ΕΣΕΝΑ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΟΥ

Έχω αναφερθεί στους διάφορους γυρολόγους που δυστυχώς ανακυκλώνονται στα κοινά του δήμου μας, τυχοδιώκτες που πουλάνε την αξιοπρέπεια τους (αν έχουν) πολύ φθηνά, με μία θέση στην διοίκηση, έμμισθη ή μη, και όταν δεν είναι έμμισθη ο γυρολόγος θα δείξει τυφλή υποταγή στον δήμαρχο μήπως και αναβαθμιστεί και μπει καμία δραχμή στην τσέπη.

Δεν είμαι από εκείνους που θα ήθελα ένας δημοτικός σύμβουλος να ακολουθήσει την συγκεκριμένη γραμμή που επιλέγει ο επικεφαλής μιας παράταξης εφόσον δεν συμφωνεί, αντίθετα θα ήθελα να λειτουργήσει σύμφωνα με την συνείδηση του και την ευθύνη που έχει αναλάβει απέναντι στους δημότες, καθώς δεν βάζει κανείς με το ζόρι υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, αυτός που το επιλέγει ελπίζει να αναλάβει έναν ρόλο με γνώμονα το κοινό συμφέρον (νομίζω).

Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μία νοσηρή κατάσταση, όπου κάποιοι επιλέγουν μία παράταξη που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν ως σύμβουλοι, σε ένα πιο αδύναμο ψηφοδέλτιο ή σε μία παράταξη που δεν έχει τον ίδιο ανταγωνισμό σε σχέση με άλλες, και μετά κωλοτρίβονται με την διοίκηση, βάζοντας πλάτη όποτε χρειαστεί, κάτι που όπως καταλαβαίνετε ξεπερνάει τον όποιο ηθικό κώδικα, και πόσο μάλλον το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο, που τίμησε με την ψήφο του το όποιον καιροσκόπο δημοτικό σύμβουλο, μέσω της παράταξης που ταίριαζε περισσότερο στην αισθητική του και την κρίση του ηρακλειώτη ψηφοφόρου.

Αυτό το έργο το έχουμε δει και στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά εδώ είμαστε δήμος, γειτονιές, γνωριζόμαστε ο ένας με τον άλλον, θα συναντηθούμε τυχαία σε κάποιο σημείο της πόλης.

Η αξιοπρέπεια η υπευθυνότητα, ο σεβασμός και η τιμή, είναι συστατικά που θα έπρεπε οι δημότες να τα στηρίζουν και να τα αναδεικνύουν μέσα από τις επιλογές τους μεταξύ των εκατοντάδων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων κάθε 4 χρόνια.

Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει, είναι ότι ο κόσμος επιλέγει, τον καλοχαιρέτα αργόσχολο υποψήφιο που παίρνει σβάρνα τα καφενεία και τις καφετέριες, μπορεί να κάνει και μερικές βόλτες στα ΚΑΠΗ του δήμου, θα σεργιανάει στους διαδρόμους του δημαρχείο, για να φαίνεται… και μετά ο κόσμος αυτούς ξέρει αυτούς εμπιστεύεται, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τον υποψήφιο, αφού μάλιστα χρειάζεται πολλές φορές οι υποψήφιοι να θυμίζουν το ονοματεπώνυμο τους, παρά τις εγκάρδιες και σφικτές χειραψίες με τους ψηφοφόρους.

Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν περάσει από το Ηράκλειο είναι χωρίς βιογραφικό.
κάποιοι έχουν γίνει μόνιμοι, ζουν με δημόσιο χρήμα, και φυσικά έχουν δημιουργήσει έναν πυρήνα ψηφοφόρων λόγω του ότι επανεκλέγονται, που τους εξασφαλίζει βίο ανέφελο ανεξάρτητα με ποια παράταξη θα κατέλθουν στις δημοτικές εκλογές.

Αυτό και αν είναι κατάντια…

Και ας πούμε ότι υπάρχουν οι διάφοροι γυρολόγοι, οι τυχοδιώκτες δημοτικοί σύμβουλοι, που είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν το αξιακό τους σύστημα (αν έχουν) για να επωφεληθούν και να βοηθήσουν την διοίκηση να παίρνει αποφάσεις χωρίς κανέναν έλεγχο, στην ουσία να συμπράξουν στην αδιαφάνεια των πεπραγμένων της διοίκησης.

Ο δήμαρχος που δέχεται αυτό το αλισβερίσι, για την δική του την βολή, με αυτή την αντίληψη αλλά και με την πρακτική, πόσο σεβασμό δείχνει στην δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, όταν θέλει να αποφεύγει την οποιαδήποτε ενόχληση και να παίρνει αποφάσεις χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, πόσο στηρίζει την δημοκρατική υπόσταση της αντίπαλης παράταξης της οποίας διαρρηγνύεται η ιδεολογική της συνθήκη με τους δημότες που την επέλεξαν, εξαιτίας ενός αποστάτη?

Δηλαδή ο δήμαρχος αυτό θέλει να δείξει την κοινωνία, ότι μπορεί να εξαγοράσει οποιοδήποτε φθηνιάρη, προσφέροντας του θέση «ευθύνης» ή κάποιο χαρτζιλικάκι?

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στην κοινωνία του Ηρακλείου, προκειμένου να μην στριμωχτεί και να μην χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις?

Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι του Μπάμπαλου το δέχονται αυτό?
Το σηκώνει το αξιακό τους σύστημα?, προφανώς και ναι…

Τι να τις κάνεις τις εικόνες στο γραφείο, όταν είσαι φορέας μίας τέτοιας κατάστασης, ακόμα και στην εκκλησία που πάνε κάποιοι από αυτούς αν ξυπνήσουν νωρίς, για να ψηφοθηρικούς λόγους το κάνουν…
και μιλάω για εκείνους που το παίζουν χριστιανοί και ενάρετοι…

Μπορεί ο καθένας να κρυφτεί και να ξεγελάσει κάποιον, αλλά δε μπορεί να κρυφτεί από τον εαυτό του… και σίγουρα δε μπορεί πείσει κανέναν για τα στραβοπατήματα του…