ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΣΤΟ Χ-ΤΥΠΟ

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ηρακλείου, κα Δέσποινα Καμπούρη, μιλάει στην παρακάτω συνέντευξή της στο Χ-τύπο για τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες μέσα σε ένα δύσκολο για το Δήμο και τους πολίτες οικονομικό περιβάλλον.

Η κα Καμπούρη εξηγεί, επίσης, για ποιούς λόγους αποφάσισε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης “ΑΚΕΠ - Ηράκλειο Επόμενη Μέρα” και σχολιάζει τη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι πρέπει οι πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας να λογοδοτήσουν και καλεί όλους, πολίτες και πολιτικούς, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να ενεργοποιηθούν. 

Πόσο επηρεάζεται η άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στο Δήμο Ηρακλείου; Πως έχετε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που παρουσιάζεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε όλους τους δήμους;
Σίγουρα αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου σε μια εποχή , που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση μεγαλόπνοων σχεδίων, που χρειάζονται οικονομική ευμάρεια. Όπως ίσως ξέρετε κεντρικά προγράμματα καταργούνται ή ψυχορραγούν, όπως το «βοήθεια στο σπίτι», και τα κονδύλια ελαχιστοποιούνται. Μέσα σε αυτό το κλίμα πρέπει να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα οι υπάρχουσες δομές με ελάχιστο προσωπικό και οικονομικούς πόρους.
Όταν όμως ο στόχος είναι να είσαι δίπλα στον πολίτη, δεν χρειάζεται να φέρνεις «πλούσια δώρα». Η προσπάθειά μας λοιπόν είναι να αγκαλιάσουμε το δημότη, προσφέροντάς του τις υπηρεσίες μας σε κάθε του βήμα.

Στην πράξη τώρα, οι υπάρχουσες δομές, όπως η οικογενειακή προστασία, η εργοθεραπεία, το κέντρο έρευνας και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις, μεταφέρονται σε ιδιόκτητους χώρους, στο ίδιο κτίριο, όπου θα εγκατασταθεί και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, με την οποία απαιτείται άμεση συνεργασία. Έτσι, εκτός του ότι εξοικονομούμε χρήματα από τα μισθώματα, βελτιώνουμε τις συνθήκες λειτουργίας των υπηρεσιών, αφού κάποιοι από τους προηγούμενους χώρους ήταν εντελώς ακατάλληλοι, εξυπηρετούμε τη συνεργασία και τον συντονισμό των υπηρεσιών και  αξιοποιούμε καλύτερα το προσωπικό τους.

Επίσης, καταβάλουμε προσπάθεια να κοινοποιήσουμε ευρύτερα στους δημότες τη λειτουργία αυτών των δομών, ώστε να γνωρίσουν και να εκμεταλλευτούν τις υπηρεσίες που παρέχουν. Ο κόσμος αυτή την εποχή ζητάει τη βοήθεια ειδικών για να στηρίξει όχι τόσο το εισόδημά του, όσο την ψυχή και την ελπίδα του και οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι του Δήμου μας είναι προσανατολισμένοι σε αυτό.

Ακόμα: Επιδίωξή μας είναι να εκμεταλλευτούμε χρηματοδοτικά προγράμματα με στόχο την παροχή βοήθειας στους συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Για παράδειγμα: Στο Ηράκλειο η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό ατόμων με διαταραγμένη ψυχική υγεία, που χρειάζονται στήριξη, δημιουργική απασχόληση και βοήθεια στην επανένταξή τους στην κοινωνία. Για την ενίσχυση αυτών των ατόμων, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός «κέντρου ημέρας» για την καθημερινή τους απασχόληση και εξυπηρέτηση αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ , που χρηματοδοτεί τέτοια προγράμματα.

Στον τομέα της υγείας, αλήθεια είναι ότι έργο του Δήμου είναι να προσπαθεί να διατηρεί υγιείς τους δημότες και όχι να τους θεραπεύει. Γι αυτό χρειαζόμαστε «Κέντρα Πρόληψης» , με προγράμματα συμβουλευτικής και ελέγχου της υγείας και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε , χωρίς να αγνοούμε την ανάγκη των πολιτών για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων , όπου όμως το τοπίο είναι θολό με τις μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων , που είναι σε εξέλιξη.
Τέλος σε συνεργασία με Επιστημονικούς φορείς, Δίκτυα Υγείας αλλά και μεμονωμένους επιστήμονες του χώρου της υγείας εφαρμόζουμε προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για σημαντικά θέματα υγείας και όλα αυτά με ελάχιστο κόστος για τον Δήμο.

Δημιουργήσατε Γραφείο Εθελοντισμού στο Δήμο. Ποια είναι η ανταπόκριση των δημοτών σε αυτήν την προσπάθεια; Τι απαντάτε στις επικρίσεις που δεχθήκατε από την αντιπολίτευση πως υποκαθίστανται οι εργαζόμενοι του Δήμου;
Το γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου ιδρύθηκε με στόχο την προώθηση και τον συντονισμό των εθελοντικών δράσεων στο Δήμο και την ευαισθητοποίηση των δημοτών για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις δράσεις.

Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας είναι ανέλπιστα  μεγάλη, γεγονός που δείχνει τη θέληση των ανθρώπων να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, πέρα από κάθε υστερόβουλη σκέψη για προσωπικό όφελος. Ήδη , μόλις 7 μήνες μετά την ίδρυσή του, το γραφείο εθελοντισμού έχει καταγεγραμμένους περίπου 90 εθελοντές, που έχουν  συγκροτήσει 3 ομάδες δράσης: Περιβάλλοντος και Εκτάκτων Αναγκών - Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας - Νέας Γενιάς, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης των εθελοντών μέχρι τώρα αφορά τη στήριξη μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης, την υποστήριξη της λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου, συμμετοχή στον αντικαρκινικό έρανο , έκδοση και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για την ανακύκλωση, συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα εθελοντισμού, συμμετοχή και βοήθεια στην πραγματοποίηση επιστημονικών-ενημερωτικών εκδηλώσεων , όπως η πρόσφατη σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία για την προσέλκυση εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων.

Για την εκπαίδευση των εθελοντών έχουμε δρομολογήσει την πραγματοποίηση σεμιναρίων από ειδικούς σε θέματα εθελοντισμού , που θα βοηθήσουν τους εθελοντές να κατανοήσουν την ιδέα και το περιεχόμενο του εθελοντισμού και θα τους καθοδηγήσουν έτσι ώστε οι δράσεις τους να είναι πιο αποτελεσματικές και στη σωστή κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη διεξαγωγή, στο άμεσο μέλλον, μαθημάτων πρώτων βοηθειών και φροντίδας ηλικιωμένων,  εκδηλώσεις ενημέρωσης για την αντισεισμική προστασία , την πρόληψη των πυρκαγιών και την προστασία του περιβάλλοντος και τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις. Στις δράσεις που μελετάμε, περιλαμβάνονται επίσης εκστρατείες  για την προσέλκυση των νέων στον αθλητισμό και για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δράσεις καθαρισμού και δενδροφύτευσης κοινόχρηστων χώρων, συμμετοχή σε συνέδρια σχετικά με το Εθελοντικό Κίνημα αλλά και κάθε άλλη δράση , που θα προκύψει από την καταγραφή των αναγκών και από τις προτάσεις των δημοτών μας, που τις περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου , σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσει εργαζόμενους. Το δικαίωμα στην εργασία, και μάλιστα στις μέρες μας , είναι ιερό και ο εθελοντισμός δεν έχει καμία σχέση με την απλήρωτη εργασία , αλλά με την κοινωνικοποίηση, την αλληλεγγύη  και την επικοινωνία των ανθρώπων.

Ένας βασικός άξονας του προεκλογικού προγράμματος της παράταξης ήταν η στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Ποιες δράσεις έχετε αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση;
Οι ευπαθείς ομάδες, χτυπημένες από την οικονομική κρίση, αυξάνονται και πληθύνονται δυστυχώς. Είμαστε δίπλα τους, πάντα με διακριτικότητα, με οικονομική στήριξη σε τακτά χρονικά διαστήματα, με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για άπορους και άνεργους συνδημότες μας.
Αυτό που θα θέλαμε, αλλά δυστυχώς προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι να μειώσουμε κι άλλο ή και να μηδενίσουμε τα δημοτικά τέλη στους άνεργους, άπορους, πολύτεκνους κλπ.
 
Πριν λίγους μήνες επαναλειτουργήσατε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Ποια είναι η προσφορά του στην τοπική κοινωνία και πως έχετε διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα αυθαίρετης αφαίρεσης ειδών που είχαν παρατηρηθεί πέρσι;
Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου σχεδόν κάθε μέρα προστίθενται νέοι , είτε λόγω ανεργίας , είτε λόγω μείωσης εισοδήματος. Δεν είναι ευχάριστο να το διαπιστώνεις αυτό, είναι όμως μια ανακούφιση, όταν ξέρεις ότι μπορείς να βοηθήσεις προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης σε μηνιαία βάση.

Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν αξιοπρεπή χώρο, σεβόμενοι τους δημότες, που με διακριτικό και αξιοπρεπή τρόπο, εξυπηρετούνται μόνο μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η οποία τηρεί τους καταλόγους των δικαιούχων, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα παρεχόμενα προϊόντα θα καταλήγουν μόνο σε όσους τα δικαιούνται και τα έχουν ανάγκη.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι ακόμα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τα χρήματα του προϋπολογισμού , αλλά μέχρι τώρα καταφέραμε να λειτουργεί το Παντοπωλείο με χορηγίες συμπολιτών μας , εμπόρων, εταιρειών, τραπεζών κλπ.

Για ποιους λόγους αποφασίσατε πέρσι να συμμετάσχετε στο συμμαχικό ψηφοδέλτιο της “ΑΚΕΠ-Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα”; Ένα χρόνο αργότερα νιώθετε δικαιωμένη για την απόφαση σας αυτή;
Γεννήθηκα, μεγάλωσα, πήγα σχολείο, ζω και εργάζομαι στο Ηράκλειο και κάθε χρόνο το έβλεπα να μαραζώνει όλο και περισσότερο. Σαν απλός πολίτης λοιπόν, πέρα από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες , θέλησα να δουλέψω γι αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να αποφασίσω να συμμετάσχω στις εκλογές, αφού, μέσα στη ζοφερή κατάσταση που ήδη περνούσε η χώρα μας, ταλαντεύτηκα για καιρό ανάμεσα στην πλήρη άρνηση του πολιτικού συστήματος και στην ελπίδα ότι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Όταν με κέρδισε το δεύτερο, ήταν εύκολη η απόφαση να ενώσω τις δυνάμεις μου με τον συγκεκριμένο συνδυασμό, στον οποίο συμμετείχαν άνθρωποι που εμπιστευόμουν και εξακολουθώ να εμπιστεύομαι, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις.

Δικαιωμένη ένιωσα ήδη από την εκλογή μου, με την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην απόφασή μου οι συμπολίτες μου. Αλλά και σήμερα, ένα χρόνο μετά, αισθάνομαι δικαιωμένη, αφού συμμετέχω σε μια ομάδα ανθρώπων με πολλή όρεξη για δουλειά και με επιθυμία να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο για τη σωστή λειτουργία του Δήμου και τη βελτίωση της ζωής των δημοτών. Και αν κάποιες φορές τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά ικανοποιητικά, ξέρω ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλύτερο.

Πως κρίνετε την στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο;
Είναι αλήθεια ότι με ξενίζει η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης σε κάποια θέματα, που  προτείνουμε σαν Δημοτική Αρχή, όπως στην εισήγησή μου για τη δημιουργία του γραφείου εθελοντισμού του Δήμου, που αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Πιστεύω όμως ότι και η αντιπολίτευση βρίσκεται εδώ για το καλό του Ηρακλείου και πάντα προσπαθώ να βρω μέσα στην αρνητική στάση της θετικά στοιχεία και προτάσεις, που ίσως μπορούμε να υιοθετήσουμε, γιατί δεν μπορώ να ερμηνεύσω την άρνηση απλώς σαν κομμάτι ενός ρόλου.

Πάντως, πάντα ελπίζω και επιδιώκω την καλή και εποικοδομητική συνεργασία με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το καλό του Δήμου μας.

“Όσοι ευθύνονται για την κατάντια της χώρας πρέπει να λογοδοτήσουν”

Ως νεοεισερχόμενη στον πολιτικό στίβο τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, για να αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη οι πολίτες  στους πολιτικούς;
Διάβασα σε μια πρόσφατη έρευνα ότι μόλις το 11% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη.
Διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, ανικανότητα, αυθαιρεσία, πολιτικό ψέμα, ανεντιμότητα, μη τήρηση υποσχέσεων, εξαρτήσεις από συμφέροντα, αλαζονική συμπεριφορά πρέπει να σταματήσουν. Να πάψουν οι πολιτικοί να αδιαφορούν για το κοινωνικό όφελος, μπροστά στην πιθανότητα να εκλεγούν ή να αναρριχηθούν σε αξιώματα. Να καθιερωθεί η πολιτική ευθύνη για τις πολιτικές πράξεις, που βλάπτουν την κοινωνία. Η  χώρα έφτασε στη σημερινή κατάσταση από το πολιτικό σύστημα. Και το πολιτικό σύστημα δεν είναι απρόσωπο. Όσοι ευθύνονται για αυτή την κατάντια πρέπει να λογοδοτήσουν.

Και κάτι ακόμη: να κοιταχτούμε όλοι σε έναν καθρέφτη, όχι παραμορφωτικό, να δούμε τα λάθη μας και να ενεργοποιηθούμε σαν πολίτες.

Από το www.xtypos.gr