ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ


Απόφαση για τα ανταποδοτικά τέλη καλείται να πάρει την Τρίτη 22 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου μετά την αναβολή του θέματος κατά την προηγούμενη δημοτική συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της δημοτικής αρχής για διατήρηση των ανταποδοτικών τελών στις περσινές τιμές συνάντησε σθεναρή αντίδραση από την πλευρά όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα το θέμα να αναβληθεί και να διαμορφωθεί μια καινούργια πρόταση.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Υποδομών και Ανάπτυξης Γ. Βλαντή η διαφορά των περίπου 190.000 ευρώ στα προϋπολογιζόμενα από την υπηρεσία έξοδα και έσοδα του δήμου, θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια αύξηση ποσοστού 2.8 ωστόσο οι επερχόμενες μειώσεις στις μισθοδοσίες θα μπορούσαν να ισοσκελίσουν αυτό το «έλλειμμα» και να κάνουν εφικτό το πάγωμα των ανταποδοτικών. Ο Αντιδήμαρχος παράλληλα ενημέρωσε το σώμα πως συνεχίζει και είναι θέση της διοίκησης η κατάταξη των τελών σε τρεις ζώνες στην περιοχή του Ηρακλείου αλλά ακόμη «δεν μπορεί να εκφραστεί τεχνικά» γιατί προϋποθέτει την καταγραφή κάθε ακινήτου ξεχωριστά.

Των επικεφαλής των παρατάξεων προηγήθηκε η πρώην δημοτική σύμβουλος Μ. Παντερή, η οποία έκανε λόγο για το δημοτικό φόρο, θέμα για το οποίο είχε δώσει προσωπικό αγώνα κατά τη θητεία της καλώντας σε μια γενναία απόφαση μείωσης ώστε να έρθει πιο κοντά στα χαμηλά κλιμάκια των άλλων δήμων. «Δεν επιτρέπεται να μιλάμε για 1.32! Είναι υπέρογκο αυτό το ποσό», τόνισε.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Σπυρόπουλος κάλεσε τη διοίκηση να στραφεί στη μείωση των δαπανών: «Πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα. Να κάτσουμε να δούμε από που θα εξοικονομήσουμε χρήματα να αυξήσουμε τα έσοδα τα οπωσδήποτε! Να εξετάσουμε κωδικό προς κωδικό τις δυνατότητες που έχουμε. Να μη ξεφεύγει ούτε ένα ευρω!», τόνισε, ενώ δήλωσε την πρόθεση της παράταξης να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, Ν. Μπάμπάλος αναφέρθηκε την οριζόντια περικοπή εισοδημάτων και το ενιαίο μισθολόγιο επισημαίνοντας πως θα έπρεπε αυτό να είχε ως αντανάκλαση μια μείωση στα ανταποδοτικά τέλη, τονίζοντας πως οι ευαισθησίες θα πρέπει να αποδεικνύονται «έμπρακτα κι όχι μόνον με αποφάσεις αλλά με αποτέλεσμα στην τσέπη των δημοτών», όπως είπε.

Ο κ. Μπάμπαλος έκανε λόγο για το προβλεπόμενο κονδύλι των 8μηνων συμβάσεων που όμως όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτραπούν και χαρακτήρισε χαράτσι το ΦΗΧ. Καταλήγοντας ζήτησε μείωση τόσο των ανταποδοτικών όσο και του ΦΗΧ.

Για αύξηση και όχι πάγωμα έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Β. Λυκούρας. «Αν μιλήσουμε ότι δεν αυξάνονται τα τέλη, πρόκειται για αύξηση, διότι είναι τόσο μεγάλα τα χαράτσια και τέτοιες οι μειώσεις των μισθών και η ανεργία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί κάποιος για να τα νιώσει στην τσέπη του ο εργαζόμενος θα πρέπει να μειωθούν πάνω από 20- 30 %», είπε, χαρακτηρίζοντας το ΦΗΧ εξωφρενικά μεγάλο και ζήτησε μείωση των τελών και μέριμνα για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, αριθμός που ολοένα και θα αυξάνεται λόγω της κρίσης.

Η επικεφαλής της παράταξης Δίκτυο Πολιτών Ειρ. Κατσινοπούλου έκανε λόγο για δήμους φοροεισπράκτορες και δημοτικά τέλη φόρους ενώ χαρακτήρισε διπλή φορολόγηση τον ΦΗΧ από τη στιγμή που ο πολίτης πληρώνει ήδη για φωτισμό. Παρέμεινε στη μόνιμη θέση της παράταξης για προϋπολογισμό και απολογισμό των ανταποδοτικών τελών ενώ με μια σειρά ερωτήσεων κατέληξε: «Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις σε πλασματικές καταστάσεις, χρειάζεται αναπροσαρμογή».

Υπολογίζοντας την ετήσια επιβάρυνση σε 2.000-3000 ευρώ που έχουν επιφέρει οι πρόσφατοι φόροι ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ηράκλειο Η Πόλη μας και πρώην δήμαρχος Γ. Μαστοράκος, ζήτησε μείωση ακόμα και αν αυτή είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 6 ευρώ ανά μήνα, όπως υπολόγισε: «Το μέγεθος δεν είναι οικονομικό αλλά έχει πολιτική σημειολογική έννοια σαν μια ένδειξη συμπεριφοράς τού δήμου απέναντι στο δοκιμαζόμενο πληθυσμό της πόλης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη μείωση του συντελεστή για τους βοηθητικούς χώρους και τον υπολογισμό των περικοπών στη μισθοδοσία στα προβλεπόμενα κονδύλια και μια σειρά τέτοιων αποκλίσεων στους υπολογισμούς της υπηρεσίας ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ηράκλειο η πόλη μας, Κ. Κουτρούλης κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας πραγματικής αποτύπωσης των οικονομικών του δήμου που θα επέτρεπε μια μείωση των τελών και όχι υποθετικούς σχεδιασμούς.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Όραμα για το Ηράκλειο Γ. Γκίκας ζήτησε μείωση λέγοντας πως «σε καιρό ισχνών αγελάδων οφείλουμε να αποφασίσουμε μείωση συντελεστών», ενώ μείωση ζήτησε και για τον ΦΗΧ, εκτός αν δοθούν γενναίες σεβαστά ποσά στις σχολικές επιτροπές κι όχι ψίχουλα».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Καραγιώργου η οποία δήλωσε αναρμόδια μεν να πάρει θέση για αύξηση η μείωση των τελών αλλά ζήτησε να εγγραφεί η αγορά ενός καινούργιου απορριμματοφόρου τονίζοντας τις συνθήκες εργασίας και τις προσπάθειες των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας.

Ο Δήμαρχος
Προβληματισμένος και ο ίδιος προσωπικά από όσα ακούστηκαν δήλωσε ο Δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος όπως και ολόκληρη η δημοτική αρχή. «Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε χαράτσια καινούργια στους δημότες», είπε χαρακτηριστικά και με δεδομένη την ύπαρξη δυνατότητας καλύτερης επεξεργασίας των στοιχείων της υπηρεσίας και αλλά και το ότι ακόμη δεν έχει γίνει η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δήλωσε πως σέβεται το αίτημα αναβολής του θέματος που εκφράστηκε από την αντιπολίτευση και δέχτηκε το θέμα να αναβληθεί για τη συνεδρίαση της Τρίτης 22 Νοεμβρίου, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα της μείωσης των ανταποδοτικών τελών.

Από το www.zonews.gr