ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


Την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στο 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής με την έλλειψη μιας αίθουσας, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Συγκεκριμένα, μετά από τη συνεδρίασή του το Δ.Σ. αποφάσισε να ζητήσει εγγράφως την παρέμβαση των αρμοδίων καθώς εδώ και χρόνια δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα με συνέπεια ένα τμήμα να λειτουργεί με παραβάν στην αίθουσα εκδηλώσεων σε χώρο που είναι ελλιπής ο φυσικός φωτισμός και είναι δίπλα από τις τουαλέτες.

Η επιστολή απευθύνεται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας και κοινοποιείται στην αρμόδια αντιδήμαρχο Ηρακλείου καθώς και στο Δ/ντη του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής.

Αξιότιμοι Κύριοι/ες,
Σε συνέχεια επαφών που είχαμε με τη διεύθυνση του σχολείου μας καθώς και με στελέχη της υπηρεσίας σας, θα θέλαμε να σας θέσουμε κάποιους σοβαρούς προβληματισμούς μας σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου και την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας και να προτείνουμε κάποιες λύσεις.

Αναλυτικότερα:
1. Το σχολείο διαθέτει έντεκα (11) πλήρεις αίθουσες για τη λειτουργία του. Παρά ταύτα, για αρκετά χρόνια (δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα) το σχολείο λειτουργεί με 4 τμήματα ανά τάξη, ήτοι με δώδεκα (12) συνολικά τάξεις.
2. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη μιας αίθουσας, έχει χωριστεί το γυμναστήριο με παραβάν και στο μισό χώρο λειτουργεί ένα τμήμα (φέτος της Α’ Γυμνασίου).
3. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την άνευ ουσιαστικού λόγου υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά μας αφενός επειδή η εν λόγω αίθουσα λειτουργεί σε ένα χώρο που σε καμία περίπτωση δεν είναι σχεδιασμένος για αυτό το σκοπό (ελλιπής φυσικός φωτισμός, εγγύτητα με τις τουαλέτες κ.λπ) αφετέρου επειδή η λειτουργία της αίθουσας εκεί καθιστά το γυμναστήριο ανενεργό αφού δεν είναι δυνατό να γίνεται μάθημα πίσω από το παραβάν ενώ δίπλα κάνει γυμναστική ένα άλλο τμήμα του σχολείου.
4. Σε συζήτηση που είχαμε με το Σύλλογο Διδασκόντων (η συνεργασία του οποίου ήταν πολύ αποδοτική), μας επισημάνθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής δύο (2) επιπλέον αιθουσών ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η πλήρης και ορθή λειτουργία του σχολείου.
Σε συνεργασία που είχαμε με το προηγούμενο ΔΣ του συλλόγου μας, ενημερωθήκαμε ότι το θέμα έχει τεθεί πολλάκις στο παρελθόν χωρίς όμως να βρεθεί λύση.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα και έχοντας κατά νου ότι προτεραιότητα όλων μας αποτελεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά μας, προτείνουμε:
1. Τη δρομολόγηση, ως μόνιμη λύση, της κατασκευής των δύο (2) επιπλέον αιθουσών που χρειάζεται το σχολείο μας. Για το λόγο αυτό κοινοποιούμε την επιστολή στην αρμόδια Αντιδήμαρχο επιζητώντας τη βοήθειά της. 

2. Την άμεση προσωρινή διευθέτηση του προβλήματος με μέριμνα ώστε την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά να λειτουργήσουν τρία (3) αντί τεσσάρων (4) τμήματα Α’ Γυμνασίου. Αυτή και μόνο η κίνηση εάν γίνει για μία χρονιά στα επόμενα τρία χρόνια, θα δώσει τη δυνατότητα στο σχολείο να λειτουργεί με έντεκα (11) τμήματα, όσες είναι και οι τάξεις που διαθέτει δίνοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο στο Δήμο να δρομολογήσει τη προαναφερόμενη μόνιμη λύση της κατασκευής των νέων αιθουσών. Προς επίρρωση των παραπάνω, θέτουμε υπ’ όψιν σας τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει ότι υπάρχει χώρος σε όμορα Γυμνάσια για απορρόφηση επιπλέον μαθητών (π.χ. στο 1ο Γυμνάσιο λειτουργούν φέτος τάξεις 15 μαθητών) ώστε να αποσυμφορηθεί για ένα έτος το 5ο Γυμνάσιο.
Θέτοντας υπ’ όψιν σας τα παραπάνω και στα πλαίσια της αγαστής συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να καθοριστεί μια συνάντηση όπου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τα παραπάνω διεξοδικά και να δρομολογήσουμε λύσεις άμεσα ώστε να υλοποιηθούν από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τσιάκαλος Θεόδωρος
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ζορμπάνου Παναγιώτα