ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Νομίζω ότι ήρθε επιτέλους η στιγμή να ασχοληθούμε με κάτι θετικό στο blog μας.
Στις 16/06/2008 ξεκίνησε τις προβολές ο δημοτικός κινηματογράφος νοσταλγία.
Με την ευκαιρία και για όσους δε γνωρίζουν, ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό που αφορά τον δημοτικό μας κινηματογράφο:

Ο κινηματογράφος "Νοσταλγία", ο πρώτος δημοτικός κινηματογράφος σε Αθήνα και Πειραιά, εξακολουθεί να παραμένει μια πολιτιστική όαση. Κυριολεκτικά και μεταφορικά: ένας ανθισμένος κήπος και ένας χώρος πολιτισμού.
Από το 1987 και από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, κύριος σκοπός του Δημοτικού Κινηματογράφου ήταν η εξασφάλιση και η διαφύλαξη ενός χώρου ο οποίος σε μια εποχή αλλοτρίωσης θα μπορούσε να δώσει ένα σωστό περιεχόμενο στον ελεύθερο χρόνο και στην ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής. Προστατεύοντας έτσι μια μεγάλη παράδοση, έναν θεσμό που ανέθρεψε πολιτιστικά γενεές Ελλήνων αλλά και ένα φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό, τα θερινά σινεμά, πιστεύουμε ότι ο κινηματογράφος μας, προφύλαξε όσο λίγοι, μια από τις πιο παρεξηγημένες και πολυπαθείς έννοιες των ημερών μας: την ψυχαγωγία.

Επιλέγοντας όχι τυχαία την ονομασία του από το αριστούργημα ενός πρόωρα χαμένου μεγάλου σκηνοθέτη του Αντρέι Ταρκόφσκι, η νοσταλγία του παραδείσου απέκτησε κάποια επιπλέον γνωρίσματα: Νοσταλγία για την Τέχνη που χάνεται, Νοσταλγία για την ποιότητα που δοκιμάζεται, αλλά και Νοσταλγία για μια εποχή αθωότητας που γαλούχησε κινηματογραφικά ένα λαό στα θερινά σινεμά.

Μέσα σε έναν από τους λίγους εναπομείναντες κινηματογραφικούς κήπους, με το φεγγάρι να διαγράφει την τροχιά του πάνω από την οθόνη, με τα αρώματα από το γιασεμί και το αγιόκλημα, τα τραπεζάκια και την τολμηρή καινοτομία της εκτύπωσης προγράμματος με τις ταινίες ολόκληρου του καλοκαιριού, η Νοσταλγία εξακολουθεί να αντιστέκεται με ρομαντισμό, κόντρα στα εμπορικά πολυκαταστήματα που θέλουν την τέχνη στα σούπερ-μάρκετ. Με γνώμονα την ποιότητα και τη σωστή ψυχαγωγία, χωρίς να ξεχνάμε ούτε στιγμή τι σημαίνει θερινός κινηματογράφος, η Νοσταλγία προσφέρει και φέτος ένα μοναδικό πρόγραμμα με εκλεκτές ταινίες που δικαιώνει και συνδυάζει τον πολιτισμό με τις μικρές καθημερινές αποδράσεις του καλοκαιριού.