ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΤΑ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ

Εκμεταλλευόμενοι την απουσία πολλών κατοίκων και τη «χαλαρή» λειτουργία του Δήμου παραμονές Δεκαπενταύγουστου, ορισμένοι από τους καταστηματάρχες της Πλατείας νόμισαν ότι θα μας πιάσουν στον ύπνο και άρχισαν τον «εξωραϊσμό» των αυθαίρετων κατασκευών που  έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία. Όμως οι φύλακες αγρυπνούν.

Με ιδιαίτερη σπουδή και φυσικά με την απόλυτη κάλυψη της Διοίκησης του Δήμου  οι παράνομες κατασκευές επιχειρείται  να νομιμοποιηθούν, υλοποιώντας (και μάλιστα τροποποιώντας το κατά πως τους εξυπηρετεί) ένα σχέδιο της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου. Ένα σχέδιο  που υποτίθεται ότι εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της 16.5.2011 της επιτροπής Ποιότητας  Ζωής, ενώ απλώς παρουσιάστηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών χωρίς να παρθεί καμιά απόφαση και με μια τουλάχιστο περίεργη αντίληψη περί δημοκρατικών διαδικασιών παρουσιάζεται ως τετελεσμένο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι «νέες» κατασκευές επί του χώρου της πλατείας διαφέρουν από τις παλιές μόνο ως προς την καθαίρεση των πλαγίων χωρισμάτων. Οι διαστάσεις τους είναι ίδιες με τις διαστάσεις των παλιών κατασκευών, διατηρώντας έτσι την κατάληψη πολύ μεγάλου ποσοστού από τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας.

Ακόμα  χειρότερα, στην παραπάνω συνεδρίαση καταργήθηκε, χωρίς καμιά εξήγηση ή έστω τυπική δικαιολογία, η εντελώς αντίθετης αντίληψης απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (αρ.10 της 21-03-2011) που ήταν επίσης πρόταση της  Διοίκησης και σύμφωνα με την οποία οι υπάρχουσες κατασκευές θα καθαιρούντο άμεσα, έως το τέλος Μαρτίου, και θα αντικαθίσταντο από άλλες κινητές κατασκευές, όπως παραδείγματος χάριν ομπρέλες τετράγωνης κάλυψης.

Από την σωρεία των παραβάσεων που συντελούνται απροκάλυπτα στην Πλατεία, αναφέρουμε ενδεικτικά την καταστρατήγηση της Υπουργικής Απόφασης 52716/20-11-2011, σύμφωνα με την οποία: «Κατασκευές και εγκαταστάσεις εξοπλισμού για την λειτουργία των χώρων όπως: στέγαστρα, κιόσκια, τέντες και περίπτερα που συνολικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 20% της επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου και θα πρέπει να εντάσσονται σε εγκεκριμένο συνολικό σχεδιασμό»


Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου έχει επανειλημμένα απαιτήσει  να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για  τη  διαμόρφωση και τις χρήσεις των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και τις επιτρεπόμενες λειτουργίες των καταστημάτων ιδίως της κεντρικής Πλατείας.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι είναι νομική υποχρέωση του Δήμου η έκδοση κανονιστικής απόφασης που να διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων, σαν  χώρους συνάντησης, αναψυχής, κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασης και ταυτόχρονα να χωροθετεί πόσο και ποιο μέρος μπορεί να διατεθεί για οικονομική δραστηριότητα, θέτοντας κανόνες και όρους διάθεσης και εκμετάλλευσης τους.


 Η τήρηση της αρχής της νομιμότητας έχει σκοπό την εξυπηρέτηση και προστασία των αναγκών των Δημοτών-Πολιτών του Ηρακλείου και είναι υποχρέωση όλων μας. Όταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα πρυτανεύουν, παραβιάζουν την νομιμότητα και η εξυπηρέτησή τους αποτελεί προεξάρχον κριτήριο για την Διοίκηση, τότε η Δημοκρατία μας χωλαίνει.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.