ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιδήμαρχος Μαρία Γαλακτοπούλου σε συνεργασία με τον επιστημονικό σύμβουλο του δήμου Νίκο Σταυρόπουλο και τους Σταύρο Κοκοσιούλη και Κώστα Κυριακάκη. Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο Ν. Σταυρόπουλος το πρόγραμμα που εκπονήθηκε είναι σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου πάνω στις ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου. Στόχος του είναι η βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας με την απλούστευση διαδικασιών, της εσωτερικής επικοινωνίας και της κατεύθυνσης των αρμοδιοτήτων. 

Επίσης βασικός στόχος είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών αυξάνοντας τον τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες, απόλυτα διαδραστικό και προπάντων διαφανή. Πολύ μεγάλη καινοτομία αποτελεί το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων που θα προωθηθεί και θα επιτευχθεί μέσα από το νέο πρόγραμμα. Με το νέο αυτό σύστημα, το οποίο είναι ιστοσελίδα που βρίσκεται online στο διαδίκτυο, καθένας εργαζόμενος ή αιρετός του δήμου έχει την δυνατότητα πρόσβασης από οποιοδήποτε σημείο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η νέα ιστοσελίδα του δήμου που θα είναι θεμελιωμένη στη διαδραστικότηττα θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβρη ενώ μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση των εργαζόμενων του δήμου στη χρήση της νέας ιστοσελίδας.

Ωστόσο ήδη παρουσιάστηκε μια πρώτη γεύση από τον τρόπο με τον οποίο θα καταχωρούνται τα αιτήματα των δημοτών. Οι δημότες θα μπορούν να υποβάλλουν ένα αίτημα τηλεφωνικά, με fax, ηλεκτρονικά με email ή στο 15580 που αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα για αυτό το σκοπό. Κατά την καταχώρηση θα συμπληρώνονται τα στοιχεία του αιτήματος, του αιτούντα και θα δίδεται η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του αιτήματος. Τα στάδια θα είναι η καταχώρηση, η προώθηση, η έναρξη επίλυσης και τελικά η ολοκλήρωση. Ο δημότης θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός του και να ενημερώνεται σχετικά.

Σημαντική παράμετρος είναι η δυνατότητα του συστήματος να δημιουργεί σημαντικά στατιστικά στοιχεία τόσο για τον αριθμό των αιτημάτων όσο και για το χρόνο επίλυσης των αιτημάτων.
Μετά το τέλος της παρουσίασης τοποθετήθηκε ο Νώντας Σπυρόπουλος επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Η Πόλη μας, που θεώρησε ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει πρώτα συζητήσεις με τους εργαζόμενους προκειμένου το πρόγραμμα να εξυπηρετεί τις ανάγκες του δήμου.

Απαντώντας ο Ν. Σταυρόπουλος δήλωσε ότι έχουν γίνει τέτοιες επαφές και σημείωσε ότι το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από το μηδέν ικανοποιώντας τις ανάγκες του δήμου και ακολουθώντας τις υποδείξεις των εργαζόμενων και των υπεύθυνων των τμημάτων. Απο την πλευρά της η Μ. Γαλακτοπούλου δήλωσε ότι έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Ν. Σπυρόπουλο για το συγκεκριμένο θέμα και περιμένει την ανταπόκριση του.

Επί του προγράμματος τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Όραμα για το Ηράκλειο Γιώργος Παπαδημητρίου ο οποίος χαιρέτησε την δημιουργία του προγράμματος, θεώρησε ότι είναι σημαντικό ο δήμος να αξιοποιεί ηλεκτρονικά εργαλεία σαν αυτό ή το gis του δήμου (gis.iraklio.gr) που είναι μια δορυφορική απεικόνιση όλων των σημείων αναφοράς του δήμου που μέχρι πρόσφατα δεν βρισκόταν σε λειτουργία. Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του ως προς το ότι πρέπει να υπάρχει και μια πρόβλεψη ικανοποίησης των αιτημάτων καθώς τα αιτήματα που θα συγκεντρώνονται στο δήμο θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα ικανοποίησης.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ο Νίκος Σταυρόπουλος σημείωσε ότι θα γίνει μια εκτενέστερη και λεπτομερέστερη παρουσίαση του προγράμματος στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηλέκτρας Αποστόλου και μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί και η νέα ιστοσελίδα του δήμου που θα υπογραμμίζει το διαδραστικό χαρακτήρα της λειτουργίας της.

Όπως σχολίαζε μετά το τέλος της παρουσίασης ο Ν. Σταυρόπουλος μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι ολόκληρη αυτή η νέα μηχανογραφημένη δομή έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο δήμος εφόσον έγινε εκ των έσω με εργαζόμενους του δήμου.

Από το www.zonews.gr