ΣΥΓΓΝΩΜΗ... ΛΑΘΟΣ

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις της δημοτικής αρχής του Ηρακλείου, με τους εργαζόμενους, είναι τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή το εργασιακό μέλλον του προσωπικού του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Συγκεκριμένα νέα ένταση δημιουργήθηκε, όταν την περασμένη Δευτέρα 14 Ιουλίου, οι τρεις συμβασιούχοι- εργαζόμενοι που ανήκουν στο δυναμικό της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ, της δημοτικής επιχείρησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, πήγαν να πιάσουν δουλειά, ωστόσο έλειπαν οι κάρτες εργασίας τους! Αρχικά, η απάντηση που πήραν ήταν πως «η σύμβασή τους έληξε στις 13 Ιουλίου, οπότε δεν μπορούν πλέον να εργάζονται στο πρόγραμμα», ενώ ως βοήθεια τους δόθηκε η υπόσχεση πως θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί κάτι μέσω του ΟΑΕΔ!

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, κινητοποιήθηκε άμεσα το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ, που έτσι και αλλιώς βρίσκεται στο πόδι εδώ και πολλούς μήνες για το γενικότερο εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το «καυτό» εργασιακό ζήτημα του προσωπικού του, δεν αφορά μόνο το Δήμο Ηρακλείου, αλλά όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας που έχουν ανάλογο πρόγραμμα. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών έχει δοθεί χρηματοδότηση μέχρι τις 31 Αυγούστου, ημερομηνία που περιμένουν και οι ίδιοι οι Δήμοι να δουν τις πρόκειται να γίνει.

Έτσι, αυτό που ξάφνιασε τους εργαζόμενους στο Δήμο Ηρακλείου, είναι το γεγονός ότι ενώ όλοι έχουν ως σημείο «ορόσημο» τις 31 Αυγούστου και περιμένουν λύση σε κεντρικό επίπεδο, ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίστηκε να δημιουργεί ζήτημα από τις 14 Ιουλίου! Τελικά μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις (;) που δόθηκαν μεταξύ της διοίκησης του Δήμου και του σωματείου των εργαζομένων, το ζήτημα αποδόθηκε σε λάθος συνεννόηση (ποιών άραγε;) και οι 3 εργαζόμενοι επέστρεψαν κανονικά στην εργασία τους.

Πρόβλημα μισθοδοσίας Πέρα όμως από το ζήτημα που προέκυψε με το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι εργαζόμενοι στη ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ «κυλάνε» πάλι, σιγά σιγά στο καθεστώς της καθυστέρησης της καταβολής των μισθών τους. Όπως δήλωσε στη «Ζω» η πρόεδρος του σωματείου, Αθηνά Λυκουρέση, ήδη αυτές τις ημέρες υπάρχουν εργαζόμενοι που συμπληρώνουν οφειλές 5 μηνών, ενώ υπάρχουν και άλλες διαβαθμίσεις εργαζομένων με οφειλές 3 και 4 μηνών. Αποτέλεσμα είναι, αρκετοί εργαζόμενοι να έχουν προχωρήσει πάλι σε καθεστώς επίσχεσης.

Δημοσιεύμα από την τοπική εφημερίδα "Ζω"