Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για μένα και  προσωπικά δεν με απασχολούν συμπράξεις δυνάμεων πολιτικών φορέων, όπως τις κατονομάζετε,  σε τοπικό επίπεδο. 

Επικριθήκατε από κάποιους για την απόφαση σας να διαλύσετε τη δημοτική κίνηση που είχατε συγκροτήσει λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές, και να συμμετέχετε στη νέα παράταξη υπό τον Νώντα Σπυρόπουλο. Για ποιους λόγους πήρατε αυτήν την απόφαση; Nιώθετε δικαιωμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων;
Πραγματικά επικρίθηκα από άτομα, κυρίως, που τα ίδια με επέκριναν και όταν είχα ανακοινώσει τη συγκρότηση της δημοτικής κίνησης που είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής.

Η απόφαση για τη συμμετοχή της “Νέας Πορείας” στην παράταξη “Ηράκλειο-η Πόλη μας”, όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, ήταν συλλογική και όχι προσωπική καθώς ελήφθη, κατά πλειοψηφία, από τα μέλη της παράταξης. Μάλιστα κάποιοι που διαφώνησαν συμμετείχαν τελικά σαν υποψήφιοι στη νέα παράταξη.

Η άποψη που επικράτησε στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι υπήρχε αφενός μεγάλος κατακερματισμός των δυνάμεων και αφετέρου έπαιξε καταλυτικό ρόλο η προσχώρηση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» στη νέα παράταξη.

Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η απόφαση αυτή κρίθηκε  από τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και τους ευχαριστώ, όπως επίσης και η νέα παράταξη με τον Νώντα Σπυρόπουλο, η οποία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Το ερώτημα τώρα δεν είναι αν αισθάνομαι εγώ δικαιωμένος. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αισθάνεται δικαιωμένος ο πολίτης που στήριξε την ενιαία παράταξη, η οποία θα μπορούσε σήμερα να εφαρμόζει το πρόγραμμα της, εάν δεν υπήρχε για δεύτερη φορά διάσπαση.

Aν τεθεί θέμα αρχηγίας της παράταξης σας στο μέλλον, θα θέσετε υποψηφιότητα;      
Το ερώτημα σας είναι πολύ πρόωρο. Αυτό που τώρα με απασχολεί είναι το μέλλον της χώρας μας, γιατί από αυτό εξαρτάται το μέλλον των παιδιών μας  και η επιβίωση του Δήμου μας. Στην σημερινή εποχή η αρχηγία είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην συνολική πολιτική που εφαρμόζει μια παράταξη. Αυτό νομίζω κρίνεται και λιγότερο τα πρόσωπα. 

Από το www.xtypos.gr