ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής αποτέλεσε η πρόταση της διοίκησης του Δήμου για δημιουργία Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία.
Eισηγούμενη το θέμα η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κα Δέσποινα Καμπούρη, τόνισε πως πρόκειται για μια καινούργια δομή που προτείνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και έχει υιοθετηθεί από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας στο οποίο ανήκει και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Η Αντιδήμαρχος εξήγησε πως τα Κέντρα προσφέρουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

- Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας, βάσει τεκμηριωμένων οδηγιών.

- Προσανατολισμό και ενημέρωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας που αναφέρονται.

- Οργάνωση προγραμμάτων μαζικού ελέγχου υγιών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για διάφορα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα (προσυμπτωματικός έλεγχος).
 
- Αντιμετώπιση του μη οξέος μικρού κινδύνου, σε ώρες μη λειτουργίας των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών περίθαλψης. Η κα Καμπούρη είπε πως ο χώρος πρέπει να είναι σε κεντρικό σημείο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προσωπικό των δημοτικών ιατρείων και το ποσό που απαιτείται φτάνει τα 5000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για αγορά λογισμικού και την εκπαίδευση του προσωπικού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. “Είναι μια απλή και πρωτοπόρα δομή που μπορεί να προσφέρει πολλά στους πολίτες στον τομέα της πρόληψης” τόνισε η Αντιδήμαρχος. Απαντώντας σε ερωτήματα του Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κυριάκου Κουτρούλη, η κα Καμπούρη είπε σχετικά με τη στέγη του Κέντρου πως έχουν ζητηθεί οι αίθουσες στην καινούργια υπόγεια διάβαση του ΗΣΑΠ. Για το προσωπικό τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν υπάλληλοι από το υπάρχουν και δεν θα γίνουν προσλήψεις. Πρόσθεσε ακόμα πως δεν απαιτείται γιατρός.

Επιφυλάξεις και προτάσεις από την αντιπολίτευση
Κριτική ασκήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης απέναντι στην πρόταση της διοίκησης. “Την ώρα που ο λαός μένει χωρίς περίθαλψη εμείς θα έχουμε διαμεσολαβητές για την μετακομιδή ανθρώπων” ήταν το αιχμηρό σχόλιο του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλη Λυκούρα.  “Το κεφάλαιο θέλει να επέμβει στον τομέα της υγείας. Θέλει και να μεταφέρει τον κόσμο εκεί που πρέπει να πληρώνει” πρόσθεσε ο κ. Λυκούρας. Η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που έχουν ανάλογες δράσεις που αναλαμβάνουν τα διαδημοτικά δίκτυα υγείας. “Καλή η πρόληψη αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι η παροχή φροντίδας και η περίθαλψης. Το ΕΣΥ έχει απαξιωθεί και είναι ένα καινούργιο πεδίο κερδοφορίας προς ιδιώτες” τόνισε η κα Κατσινοπούλου.

Η ίδια δεσμεύτηκε πως το “Δίκτυο Πολιτών” θα φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης  όπως έχει γίνει σε άλλους δήμους. Ο κ. Κουτρούλης εξέφρασε το φόβο του πως ο Δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτή τη δομή καθώς όπως υποστήριξε χώρος δεν υπάρχει αλλά και ο Δήμος δεν αντέχει νέα μισθώματα. Ο Σύμβουλος της μείζονος ζήτησε να εξεταστεί η ενίσχυση του  Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και να εξεταστεί η δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης με τα 500 ευρώ που προβλέπει η σχετική δαπάνη. “Μήπως θα πρέπει να αφήσουμε τα μεγαλεπήβολα σχέδια και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε συνεργασία με Σχολικές Επιτροπές και δασκάλους;” αναρωτήθηκε και ζήτησε να γίνει ευρεία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Κοινωνική Πολιτική “Θέλω να πιστεύω ότι σας υποχρέωσαν να βάλετε αυτό το θέμα” είπε απευθυνόμενος προς την κα Καμπούρη ο Σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Δημήτρης Τσεκούρας που είναι και γιατρός στο επάγγελμα. “Δεν μπορεί ένας διοικητικός υπάλληλος ή μια νοσηλεύτρια να δώσει συμβουλές προς τους πολίτες. Χρειάζεται ένας γιατρός” εξήγησε ο κ. Τσεκούρας που προέβλεψε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό.

Αντάρτικο από τον Ηλία Μπάρμπα
Η Δημοτική Αρχή δέχτηκε βέλη και εκ των έσω με τον Σύμβουλο της συμπολίτευσης, κ. Ηλία Μπάρμπα να εκφράσει την αντίθεσή του αναρωτώμενος πως θα αντιμετωπίζονται έκτακτα ιατρικά περιστατικά από μια νοσηλεύτρια. Επίσης ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται στοιχεία πολιτών για κερδοσκοπικούς λόγους αλλά μόνο για το μητρώο του Δήμου. Ο κ. Μπάρμπας είπε πως 5000 ευρώ για την αγορά software είναι πάρα πολλά ζητώντας να γίνει αυτή η δουλειά από το Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου.

Παράλληλα, πρότεινε με αυτά τα χρήματα αλλά και με χορηγίες και την συνδρομή εθελοντών να δημιουργηθεί δημοτικό φαρμακείο ώστε να προσφέρονται κάποια βασικά φάρμακα σε άπορους δημότες αλλά και δημοτικό μαγειρίο που να προσφέρει συσσίτιο.  
Ο κ. Μπάρμπας πήρε το λόγο και λίγο πριν τη ψηφοφορία και απευθυνόμενος προς τη Δημοτική Αρχή επανέλαβε πως ιατρικές συμβουλές δεν μπορεί να παρέχονται από άτομα πως δεν είναι αποδεδειγμένα άξια να τις παρέχουν.

Απαντήσεις από τη διοίκηση
Η κα Καμπούρη στη δευτερολογία της ξεκαθάρισε προς την αντιπολίτευση πως κανείς δεν την υποχρέωσε να φέρει το θέμα. “Αυτό που προτείνουμε είναι κάτι που χρειάζονται οι πολίτες και λείπει από την ελληνική κοινωνία. Μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και να βοηθήσει τον κόσμο...δεν ξέρω αν μπορούν να λειτουργήσουν άλλες δομές όπως φαρμακεία και ιατρεία” τόνισε η Αντιδήμαρχος που διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνεται περίθαλψη στο Κέντρο.

Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής είπε πως μπορούν να γίνουν δεκτές οι αιτιάσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά “αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε προσπάθεια” όπως συμπλήρωσε. Ο κ. Βλαντής είπε πως η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για πρόληψη όσο και αν σήμερα θεωρείται πολυτέλεια. Παράλληλα παρουσιάστηκε ανοιχτός στη συζήτηση επί προτάσεων που ακούστηκαν ώστε να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον.

Στη ψηφοφορία που έγινε επί του θέματος η πρόταση της Δημοτικής Αρχής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Δίκτυο Πολιτών” να καταψηφίζουν. Οι υπόλοιποι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δήλωσαν παρόντες όπως έκανε και ο κ. Ηλίας Μπάρμπας.

Από το www.xtypos.gr