ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ), ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ


Τάξη στην κατά κοινή ομολογία αυθαιρεσία που επικρατεί σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια του Ηρακλείου Αττικής φιλοδοξεί να βάλει ο Δήμος με την Κανονιστική Απόφαση παραχώρησης της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Τρίτης 22 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση καθώς επιχειρείται να μπει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο στις σχέσεις του Δήμου με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και περιπτέρων αλλά και με όσους καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους. Την παρουσίαση των περίπου είκοσι άρθρων του Κανονισμού, το αρχικό σχέδιο του οποίου βασίστηκε στην αυστηρή κείμενη νομοθεσία, ανέλαβε να κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής.

Στον Κανονισμό ορίζεται που μπορούν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα από τις καφετέριες στους κοινόχρηστους χώρους, ποιοι χώροι πρέπει να μένουν ελεύθεροι και ποιες υπηρεσίες είναι υπεύθυνες. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να μπει φραγμός στην  άναρχη ανάπτυξη των περιπτέρων μερικά εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε μίνι μάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα περίπου 25 περίπτερα που υπάρχου σήμερα στην πόλη 8 εξ αυτών καταλαμβάνουν μέχρι 15 τ.μ. ενώ όλα τα άλλα ακόμα περισσότερα.

Και η αρχική πρόταση εδώ ήταν να μπει ένα όριο από 8 έως 12 τ.μ. αλλά και να υπάρχει κενό διάστημα 1,5 μέτρου μεταξύ περιπτέρου και δρόμου, ώστε να μπορούν να περνάνε με ασφάλεια οι πεζοί.  Πολύ σημαντικό είναι και το άρθρο που ορίζει πως για να δίνονται πλέον καινούργιες  άδειες θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει οι επιχειρηματίες παρελθούσες οικονομικές υποχρεώσεις ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να προπληρώνουν και τα τέλη του επόμενου έτους αν και σε αυτό το τελευταίο σημείο η πρόθεση της διοίκησης είναι να υπάρχει μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση.

Σημαντική επίσης είναι και η ρύθμιση που επιτρέπει τη μίσθωση χώρων για διάστημα μικρότερο του έτους, αν και το μίσθωμα προβλέπεται να είναι διπλάσιο από το κανονικό για αυτές τις περιπτώσεις. Τέλος, μέσα στον Κανονισμό υπάρχουν και κυρώσεις-πρόστιμα, ενώ προτείνεται και η δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής κοινόχρηστων χώρων. Ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως θα δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα τριών μηνών ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες και ιδιαίτερα οι περιπτερούχοι να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις.

“Θέλουμε να εφαρμόσουμε έναν Κανονισμό που θα λειτουργεί θετικά. Δεν θέλουμε να τιμωρούμε ούτε είμαστε αντίπαλοι με τα καταστήματα αλλά και αυτοί πρέπει να σέβονται τους κανόνες” είπε ο κ. Βλαντής που παρουσιάστηκε ανοιχτός σε ιδέες και προτάσεις που ακουστούν.

• Περί διαβούλευσης
Μετά την παρουσίαση του Κανονισμού υπήρξε σωρεία ερωτημάτων και παρατηρήσεων από τους Συμβούλους. Σε γενικές γραμμές, πάντως η διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος ήταν θετική απέναντι στον Κανονισμό με τις περισσότερες παρατάξεις να αναγνωρίζουν πως είναι ένα σημαντικό βήμα για να μπει τάξη στους κοινόχρηστους χώρους. Επικριτικός απέναντι σε διάφορες ρυθμίσεις του Κανονισμού παρουσιάστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Μήνας,  αφού βέβαια αναγνώρισε και αυτός πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μια βασική του ένσταση αφορούσε την απαίτηση προκαταβολής του συνόλου των δημοτικών φόρων για το 2012 σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Με αυτή τη λογική, όπως παρατήρησε θα πρέπει ο Δήμος να ζητάει ως προκαταβολή και τα ανταποδοτικά τέλη από τους δημότες. Ακολούθως τόνισε πως θα έπρεπε να είχε γίνει διεξοδική διαβούλευση με τους καταστηματάρχες. “Ερχόμαστε να λάβουμε μέτρα που ο κόσμος δεν τα γνωρίζει” δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Η κριτική για έλλειψη διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους ακούστηκε και από άλλους Συμβούλους, όπως τον πρώην Δήμαρχο, κ. Γιώργο Μαστοράκο, με την πλευρά της Δημοτικής Αρχής να υποστηρίζει πως τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ έγιναν συζητήσεις και με επιχειρηματίες των κλάδων. Όπως μάλιστα παρατήρησε ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης δεν υπάρχει κάποιο θεσμοθετημένο όργανο να εκπροσωπεί όλους τους καταστηματάρχες και περιπτεριούχους της πόλης ώστε να μπορεί να μιλήσει μαζί του η διοίκηση.

• Νώντας Σπυρόπουλος: Σε σωστή κατεύθυνση ο Κανονισμός
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέρονται μεταξύ δημοτικών αρχών και καταστημάτων  και η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο,  πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Ο κ. Σπυρόπουλος είπε πως ο Κανονισμός είναι σε πολύ σωστή κατεύθυνση και προθυμοποιήθηκε να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να γίνει το πρώτο βήμα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία να μπει μια τάξη στο κέντρο του Ηρακλείου που είναι και η βιτρίνα της πόλης.

Για αυτό το λόγο και ζήτησε να γίνει μια ουσιαστική και ειλικρινής κουβέντα με τους κατοίκους αλλά και τους καταστηματάρχες σχετικά με το πως μπορεί να αλλάξει εικόνα το Ηράκλειο.

Νίκος Μπάμπαλος: Να μην υπάρχουν παραθυράκια
Για θετικό βήμα έκανε λόγο ο επικεφαλής της “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος που έθεσε βέβαια ως μεγάλο στοίχημα την εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος. Ο κ. Μπάμπαλος είπε πως δεν πείστηκε από τις απαντήσεις της διοίκησης για τη διαβούλευση ενώ παρατηρήσε πως υπάρχει θέμα και με τις καταλήψεις των πρασιών ακινήτων από τα καταστήματα. Μάλιστα ζήτησε να πάρει θέση η διοίκηση για το θέμα αυτό αλλά και να προστεθεί σχετική ρύθμιση στον Κανονισμό.

Για τα περίπτερα ο κ. Μπάμπαλος σημείωσε πως κανένα εξ αυτών δεν τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις και ζήτησε να μην υπάρχουν παραθυράκια με την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων γιατί έτσι θα δυσκολεύεται το έργο της διοίκησης.  Ένα άλλο αίτημα του ήταν να προσδιοριστούν επακριβώς οι κοινόχρηστοι χώροι που παραχωρούνται με αντίτιμο και να μην υπάρχει γενική αναφορά. “Είναι πολύ σημαντικό να μπει τάξη σε αυτά τα θέματα και να πάψει αυτή η άναρχη κατάσταση” σημείωσε.

Σταύρος Γεωργόπουλος: Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής
Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, είπε πως ο νόμος χωλαίνει και υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχής που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν γίνονται τέτοιες προσπάθειες. Ο ίδιος συμφώνησε με την ανάγκη αισθητικής αναβάθμισης του κεντρικής πλατείας, κάτι που θα μπορούσε να τραβήξει περισσότερο κόσμο.

Το αίτημα του ήταν να κάθε κατάστημα να έχει ένα αυστηρά οριοθετημένο χώρο και να δίνεται στη διάθεση των πολιτών αρκετός κοινόχρηστος χώρος. Ζήτησε δε να συζητάει η διοίκηση και με τους πολίτες  και να ληφθούν υπόψη και οι δεκάδες οικογένειες που ζουν από αυτά τα καταστήματα.

Ειρήνη Κατσινοπούλου: Δικαιώνεται το “Δίκτυο Πολιτών”
Τη θέση πως στη διαβούλευση θα έπρεπε να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο οι καταστηματάρχες εξέφρασε  η Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου. “Έχουν λόγο και οι ηλικιωμένοι, οι μητέρες με τα καροτσάκια... είμαστε υποχρεωμένοι να νομοθετούμε έχοντας ως βασικό κριτήριο την πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους των δημοτών” τόνισε η κα Κατσινοπουλου που δήλωσε πως το η παράταξη της νιώθε δικαιωμένη από την εξέλιξη αυτή καθώς επί 11 μήνες έθετε ως προτεραιότητα τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους.    

Βασίλης Λυκούρας: Χαλεποί καιροί για τέτοια ζητήματα
Για μια σοβαρή προσπάθεια που όμως εμποδίζεται από μια βασική αλήθεια το γεγονός ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το κέρδος έκανε λόγο ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας. “Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσετε τέτοια ζητήματα αν δεν αλλάξει άρδην η κοινωνία μας. Αυτό βεβαία δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε τίποτα....βασικό ζητούμενο είναι το κέρδος είναι πολύ χαλεποί οι καιροί για να βάζουμε τέτοια ζητήματα” είπε ο κ. Λυκούρας που εξέφρασε πάντως την αλληλεγγύη της παράταξης σε οποιαδήποτε προσπάθεια.  

Γιώργος Μαστοράκος: Μια δύσκολη ισορροπία για τις δημοτικές αρχές
Ο επί δεκαέξι χρόνια Δήμαρχος της πόλης (1991-2006), κ. Γιώργος Μαστοράκος έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στην κεντρική πλατεία της πόλης στην οποία όπως είπε όταν την παρέλαβε το 1991  υπήρχε μεγαλύτερο τμήμα του κοινόχρηστου χώρου κατειλημμένο από καταστήματα. Ο κ. Μαστοράκος θύμισε τις προσπάθειες της διοίκησης του να μπει μια τάξη στα καταστήματα όπως την Κανονιστική Διάταξη να μην δοθούν άλλες άδειες στην κεντρική πλατεία αλλά και τις πιέσεις που δεχόταν κατά καιρούς τότε η διοίκηση όπως το αίτημα παραχώρησης χώρου και στη γειτονική πλατεία Θ. Κολοκοτρώνη (ΗΣΑΠ).

Ο πρώην Δήμαρχος αναγνώρισε πως οι δημοτικές αρχές είναι αναγκασμένες να ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί σε αυτά τα θέματα και να δείχνουν ελαστικότητα σε θέματα που αφορούν δεκάδες οικογένειες εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις. “Είναι μια ελαστικότητα που αγγίζει τα όρια της πραγματικότητας και ξεπερνάει τα όρια του φτηνού λαϊκισμού” δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Δήμαρχος: Δείξαμε ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε
Μιλώντας τελευταίος ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος υπογράμμισε το γεγονός πως επιτεύχθηκε συναίνεση για το θέμα. “Δείξαμε ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου. Αποδείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι οι αποφάσεις μας να πάρουν σάρκα και οστά” δήλωσε ο Δήμαρχος που συμφώνησε και αυτός με τη διαπίστωση πως ο Κανονισμός θα κριθεί στην εφαρμογή. Ο κ. Βλασσόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Βλαντή που σήκωσε το βάρος του Κανονισμού, τις δημοτικές υπηρεσίες αλλά και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τις προτάσεις τους.

• Αρκετές αλλαγές και ευρεία συναίνεση στο τέλος
Εν τέλει μετά από μια εξαντλητική συζήτηση που έφτασε τις τεσσεράμισι ώρες επιτεύχθηκε η μέγιστη δυνατή συναίνεση για το θέμα καθώς η διοίκηση προχώρησε σε τροποποιήσεις  του Κανονισμού κάνοντας αποδεκτές αρκετές από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Έτσι λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος ψήφισε τον Κανονισμό ενώ μόνο οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσαν παρόντες.

Βέβαια εκ των υστέρων φάνηκε πως οι αλλαγές δεν ήταν λίγες καθώς μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση και ενώ γράφαμε αυτές τις γραμμές το τελικό κείμενο του Κανονισμού δεν ήταν ακόμα έτοιμο!
 Όταν ετοιμαστεί θα επανέλθουμε για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας τι ακριβώς προβλέπεται μέσα σε αυτόν.  

• Παρεμβάσεις από επιχειρηματίες
Από την πλευρά των καταστηματαρχών μίλησε ο κ. Τουτουδάκης που διατηρεί κατάστημα στην κεντρική πλατεία. “Προσπαθούμε να είμαστε τυπικοί απέναντι στις υποχρεώσεις μας στο Δήμο...ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή με σημαντική πτώση της δουλειάς μας και των εισπράξεων μας και με τη φρορεπιδρομή από το κράτος” τόνισε ο επιχειρηματίας που ζήτησε αντίστοιχη αντιμετώπιση από το Δήμο.

Ο κ. Τουτουδάκης ξεκαθάρισε πως οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να προπληρώνουν το σύνολο των τελών της επόμενης χρονιάς όπως ζητάει ο Δήμος και ζήτησε να γίνει μια ρύθμιση με τη χορήγηση προκαταβολής ύψους 30% και ύστερα να δίνονται τα τέλη σταδιακά. Επίσης, αφού τόνισε πως οι κοινόχρηστοι χώροι δεν χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις καθ' όλη της διάρκεια της χρονιάς, έθεσε ζήτημα και ανάλογης  χρέωσης στα δημοτικά τέλη. “Το Ηράκλειο ερημώνει τα ενοίκια δεν πληρώνονται, τα τέλη δεν μειώνονται” τόνισε ο επιχειρηματίας.

Για τα περίπτερα μίλησε ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και ιδιοκτήτης περιπτέρου, κ. Σπύρος Γουρνάς ο οποίος είπε πως κανένα περίπτερο δεν έχει απόσταση 1,5 μέτρου από το δρόμο. “Τι θα κάνετε; Θα κλείσετε και τα 25 περίπτερα;”  αναρωτήθηκε ο κ. Γουρνάς που κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να μιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν τα περίπτερα.

Από το www.xtypos.gr