Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM

Ο Επικοινωνία 94FM δημιουργήθηκε το 1988 με την έναρξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας, μάλιστα ήταν ο 3ος ραδιοφωνικός σταθμός που εξέπεμψε στα FM μετά από τον 98.4 και το κανάλι 15.
Αυτό συναίβει επί δημαρχίας του Γιώργου Γρηγοριάδη.
Ο 94.1 τότε ήταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που αναφέρονταν στις στήλες των εφημερίδων και συγκέντρωνε πολύ καλές κριτικές για το ποιοτικό του πρόγραμμα, καθώς και για την ποικιλία των εκπομπών.

Φυσικά ποτέ ο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ δεν κινήθηκε σε εμπορικά πλαίσια και ανέκαθεν ήταν ένας εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός μέχρι που ανέλαβε την τύχη του ο Σταύρος Γεωργόπουλος.

Μετά την αλλαγή στο δήμο μας από τον Γρηγοριάδη στον Μαστοράκο, ο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ δεν άλλαξε ύφος, όμως τα πράγματα στα ερτζιανά είχαν αγριέψει, η ισχύς το σταθμού δεν μπορούσε να ήταν όπως όταν ξεκίνησε διότι αυθαίρετα κάποιοι «άνοιγαν» πομπούς δίπλα στους 94.1 με αποτέλεσμα να «καπελώνουν» τον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάγκη δαπάνης για αγορά πομπού ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Η αγορά του πομπού καθυστερούσε και μαζί βούλιαζε το καλό πρόγραμμα του 94.1 διότι ακούγονταν σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές και σε κάποιες άλλες με παράσιτα κάτι που δημιουργούσε την αίσθηση στους ακροατές ότι ο σταθμός λειτουργούσε σε ερασιτεχνικά πλαίσια.
Μάλιστα για χρόνια υπήρχε έντονο πρόβλημα και στο Ηράκλειο, που είχε σαν αποτέλεσμα την απαξίωση του ραδιοφωνικού σταθμού από δημοτικούς συμβούλους αλλά και πολίτες.
Ο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ έχει περάσει από πάρα πολλά κύματα, και αυτό εξαιτίας των εκάστοτε προέδρων που αναλάμβαναν την τύχη του, και φυσικά των άστοχων επιλόγων τους.
Για παράδειγμα η κεραία εκπομπής του σταθμού βρίσκεται στο Αιγάλεω, και παρόλο που θα μπορούσε εδώ και χρόνια να μεταφερθεί στον Υμηττό, για διάφορους ίσως και άγνωστους λόγους δεν μεταφέρθηκε.
Το γεγονός ότι το σήμα του σταθμού ήταν ανεπαρκές να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου, δε θορύβησε ποτέ τους εκάστοτε προέδρους που πέρασαν από τον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μέχρι σήμερα η αίσθηση ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ηρακλείου εκπέμπει άσκοπα.

Όσοι πέρασαν σαν υπεύθυνοι προγράμματος από τον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ήταν χωρίς καμία εμπειρία απλώς «διορισμένοι» και φυσικά χωρίς κανέναν όραμα ή στόχο για το ραδιόφωνο.

Παρόλα τα προβλήματα, υπήρχαν αξιόλογες εκπομπές στον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ που μπορεί να μην είχαν εμπορικό χαρακτήρα ήταν ενδιαφέρουσες αν και απευθύνονταν σε ειδικευμένο ακροατήριο, αυτό αφενός γιατί αφετέρου υπήρχε ποικιλία ειδικευμένων εκπομπών που τελικά κάλυπταν μεγάλο μέρος ακροατών που δεν είχαν την δυνατότητα την μουσική τους να την ακούσουν από άλλες ραδιοφωνικές συχνότητες.

Διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Μαστοράκου κυκλοφορούσαν αρνητικά σχόλια για το ραδιοφωνικό σταθμό, ότι δηλαδή δεν τον ακούει κανένας, οι εργαζόμενοι δεν κάνουν τίποτα και πληρώνονται με παχουλούς μισθούς, το κόστος για τον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στερεί από τους δημότες παροχές που θα μπορούσαν να απολάμβαναν εφόσον δεν θα υπήρχε το κόστος του ραδιοφώνου κ.α.

Με λίγα λόγια να σας πω ότι το 90% των δημοτικών σύμβουλων δεν ήθελαν και δεν θέλουν το ραδιόφωνο γιατί θεωρούν ότι κοστίζει ακριβά, και λειτουργεί χωρίς κανένα όφελος για τον δήμο.
Το παράδοξο είναι πως κανένας από τους συμβούλους δεν απαίτησε ακόμα και να προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το ραδιόφωνο έτσι ώστε να είναι χρήσιμο στην κοινωνία και ενδιαφέρον στους ακροατές. Μιλάμε για μια περιουσία του δήμου μας η οποία ανέρχεται σε 2 δις δραχμές (τόσο κοστίζει η άδεια του), και που με μεγάλη ευκολία απαξιώνουν οι αιρετοί της πόλης μας.
Αλλά ποιος να εκτιμήσει την εμβέλεια και την δυναμική ενός μέσου όπως είναι το ραδιόφωνο? Ο μανάβης, ο λαδέμπορας, ο εργολάβος, οι αργόσχολοι δημοτικοί σύμβουλοι που κάνουν παρελάσεις από τα καφενεία της πόλης μας?
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι κάποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν να στρέψουν τους δημότες εναντίον των εργαζομένων στον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, λες και, οι εργαζόμενοι ήταν ή είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο ραδιόφωνο.
Βεβαίως οι δημότες που με μεγάλη ευκολία λένε «να το κλείσουν το ραδιόφωνο, κοστίζει τσάμπα λεφτά», είναι εξίσου ανεύθυνοι και επιπόλαιοι. Αντί να ζητάνε να κόψουν τον κώλο τους οι διοικούντες προκειμένου το ραδιόφωνο να προσφέρει στην κοινωνία του Ηρακλείου, να δοθεί επιτέλους η ευκαιρία στον 94FM να λειτουργήσει όπως δε του επιτρέπουν τα τελευταία χρόνια με την άστοχη και αδιάφορη διαχείριση και έχουν δημιουργήσει μια εσφαλμένη εντύπωση στην κοινωνία του δήμου μας, για μια περιουσία που κανείς από ότι φαίνεται δεν έχει εκτιμήσει.

Επειδή όμως θα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες όλη την ιστορία με το ραδιόφωνο, θα σας πω ότι το ραδιόφωνο του δήμου μας αποτελούσε το τρένο για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων του δήμου που δεν είχαν την δυνατότητα εκταμίευσης και τα λειτουργικά τους έξοδα προέρχονταν από «δανεισμό» που γίνονταν μέσω του ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Αυτό είχε σαν συνέπεια στην αρχή του χρόνου που ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί των επιχειρήσεων του δήμου, ο προϋπολογισμός του ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ να είναι ιδιαίτερα φουσκωμένος, αλλά ουσιαστικά το 1/3 από αυτό το ποσό αφορούσε το ραδιόφωνο.

Δεν θεωρώ τόσο βλάκα τον εαυτό μου για να πιστέψω ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν και έχουν άγνοια για το συγκεκριμένο… γιατί όμως τέτοια εμπάθεια άραγε για το δημοτικό ραδιόφωνο?

Είχα ακούσει και μάλλον ισχύει ότι το δημοτικό ραδιόφωνο χρηματοδοτείτε από κάποιο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζει κάποια χρήματα για την λειτουργία του σταθμού ώστε να λειτουργεί έξω από ανταγωνιστικά πλαίσια και να μπορεί να έχει εναλλακτικό πρόγραμμα ώστε να καλύπτει τα γούστα ευρύτερου ακροατηρίου. Αν δεν ισχύει αύτη η πληροφορία τότε μάλλον θα πρέπει να στραφούμε στην ανικανότητα των δημοτικών συμβούλων και των δημάρχων που δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να απορροφήσουν αυτή την δυνατότητα που παρέχεται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Και ερχόμαστε στο σήμερα!
Ο Σταυρός Γεωργόπουλος, εκτός από Δήμαρχος είναι και πρόεδρος του ραδιοφωνικού σταθμού, τον οποίο έχει βυθίσει στην ανυπαρξία… πιθανών να είναι εσκεμμένη η πρακτική του όπως την ίδια πρακτική την έχουμε δει και από άλλους δεξιούς είτε δημάρχους είτε υπουργούς. Ευτελίζουμε μια επιχείρηση, την κάνουμε αδρανή και τελικά την κλείνουμε γιατί δεν έχει τίποτα να προσφέρει.
Αυτά διδάξατε Κε Γεωργόπουλε στα ΚΕ «Οργάνωση και Διοίκηση»?

Σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου ψάχνει να βρει την κατάλληλη φόρμουλα να πουλήσει μέρος του προγράμματος του σταθμού σε ιδιώτες.
Να θυμίσω στον Κο Δήμαρχο, αλλά μάλλον δε το γνωρίζει γιατί δεν ήταν καν κάτοικος Ηρακλείου, το 94-96 είχε επιχειρηθεί από τον Μαστοράκο κάτι παρόμοιο κάνοντας σύμβαση χρήσης του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού σε ιδιώτη και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα της Ν. Ιωνίας «Πληροφορία», με αποτέλεσμα, μετά το πέρας της σύμβασης, ο δήμος να καλείτε να πληρώσει χρέη που κληρονόμησε από τους ιδιώτες!

Αυτή την στιγμή στον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ απασχολούνται 34 εργαζόμενοι οι περισσότεροι με 2ωρες και 3ωρες συμβάσεις. Οι αμοιβές των εργαζομένων ορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις της ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΣΠΗΤ, και είναι καθ΄ όλα νόμιμες, και αν σε κάποιους δημοτικούς συμβούλους τους ακούγονται τα ποσά φουσκωμένα ας κάνουν τα παράπονα τους στο αρμόδιο υπουργό που τις υπογράφει, το σίγουρο είναι πως οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα για το πόσο αμείβονται.

Το να κάνεις απλώς κριτική είναι πολύ εύκολο, το δύσκολο είναι να προτείνεις επιχειρήματα, λύσεις, να δώσεις μια διαφορετική προοπτική σε μια βαλτωμένη κατάσταση.

Το ραδιόφωνο ως μέσο έχει μια δυναμική που σίγουρα δε πρέπει να παραγνωρίζουμε.
Το ραδιόφωνο σημαίνει επικοινωνία, (και εδώ να πω αν και δεν ξέρω τον νονό του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά ήταν εξαιρετικά εύστοχο το όνομα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.) είτε μέσα από κοινωνικές ανησυχίες, αναζητήσεις φιλοσοφικές, είτε από καθημερινά προβλήματα, είτε μέσω της μουσικής και φυσικά ενημέρωση για πολιτικές, πολιτιστικές, μη κυβερνητικές δραστηριότητες κ.α.
Το δημοτικό ραδιόφωνο μπορεί να φιλοξενήσει ραδιοφωνικές εκπομπές από κοινωνικές ομάδες του δήμου μας, που έχουν πράγματα να πουν και ανησυχίες να εκφράσουν.
Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν 2-4 ώρες εβδομαδιαία εκπομπές που θα συντονίζονται από τα ΚΑΠΗ του δήμου μας και που κάθε εβδομάδα μέλη των ΚΑΠΗ θα οργανώνουν την δική τους ραδιοφωνική εκπομπή.
4-6 ώρες την εβδομάδα θα μπορούσαν μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου να κάνουν την δική τους ραδιοφωνική εκπομπή, κάθε εβδομάδα 2 διαφορετικά σχολεία θα αναλαμβάνουν να οργανώσουν την δική τους ραδιοφωνική εκπομπή.

2-4 ώρες την εβδομάδα σύλλογοι του Ηρακλείου να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο ραδιόφωνο με εκπομπές που θα δίνουν το στίγμα του κάθε συλλόγου.

Να επανέλθουν οι ειδικευμένες μουσικές εκπομπές όπως, Blues, Κλασσικό Rock, Heavy Metal, Ρεμπέτικα, Gothic, Έντεχνο Ελληνικό τραγούδι, Jazz. κτλ., το επιχείρημα μου σχετικά με τα ειδικευμένα είδη μουσικής που θα πρέπει να φιλοξενεί ο επικοινωνία είναι διότι αυτά τα είδη μουσικής μπορεί να έχουν περιορισμένο ακροατήριο, αλλά είναι εντελώς αποκλεισμένα από τα υπόλοιπα ραδιόφωνα.

Ο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μπορεί να αναλάβει την διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης για θέματα που θα πρέπει οι δημότες να γνωρίζουν όπως: ιατρικά θέματα, νέες τεχνολογίες, εναλλακτικές θεραπείες, ανακύκλωση, πρώτες βοήθειες, κ.α.
Αυτό μπορεί να γίνει με την συνεργασία του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού με φορείς που θα αναλάβουν την ενημέρωση, συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής και με το υπουργείο παιδείας προκειμένου να συμβάλλουν σε αυτό το εγχείρημα.
Με αυτό τον τρόπο ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός μπορεί να συμβάλει σε κοινωνικό επίπεδο στους δημότες τους χωρίς να είναι απαραίτητο εκείνοι να τον ακούνε μέσω ραδιοφώνου.

Ο Δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός μπορεί να αναλάβει την διοργάνωση εκδηλώσεων σε εβδομαδιαία βάση που θα αφορούν, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, προβολές κ.α.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός μπαίνοντας σε μια λογική που δεν θα αφορά την επικοινωνία του με τους δημότες του Ηρακλείου μόνο μέσω ραδιοφώνου, μπορεί να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο ραδιόφωνο και να ενισχύσει την έννοια της επικοινωνίας που στις μέρες μας είναι αναγκαία για συνανθρώπους μας ανεξάρτητου ηλικίας.

Ο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ πρέπει πρώτα από όλα να αποτελεί ένα «εργαλείο» κοινωνικής προσφοράς και κατόπιν ένα μέσο διασκέδασης.

Και αυτό μπορεί να γίνει αρκεί να αφήσουν οι αιρετοί και οι συμβουλάτορες, ανθρώπους που έχουν την γνώση και την διάθεση να αναλάβουν τον χειρισμό και την λειτουργία του.