ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ


Τελικά όπως αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, οι 400 περίπου υποψήφιοι για δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν εκλέχθηκαν, εξαφανίστηκαν εντυπωσιακά από το προσκήνιο που αφορά τα κοινά της πόλης μας.

Μάλιστα κάποιοι πρέπει να μην λειτουργούν ούτε καν τους λογαριασμούς τους πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό το γεγονός είναι άκρως απογοητευτικό για το επίπεδο του κριτηρίου όσων κατά καιρούς επιλέγουν να ασχοληθούν με τα κοινά, πόσο μάλλον όταν βλέπεις αυτό το φαινόμενο και σε μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων.

Η ενασχόληση με τα κοινά έχει καταντήσει να αποτελεί μία ευκαιριακή κατάσταση από την οποία κάποιος θα εξασφαλίσει ένα χαρτζιλικί ή έναν καλό μισθό (ανάλογα με το πόσο πιστός θα είναι στον δήμαρχο και ΟΧΙ σε αυτούς που τον ψήφισαν αλλά και συνολικά στους Ηρακλειώτες) για τα επόμενα 4 χρόνια.

Δυστυχώς αυτό αποδεικνύεται ότι ο απώτερος σκοπός αυτής της εμπλοκής είναι μόνο η εκλογή και στην ουσία δεν υπάρχει κανένα διοικητικό ενδιαφέρον που θα βελτιώσει τις συνθήκες στον δήμο μας ή θα επισημαίνει κακώς κείμενα της διοίκησης που σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μπορεί να κάνει ότι γουστάρει, και οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία ή αν θέλετε, δημοκρατική υποχρέωση πάει περίπατο.

Μόνο χλιαρές αντιδράσεις που μένουν ερμητικά κλειστές στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, μέχρι να ξεχαστεί εντελώς και χωρίς να έχει καμία δυναμική να περιορίσει την καθολική διαχείριση της διοίκησης ακόμα και σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις δεν συνάδουν με την νομιμότητα.

Τελικά όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μία διοίκηση για 4 χρόνια να κάνει ότι γουστάρει, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της, θεσμούς, νόμους, και αυτό το κάνει ακόμα πιο αβασάνιστα όταν δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση από τους υπόλοιπους.

Ποτέ δεν είδαμε αντιπολίτευση στον δήμο Ηρακλείου. Σε κάθε 4ετία, η αντιπολίτευση παίζει ρόλο κομπάρσου, ελπίζοντας σε λανθασμένες επιλογές της εκάστοτε διοίκησης, και στην ουσία περιμένοντας από αυτές να πέσει σαν ώριμο (ή σάπιο) φρούτο από μόνη της.

Μέσα από το blog, προσκαλώ, όσους ενεργούς δημότες, ενδιαφέρονται πραγματικά για το Ηράκλειο, όσους θεωρούν ότι η δημοτική αρχή έχει χρέος να υπολογίζει τους δημότες και να δίνει αναφορά για τις επιλογές της (υπάρχει ολόκληρη ιστοσελίδα τους δήμου, δεν κοστίζει τίποτα) γιατί στην ουσία εκλέγεται για να υπηρετεί τους δημότες και όχι να τους αγνοεί.

Να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο που θα ελέγχει και θα εγκαλεί (όχι μόνο με επιστολές ή ανακοινώσεις) αυθαίρετες επιλογές ή αποφάσεις της διοίκησης που παραβλέπουν τους νόμους και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν νομικοί που με τις γνώσεις τους θα μπορούν να αποδείξουν και στηρίξουν νομικά τέτοιες ανομίες ή παραλείψεις της διοίκησης.
Αυτό σημαίνει ότι εκτός από ενεργοί πολίτες του πληκτρολογίου θα πρέπει όταν χρειαστεί να φροντίζουμε για τα δικαστικά έξοδα που θα προκύπτουν…
Όσοι περισσότεροι καταφέρουμε να μαζευτούμε, τόσο μικρότερο θα είναι αυτό το απαραίτητο κόστος προκειμένου να διεκδικήσουμε την νομιμότητα και την διαφάνεια στην διοίκηση του δήμου μας.

Δυστυχώς δε μπορεί να γίνει διαφορετικά. Θα μπορούσαμε να φωνάζουμε με μία ντουντούκα στην πλατεία του Ηρακλείου και να ακούνε στο δημαρχείο οι διοικούντες και να γελάνε.

Εννοείται φυσικά ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αυτομάτως θα γίνουν μέλη του παρατηρητηρίου και θα συμβάλουν και εκείνοι σε ότι είναι απαραίτητο.

Εδώ η Ρόδος εδώ και το πήδημα…

Αναμένω από τους «ανήσυχους» συνδημότες μου που έχουν το μικρόβιο να ασχολούνται με τα κοινά, που έχουν ακόμη δημοκρατικές ευαισθησίες που δεν μπορούν να καμφθούν από το προσωπικό τους συμφέρον, που παραμένουν αξιοπρεπείς και θέλουν να επικρατεί το θετικό και το δίκαιο τουλάχιστο στην μικρή μας κοινωνία που είναι το Ηράκλειο Αττικής.

Σε πρώτη φάση αναλαμβάνω τον συντονισμό και την καταγραφή ενεργών δημοτών (εφόσον θα υπάρξουν)

Όσοι ενδιαφέρεστε irakleioatt@gmail.com