ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΗΣ 6ΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών σχετικά με την  οικονομική διαχείριση σε δύο πρώην σχολικές επιτροπές του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, τη 2η και την 6η, παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), κ. Ηλία Μπάρμπα.

Πρόκειται για δύο σχολικές επιτροπές που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν το Δήμο λόγω των καταγγελιών που έχουν διατυπωθεί από μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των επιτροπών. Αρχικά λοιπόν παρουσιάστηκε το πόρισμα για την 6η Σχολική Επιτροπή όπου υπάρχει μια χρόνια διαμάχη μεταξύ της πρώην Προέδρου, κας Καλλιόπης Μέλιου και μελών της Επιτροπής με κύριο αντικείμενο αρχικά την άρνηση της κας Μέλιου να υπογράψει σύμβαση με τον ΟΣΚ για την πληρωμή των καθαριστριών, κάτι που θεωρούσε παράνομο. Αργότερα όμως η κόντρα επεκτάθηκε και στα οικονομικά της Επιτροπής.

Ο κ. Μπάρμπας τόνισε λοιπόν πως έπειτα από τον έλεγχο  δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο στα οικονομικά  της Σχολικής Επιτροπής και δεν διαπιστώθηκε παράβαση. “Για εμάς δεν υπάρχει θέμα με την 6η Σχολική Επιτροπή” τόνισε χαρακτηριστικά. Την ικανοποίησή τους για την κίνηση της Δημοτικής Αρχής να βάλει ορκωτούς να ελέγξουν μια υπόθεση που ταλάνισε το Δήμο εξέφρασαν τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος, κ. Νίκος Μπάμπαλος. Εν τέλει το Σώμα ομόφωνα έκρινε πως δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα διαχείρισης στη Σχολική Επιτροπή.

Καλλιόπη Μέλιου: “Η δίωξή μου αποδείχτηκε καθαρά πολιτική”
Εμφανώς ικανοποιημένη, δικαιωμένη αλλά και ανακουφισμένη παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η  πρώην Πρόεδρος της 6ης Σχολικής Επιτροπής, κα Καλλιόπη Μέλιου. Στη δήλωση που έκανε προς το Σώμα η κα Μέλιου ανέφερε τα εξής: “Για το σημερινό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο θέλω να ελπίζω ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να μιλήσω. Ακούστηκαν πολλά, κατηγορήθηκα για πολλά. Τα στοιχεία μηδέν.

Η μοναδική μου επιδίωξη ήταν η σωστή λειτουργία του θεσμού των Σχολικών Επιτροπών, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να συμβαίνει με όλα τα θέματα, όσο διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή μέσα από τους θεσμούς. Το να παρανομεί το κράτος είναι επικίνδυνο, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να προσπαθεί να μας κάνει συνένοχους. Αρνήθηκα να γίνω συνένοχος και προσπάθησα να το καταλάβουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι. Γονείς, διευθυντές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι γενικά. Κατηγορήθηκα ότι παίζω «κομματικά παιχνίδια στην πλάτη μικρών παιδιών».

Δηλώνω ότι κομματικά παιχνίδια έπαιξαν αυτοί που αρνήθηκαν να ενοχλήσουν την εκάστοτε κυβέρνηση, που απέφυγαν να προχωρήσουν σε οποιονδήποτε κατάλληλο τρόπο πίεσης, που θα μπορούσε να αποφέρει τη επίλυση του προβλήματος των καθαριστριών από το υπουργείο Παιδείας.  Εκτός αν η τήρηση του νόμου και η άρνηση να υπογράψω παράνομες συμβάσεις θεωρείται θέση μόνο της άκρας αριστεράς.  Το αποτέλεσμα… Η παράνομη αντικατάστασή μου, διότι δεν αναφέρθηκε κανένα παράπτωμα στο οποίο να έχω υποπέσει. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι όποια φωνή αντιδρούσε στα προστάγματα του όποιου υπουργού, έπρεπε να σβήσει.

Ένας κόσμος ο οποίος θα αντιδρούσε δεν θα οδηγούσε στην σημερινή κατάσταση την οποία μάλλον από χρόνια προετοίμαζαν. Η προηγούμενη διοίκηση έπρεπε να μην αφήσει να ακούγεται καμία αντίθετη φωνή.  Η δίωξή μου αποδείχθηκε καθαρά πολιτική. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε ένα κατασκευασμένο πρόβλημα, που αφορούσε στην σχολική επιτροπή όπου ήμουν πρόεδρος εγώ, ενώ σοβαρότερα προβλήματα σε άλλη σχολική επιτροπή αγνοήθηκαν η αποσιωπήθηκαν αν και είχαν εγγράφως γνωστοποιηθεί. Δεν επεκτείνομαι άλλο.

Όσα ακούστηκαν μέσα και έξω από αυτήν την αίθουσα είναι και πολλά και γνωστά. Θα περίμενα αυτοί που με κατηγόρησαν άδικα να έχουν ζητήσει δημόσια συγνώμη, Η σιωπή τους ανακαλύπτει τον ένοχο, συκοφαντικό χαρακτήρα των προθέσεών τους. Δεν έχω τίποτα να πω σε όσους θα έπρεπε να με στηρίξουν αλλά δεν το έκαναν, φαντάζομαι γιατί τόσο μπορούσαν τόσο έκαναν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Νόρα Κατέχη, Γιώργο Μαστοράκο και Νίκη Σαρηγιανιδου για την στάση τους μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και θα επιμείνω για ακόμα μία φορά. Όχι συμμετοχή στις παρανομίες της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει την χώρα στην κατάρρευση. Όχι στις παράνομες συμβάσεις.”

Σε Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης η 2η Σχολική Επιτροπή
Αντίθετα, δεν ήταν τόσο ευχάριστα τα πράγματα στο πόρισμα για τη 2η Σχολική Επιτροπή. Ο κ. Μπάρμπας τόνισε πως υπάρχουν προβλήματα που καταγράφει η έκθεση των ορκωτών όπως τα ταμειακό έλλειμμα ύψους 46.229.83 ευρώ που προκύπτει από το έτος 2007 μέχρι και το 2010. Επίσης, τίθεται ζήτημα και με τις αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου με τις οποίες εγκρίθηκαν Απολογισμοί της Σχολικής Επιτροπής οι οποίοι είχαν καταψηφιστεί από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου.

Η πρόταση του κ. Μπάρμπα εδώ ήταν να παραπεμφθεί το θέμα σε Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, κάτι που έγινε δεκτό από το Σώμα και όπως φαίνεται η συγκεκριμένη υπόθεση θα έχει συνέχεια.

από το www.xtypos.gr