ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Μοιραζόμαστε με τους νεώτερους κατοίκους, εμείς οι παλαιότεροι τα προβλήματα της αστικής ανάπτυξης και του υπερπληθυσμού του προαστίου μας.

Έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες απαιτήσεις όλοι μας ΠΑΙΔΙΑ- ΝΕΟΙ – ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ.

Διεκδικούμε το καλύτερο γιατί το δικαιούμαστε. Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημότες, σε χρόνο ανυποψίαστο, χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες, χωρίς να ζητάμε να μας ψηφίσετε ή να μας συγχαρείτε. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας και τις σκέψεις μας, προς όλους αλλά κύρια προς τον Δήμο μας.

Επειδή υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι να μας επικρίνουν. Να μας ρωτήσουν γιατί δεν υλοποιήσαμε αυτά που προτείνουμε. Τους απαντούμε: 1ον Αντιπαραθέτοντας το έργο που 16 χρόνια εκτελέσαμε. Όμως αυτό ανήκει στο παρελθόν. Εμείς κοιτάμε μπροστά, βλέπουμε το Ηράκλειο της επόμενης δεκαετίας και 2ον κριθήκαμε στις εκλογές του 2006, σήμερα την ευθύνη την έχει η νέα Διοίκηση του Δήμου, διότι αυτή πλέον εδώ και ενάμιση χρόνο διαχειρίζεται την τύχη του Ηρακλείου.

Αν κρίνουμε δε την μέχρι ώρας πορεία της Διοίκησης του κ. Σταύρου Γεωργόπουλου, δυστυχώς για την πόλη, τα αποτελέσματα είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ.

Τρεις άξονες προβλημάτων ταλαιπωρούν τους πολίτες, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι δεν μας απασχολούν τα βασικά προβλήματα του μέσου Έλληνα πολίτη που είναι η ΑΚΡΙΒΕΙΑ η ΑΝΕΡΓΙΑ η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Τρεις όμως, άξονες είναι αυτοί που αγγίζουν την ευθύνη και την δράση που πρέπει να έχει ο Δήμος.

Α. Το Περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής μας
Β. Το κυκλοφοριακό
Γ. Οι υπηρεσίες κοινωνικής Πρόνοιας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πράσινο που χαρακτηρίζει την πόλη μας μειώνεται. Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι οικοδομούνται. Οι πλατείες μας μονοπωλούνται από ένα και μόνον είδος διασκέδασης και αναψυχής. Το κτήμα Φιξ παραμένει αναπαλλοτρίωτο, έρημο και κλειστό για τους πολίτες.

Εκπέμπουμε S.O.S. Ο Δήμος οφείλει, με έναν ιεραρχημένο προγραμματισμό, να περισώσει και να αποκτήσει εντός των δυνατοτήτων του, όσους περισσότερους, ελεύθερους χώρους μπορεί.

Δηλώνουμε ότι θα υπερψηφίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε πίστωση που θα αφορά στην αγορά από τον Δήμο ελεύθερων χώρων για την κατασκευή πλατειών και χώρων αναψυχής Δημόσιου χαρακτήρα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Είναι βέβαιο ότι η πληθώρα των αυτοκινήτων και κυρίως των Ι.Χ. δημιουργεί τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Θα μπορούσε κανείς να πει πως η εξέλιξη και η τεχνολογία μας εκδικούνται. Το νέφος, οι χαμένες εργατοώρες στο δρόμο, ο εκνευρισμός, το υψηλό μηνιαίο κόστος είναι μερικές μόνον απ’ τις συνέπειες που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς. Η κατάσταση οξύνεται από τις μειωμένες θέσεις στάθμευσης και το υψηλό κόστος των ιδιωτικών γκαράζ. Η κατάληψη των πεζοδρομίων από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, εμποδίζει την άνετη κυκλοφορία των πεζών και επιδεινώνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας. Στην πόλη μας το φαινόμενο έχει λάβει, εκρηκτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα μετά την ανοικοδόμηση της τελευταίας τριακονταετίας, την ελκυστική για τους χρήστες ύπαρξη του μετρό στην πόλη μας και την εγκατάσταση μεγάλων εταιριών κυρίως στους βασικούς κυκλοφοριακούς άξο-νες (Μ. Αντύπα, Μ. Μερκούρη, Ηρακλείου- Πλαπούτα).

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
1ον Με πίστη στο δόγμα ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟ προτείνουμε:

Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με αντίτιμο 1ευρώ την ώρα και μέγιστο χρόνο επιτρεπόμενης στάθμευσης τις 2 ώρες. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι με παραχώρηση προς αυτούς κάρτας δωρεάν στάθμευσης. Έτσι θα ανακουφισθεί το Ηράκλειο και ιδιαίτερα το κέντρο, που θα πάψει πλέον να λειτουργεί ως περιοχή μετεπιβίβασης και εξυπηρέτησης των γειτονικών Δήμων. Άλλωστε υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως ο χώρος στάθμευσης στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου. Οι εταιρείες που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη μας θα πρέπει να αναγκασθούν να εξασφαλίσουν για τους εργαζομένους τους χώρους στάθμευσης χωρίς να επιβαρύνουν τον χώρο αμιγούς κατοικίας.

Η δημιουργία ενός μεγάλου Δημοτικού χώρου στάθμευσης είναι υπό συζήτηση αρκεί, ο χώρος που θα επιλεγεί να προσφέρεται ως προς την εγγύτητα με το κέντρο της πόλης χωρίς όμως να του προσθέτει ή να του δημιουργεί νέα προβλήματα.

Σε ότι αφορά στο κυκλοφοριακό προτείνουμε:
1ον την άμεση μονοδρόμηση της οδού Ιφιγενείας ως εξόδου σύμφωνα με την κοινή απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου, με στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου και των περί αυτό οδών από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

2ον τη διάνοιξη της Λ. Κύμης προς την Εθνική οδό καθώς και την διαπλάτυνση της Λ. Ηρακλείου. Θεωρούμε ότι η ανακούφιση του εσωτερικού οδικού δικτύου μετά τα παραπάνω μέτρα είναι εξασφαλισμένη.

3ον την μονοδρόμηση όλων των οδών Δημοτικής αρμοδιότητας και ευθύνης, για λόγους ασφαλείας αφενός των αυτοκινήτων αφετέρου των πεζών.

ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΣΘΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Ι.Χ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΗ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
Είναι γνωστή η αδυναμία του κράτους να προσφέρει τις απαραίτητες και αναγκαίες υπηρεσίες στον πολίτη. Το Ε.Σ.Υ λειτουργεί με πολλά προβλήματα. Η πρόσβαση στο ιδιωτικό σύστημα υγείας αφορά τους λίγους και όχι την πλειοψηφία. Τα προβλήματα των αδυνάτων και των ασθενών, των ΑΜΕΑ, των εξαρτημένων ατόμων, των υπερηλίκων, των εγκαταλελειμμένων, αντιμετωπίζονται πλημμελώς από την Πολιτεία. Σαν Δήμος έχουμε προχωρήσει με πολύ ικανοποιητικά βήματα μένουν όμως να γίνουν πολλά.

Πρέπει να γίνουν πολλά!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
1ον Να απογραφεί και να συνταχθεί απόρρητο μητρώο με πρόσβαση σε αυτό μόνον των Κοινωνικών Λειτουργών και των Ειδικών επιστημόνων, με όλους τους συμπολίτες μας στους οποίους οφείλουμε κοινωνική φροντίδα, ώστε ευχερέστερα να προχωρήσει ο Δήμος στην λήψη αποφάσεων και αντιστοίχων μέτρων ανακούφισης.

2ον Να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του τοπικού Ι.Κ.Α με την συμπλήρωση ιατρών και άλλων ειδικοτήτων.

3ον να επεκταθεί ο θεσμός των Δημοτικών Ιατρείων με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του Δήμου μας.

4ον Να κατασκευασθεί εκπαιδευτήριο για την φοίτηση των παιδιών με ειδικά προβλήματα και ανάγκες.

5ον Να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν περαιτέρω οι Κοινωνικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν περιστατικά που χρειάζονται κοινωνική βοήθεια. Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται.

Διεκδικούμε:
Για το Κέντρο της Πόλης
1. Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
2. Απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων τις Κυριακές στο τετράγωνο Πρασίνου Λόφου, Φιλλυρών, Πευκών, Μελίνας Μερκούρη.
3. Ζητάμε την αξιοποίηση του πεζόδρομου της οδού Κηφισίας με φύτευση και δυνατότητα δημιουργίας χώρου υπαιθρίων εκθέσεων.
4. Ζητάμε να αναπλασθεί το γήπεδο του Τυφώνα. Τα Ιστορικά σημεία της πόλης οφείλουμε να τα προστατέψουμε και να τα αναδείξουμε.
5. Τα καφενεία της πόλης μας είναι όμορφα και συντηρούν την παράδοση ! Πρέπει όμως να υπάρχει χώρος στα πεζοδρόμια και για τους πεζούς. Ζητάμε την τακτοποίηση του θέματος.

Για την Αγία Τριάδα
1. Την απαλλοτρίωση χώρου για τη δημιουργία παιδικής χαράς και πλατείας.
2. Την άμεση μονοδρόμηση όλων των οδών με διπλή κυκλοφορία.
3. Την δημιουργία Δημοτικού Σχολείου, με τη σύμφωνη γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
4. Την δημιουργία ενός νέου ΚΑΠΗ.

Για το Κάτω Ψαλίδι:
1. Την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των πλατειών.
2. Την δημιουργία παιδικής χαράς στην Πλατεία Ρίτσου.
3. Την εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης επί της Μαρίνου Αντύπα και επί των καθέτων οδών με εξαίρεση των μονίμων κατοίκων από το μέτρο.
4. Να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης η εκτός σχεδίου περιοχή.
5. Να κατασκευασθεί λωρίδα ποδηλατόδρομου στην οδό Κηφισίας από την οδό Παπαϊωάνου έως την οδό Π. Μικροπούλου.

Για το Άνω Ψαλίδι:
1. Την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.
2. Την κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο ποδοσφαίρου.
3. Να ασκηθεί κάθε μέτρο πίεσης στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε για τη Διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης.
4. Την κατασκευή κτιρίου για την στέγαση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου στο κληροδότημα Δανιγγέλη.

Για το Παλαιό Ηράκλειο και τα Ηπειρώτικα:
1. Να πραγματοποιηθεί ο μεγάλος κοινός στόχος. Το Κτήμα ΦΙΞ να αποδοθεί στο λαό.
2. Την ανάπλαση του ρέματος Κατσαούνη.
3. Την ανακούφιση του οξυμένου κυκλοφοριακού με κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
4. Να κατασκευασθεί πάρκο Αθλητικών εγκαταστάσεων (Πλαπούτα και Ιεράπετρας).
5. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διάνοιξη της Λ. Ηρακλείου και της Λ. Κύμης.

Για την περιοχή Πευκών και Ηρακλείου:
1. Την αξιοποίηση του πάρκου Ο.Τ. 216, με κατασκευή Ανοικτού Κολυμβητηρίου και χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο υπάρχον κτίσμα.
2. Να κατασκευασθεί το Ειδικό Σχολείο στην οδό Πευκών το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ο.Σ.Κ και το Δήμο από το 2006.
3. Να μελετηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την περιοχή.

Για την Καναπίτσα:
1. Την άμεση απαλλοτρίωση χώρου για την δημιουργία παιδικής χαράς.
2. Την δημιουργία παιδικής χαράς στην οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου.
3. Την πιλοτική εφαρμογή ενός σχεδίου ανακύκλωσης εντός των κατοικιών με την εκπαίδευση και τη συνδρομή του Δήμου.

Τέλος διεκδικούμε για όλη την πόλη μας βελτίωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και κύρια της καθαριότητας που είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά όλοι μας.