ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

H πολιτική του Δήμου Ηρακλείου Αττικής όσον αφορά τους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τον προϋπολογισμό του νεοσύστατου Οργανισμού  Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας.
Μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του Νομικού Προσώπου, κ. Γιώργου Οικονομίδη, οι παρεμβάσεις των μελών της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν στη λειτουργία των παιδικών σταθμών και ιδιαιτέρως των σταθμών της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΟΙΠΗΑ αλλά και το γεγονός πως ο τιμές των τροφείων θα είναι υψηλότερες στους σταθμούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ από αυτούς των υπόλοιπων. 

Αρχικά ήταν ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης που ρώτησε πως θα λειτουργήσουν οι σταθμοί της ΚΕΚΟΙΠΗΑ. Ακολούθησε ο επικεφαλής της “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος που κατέθεσε τον προβληματισμό του σχετικά με το γεγονός πως ενοποιούνται οι πρώην κρατικοί παιδικοί σταθμοί με τους σταθμούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ που ως γνωστόν λειτουργούν σε άλλα κτίρια, με διαφορετικές υποδομές.  “Θα έπρεπε να συζητηθεί το θέμα και να πάρουμε μια απόφαση για την πολιτική της διοίκησης αναφορικά με τους Παιδικούς Σταθμούς. Δεν μπορούμε να έχουμε σταθμούς με 50 ευρώ και σταθμούς με 250 ευρώ. Πρέπει να ομογενοποιήσουμε την πολιτική του Δήμου. Έχετε αυξημένη ευθύνη” τόνισε ο κ. Μπάμπαλος.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, είπε πως η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών είναι ένα θέμα ύψιστης σημασίας για το Δήμο. Ο ίδιος τόνισε πως, από τη στιγμή που οι σταθμοί της ΚΕΚΟΙΠΗΑ λειτουργούν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και οι γονείς συμφωνούν, μια διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική στους Παιδικούς Σταθμούς δεν θα ήταν καταστροφική. “Δεν είναι κακό να έχουμε σταθμούς πρώτης και δεύτερης ταχύτητας μέχρι οι σταθμοί της δεύτερης να φτάσουν αυτούς της πρώτης...δεν χρειάζεται να τα ισοπεδώνουμε όλα προς τα κάτω” είπε. Την αναβάθμιση των σταθμών και τη θέσπιση ίδιων διδάκτρων από τη στιγμή που ολόκληρο το προσωπικό πλέον ανήκει στο ίδιο Νομικό Πρόσωπο ζήτησε η κα Μαριάννα Ζούρου. 

“Σταθμοί δύο επιλογών και όχι δύο ταχυτήτων”
“Εξαιρετικό” χαρακτήρισε το έργο που γίνεται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ο Αντιδήμαρχος Νεολαίας κ. Γιάννης Κεσκινίδης που ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν σταθμοί δύο ταχυτήτων στο Δήμο και οι εργαζόμενοι κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Ζητούμενο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η αναβάθμιση του επιπέδου όλων των σταθμών.    

Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής τόνισε αρχικά πως στο πρόγραμμα της παράταξης ήταν η ενοποίηση της πολιτικής ενώ πρόσθεσε και αυτός πως δεν υπάρχουν σταθμοί δύο κατηγοριών. Ο κ. Βλαντής εξήγησε πως η διαφορετική τιμοκαταλογιακή πολιτική υπάρχει γιατί στους πρώην κρατικούς σταθμούς η επιλογή των παιδιών γίνεται βάσει  κοινωνικών κριτηρίων ενώ στους σταθμούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ δεν υπάρχουν περιορισμοί.

“Αν θέλουμε να κάνουμε μια ομογενοποίηση στην τιμολογιακή πολιτική πρέπει να το συζητήσουμε ευρύτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο” παρατήρησε. “Είμαστε περήφανοι για τους Παιδικούς Σταθμούς. Έχουμε σταθμούς δύο επιλογών και όχι δύο ταχυτήτων. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο σε όλους τους σταθμούς” δήλωσε η Αντιδήμαρχος κοινωνικής Πολιτικής, κα Δέσποινα Καμπούρη. Ο κ. Οικονομίδης είπε από την πλευρά του πως η προσπάθεια της διοίκησης είναι να διατηρήσει τους Παιδικούς Σταθμούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ σε υψηλό επίπεδο και ταυτόχρονα να ανεβάσει τιο επίπεδο των δημοτικών πρώην κρατικών σταθμών προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα για την ένταξη του Οργανισμού στο χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, μέσω του οποίου θα υπάρξει επιδότηση τροφείων για 240 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς (σ.σ. είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ. 

Δήμαρχος: “Καλύψαμε τις αδυναμίες ετών”
Μιλώντας τελευταίος ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος υπογράμμισε  πως ήταν επιλογή της διοίκησης να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο για τους Παιδικούς Σταθμούς και όχι επιταγή του “Καλλικράτη” και εδώ θύμισε τις σκηνές που έζησε το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών της ΚΕΚΟΙΠΗΑ που από τη μια πλευρά ζητούσαν να μεταφερθούν στο Δήμο και από την άλλη ήταν συνεχώς απλήρωτες.

Ο Δήμαρχος είπε πως οι οφειλές στους εργαζόμενους της ΚΕΚΟΙΠΗΑ έχουν τακτοποιηθεί όπως και ένα πολύ μεγάλο μέρος των υπόλοιπων χρεών της επιχείρησης. “Καλύψαμε τις αδυναμίες ετών και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όποια άλλη αδυναμία παρουσιαστεί” είπε ο Δήμαρχος που φάνηκε ανοιχτός να συζητήσει την τιμολογιακή πολιτική σε μια επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εν τέλει ο προϋπολογισμός του Νομικού Προσώπου ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα αν και πρέπει να θυμίσουμε εδώ πως απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι παρατάξεις της αριστεράς λόγω της συμμετοχής στους σε κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ. Λόγω Μεσοπρόθεσμου). 

Από το www.xtypos.gr